Gepost door: WTC De Palingrijders | 3 december, 2007

Een kerstverhaal ……


Een gure ijzige en bijwijlen felle vrieswind teisterde nu al dagenlang het Vlaamse platteland. Beken en sloten lagen er bevroren bij, het gras stond gebukt onder een witte ijslaag en de bomen staken lamlendig hun witte armen uit. De vogels zochten beschutting waar ze konden en waren al blij met een weinig eten. Op straat was er bijna geen beweging, sporadisch een voorbijrijdende wagen. Iedereen zat binnen op deze winterse zondagmorgen. Het was stil in het dorp ………….. of  toch bijna overal ! Want ondanks de toorn van de weergoden, had Gomar gewoontegetrouw in alle vroegte zijn cafeetje geopend.

 

Nadat hij hoestend en rochelend zijn bed uitstrompelde, had hij snel een sigaret gerold. Je weet wel, van dien straffen toebak die hij gekocht had bij Méken Vermassen (den besten en strafsten toebak van den Kruisweg, bemest met de duivenstront van Méken zijn kampioenen!). Na een paar forse trekken aan zijn sigaret had Gomar zijn Leuvense stoof aangestoken met gazettenpapier en wat droog hout. Het moest snel gaan, want Gomar had het koud en wilde daarenboven zo snel mogelijk warme koffie (met nen dreupel erin natuurlijk, want zijn Lucie lag toch nog in bed en zij zag dat dan niet dat hij er een goede scheut jenever ingoot!). Nadat de Leuvense stoof eindelijk vuur vatte (er is precies genen trok verdomme!) schoof Gomar de platine  aan de zijkant van de stoof om de moor op het vuur te zetten. Terwijl het water aan het opwarmen was deed hij gauw de oude koffiepret van gisteren uit de kaffeebozze en vulde ze opnieuw met lekker geurende gemalen koffie. Daar wat chicorei op en dan maar wachten tot zijn moor begon te koken. Gomar maakte maar één keer koffie, het is te zeggen : hij schepte maar één keer koffie in de kaffeebozze, direct genoeg om een ganse morgen alleen maar water te moeten opgieten. Maar ja, zijn klanten van het eerste uur waren dan ook geen watjes en waren zijn straf spul gewoon. Trouwens, die straffe koffie was best lekker met nen goeien jenever en wat suiker erin. Maar eerst proefde hijzelf van zijn brouwsel!!

 

Om 5h30 deed Gomar zijn cafeetje open. Ook op zondag had hij zijn trouwe klanten. Lange Jef, Jef Van Rang, Lieere, dikken Eric, Rogerke Norre, ….. ze kwamen allemaal vroeg bij Gomar langs voor hun dagelijkse koffie met een jeneverke. Natuurlijk werd er over die gure noordoostenwind gepraat en hoe koud het wel was om buiten te lopen en dat den betrauvenkuil goed moest afgedekt worden tegen de vrieskou en dat Marcel de Facteur zijne pére zag op zijnen vélo en dat hij geen soep moest hebben van Gomar zijn Lucie dan wel nen goeien Buffalo verdomme. Kortom een, ondanks de vrieskou, gewone zondagmorgen in café De Paling. 

 

Plots werd met veel lawaai de deur geopend. Drie jonge kerels kwamen al zingend het café binnen. Gomar moest lachen, want hij kende die jongelui. Dat ze wat gedronken hadden en van de dancings kwamen deerde Gomar niet, maar ze moesten wel braaf blijven en niet te veel lawaai maken, want Lucie lag nog in bed. Hij kende ze eigenlijk niet bij naam, maar dat vond Gomar geen probleem. Hij wist wel dat ze meereden bij zijnen wielertoeristenclub en dat ze van Eske waren.Maar meer kon hij over die gasten niet zeggen. Ze kwamen nog een slaapmuts drinken om dan een ganse zondag uit te slapen. Die jeugd van tegenwoordig!

 

Eigenlijk waren het drie gezworen kameraden. Ze gingen steevast iedere zaterdagavond uit naar de dancings in Eske met Café De Paling als eindstation. Maar ze deden ook samen aan sport en waren al jaren lid van de wielertoeristen bij Gomar. Gino Roeckhout, Steve Prilmans  en Mario Grootjans waren vrienden voor het leven. Ze hadden er samen een formidabel goed wielerseizoen op zitten bij de club. Er was veel plezier gemaakt tijdens de wekelijkse ritten en ze hadden elkaar ettelijke malen proberen te verslaan bij de aankomst aan het lokaal.

 

Nu zaten ze daar in de gezellige warmte van Gomars cafeetje nog wat na te praten. Terwijl de oudere garde wat verder aan een kaarterstafel zat te discussiëren over hoe lang de vrieskou nog zou aanhouden, mijmerden de drie vrienden over het voorbije seizoen. Over de kameraadschap in de club, over Andréken Schrijvers zijn hartproblemen, over de weekenduitstap in het Nederlandse Renesse, ….. maar ook over het komende seizoen. Maar het belangrijkste onderwerp was de jaarlijkse kerstcyclocross. Ieder jaar stelde Gomar zijn weiden ter beschikking om een heuse cyclocross te organiseren. Aan deze wedstrijd mocht iedere wielertoerist meedoen. En ieder jaar had er steeds een wielertoerist van de Palingrijders gewonnen. Hierbij was Mario Grootjans de grote slokop met drie overwinningen (maar liefst drie overwinningen op rij !!!), dit tot (soms groot) ongenoegen van Steve en Gino.

 

(Wordt vervolgd)

  

Volgende week in deel twee van het kerstverhaal : de voorbereiding van de kerstcyclocross, de te duchten tegenstanders (zoals Gruute Plateau, Bettini, Mon Peeters, Cyriel Vervaecke, Vino, Tom Boonen, Gert Steegmans, Zhéyun Yé, ……..), de pogingen tot sabotage, ……..

  Kamiel


Responses

 1. Mag Vinnige Vino uit dit verhaal afleiden dat er deze winter terug een cyclocross gereden wordt??? Zullen de organisatoren van de vorige edities terug de handen uit de mouwen steken, en samen dit evenement op poten zetten? Komt er een vervolg op jarenlange folklore, is het hartje van esse? Maar vooral; wordt Café De Paling terug op de wereldkaart gezet???

  Vino zal er zijn!
  Met mountainbike! 😉

 2. we zouden beter eens een courske op de weg organiseren zal meer publiek komen naar kijken en in de zomer zal het plezieriger zijn dan in de kou te staan wachten tot wie er wint

 3. Als kleine jongen van 5 jaar herinner ik me levendig wat zo een cyclocross teweeg bracht in mijn geboortedorp “Eske”! En geloof mij er kwam meer volk opdagen, dan wanneer er nu een wegwedstrijd door esse rijdt. Zo’n wedstrijd brengt spektakel! Vraag maar aan de deelnemers van vroeger, zwoegen en zweten als een paard, maar genieten als God in Frankrijk! Waarom niet verderzetten wat zovele jaren geleden mensen bij elkaar bracht? Esse leeft, laat dit ook blijken!

  Het weze een mooie herinnering aan de man die zovele jaren geleden telkens zorgde voor een mooie wedstrijd, een mooie dag…

 4. Ja (zucht),da waren nog eens tijden zulle, ik ben ne k’ik al benieuwd voor deel twee zulle.

 5. Beste Vino, Ossama en Bettini,

  Dat waren inderdaad nog eens tijden! De laatste cyclo-cross dateert intussen al van 1999 !! De tijd gaat snel, …..

  Ik wil ook even reageren op wat Ossama voorstelt : een wegwedstrijd vraagt enorm veel voorbereiding zeker op administratief vlak, want vergeet niet dat de schipstraat en terbiest een Nationale weg is en dat bemoeilijkt de aanvragen om een wielerwedstrijd te organiniseren. Dan spreek ik nog niet over een degelijke verzekering.

  En Vino, een cyclocross zou meer voor de hand liggen. Maar daarvoor moeten er een aantal mensen zijn die hun schouders er onder zetten. Ook daar moet er nagedacht worden over een degelijke verzekering.
  Aan de andere kant moet je zoiets ludiek houden en het evenement mag niet te groot worden, hiermee bedoel ik dat het een bescheiden cross zou moeten zijn. Maar inderdaad, er kan eens over nagedacht worden ……

  En Bettini, deel twee zal maandag op de blog verschijnen ……..

  Vriendelijke groet,
  Kamiel Vélo

 6. Met een club als WTC De Palingrijders moet een dergelijke organisatie toch wel best lukkken? Vele kleine handen, maken grootse dingen.
  Een Cyclocross binnen de club…
  Ik denk dat ik niet de enige ben die voorstander is van die goede oude cyclocross!

  Vino!

 7. Als iedereen meewerkt, wordt dat nen wijzen cross. Dan zal ik Bettini eens tonen wat ik kan !!

  Steegmans

 8. Hela Steegmans ge weet dat ik volgend jaar nog altijd kopman ben ,Boonen kunt verslaan in de spurt maar voor mij komt ge nog wa te kort he jongen!

 9. Steegmans, het vel van de beer niet verkopen alvorens hij geschoten wordt eh! Bettini is wereldkampioen = De beste van de wereld dus! 🙂 Bewijs u in het komende seizoen, maar weet dat de jeugd verrasend uit de hoek zal komen! Dus Maak u Geen illusies. En tussen Bettini en Steegmans zitten er nog een héél pak andere renners, Boonen,… MSS Vinnige Vino 😉

  Oppermachtige Vino Groet U Steegmans!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: