Gepost door: WTC De Palingrijders | 20 maart, 2008

Eddy Merckx


Beste Palingrijders, beste blogbezoekers,

Eigenlijk is het schandalig dat de blog al ruim een half jaar bestaat en dat er hier nog met geen woord gerept is over de grootste wielrenner aller tijden : Eddy Merckx. Er is zelfs nog niemand op de idee gekomen om deze grootheid als nick te gebruiken. We moesten ons (terecht) schamen.

 eddy-merckx.jpg

Als ik iets over Merckx hoor of lees, dan moet ik vaak onwillekeurig denken aan die goede oude tijd in het cafeetje. Toen was De Paling nog lang zo ruim niet als nu. Meer zelfs, het dagelijkse leven speelde zich vaak af in de woonkamer van Gomar en Lucie. In de winter werden er daar aan de Leuvense stoof heldenverhalen verteld door de oudjes. Hoe die eerste wereldoorlog veel erger was dan de tweede wereldoorlog, hoe zij vroeger gingen “betrauve plasseren” in Vrankrijk , de fost, …….. En ik als klein ventje zat daar vaak met open mond hun verhalen te aanhoren. Maar ook in de zomer was er daar in die (gezellige) woonkamer soms meer volk dan in het café zelf. Iedere wielerwedstrijd werd daar door tal van klanten meegevolgd op de tv.  Er waren steeds twee clans : die van ons Lucie die Eddy Merckx hoog in haar vaandel voerde en de clan van Rogerke Schouppe die Lucienken Van Impe en Roger De Vlaminck adoreerden. Er werd dus niet alleen naar de koers gekeken. Neen zeker niet, er werd daar veel gedronken in die woonkamer natuurlijk, maar je moest ook goede ogen hebben om door de rook van zelfgerolde sigaretten en van aangestoken pijpen de renners nog te herkennen. Er werd gevloekt, geroepen, gelachen …….. en vooral elkaar den duvel aangedaan. De discussies waren nooit ver weg en mijn moeder heeft menig voorwerp op de Leuvense stoof stukgesmeten als Eddy Merckx de spurt aantrok. Wat een tijd toch ……. waarbij ik vooral Rogerke Schouppe zaliger nooit zal vergeten. Rogerke was een plezante kerel die de gave bezat om mijn moeder iedere keer  in de gordijnen te jagen door steeds Van Impe de hemel in te prijzen. De woorden die tussen die twee gevallen zijn, zijn niet te tellen en niet bestemd voor de blog. Maar na iedere koers werden ze weer even dikke vrienden.

Eddy Merckx dus, een idool uit mijn jeugd ! Een onovertroffen Flandrien met wereldklasse. Een man met een gouden hart. In een volgend bericht bespreek ik zijn pas verschenen boek met vermelding van een aantal gouden tips. Maar eerst wou ik toch even iets zeggen over deze grootheid van het wielrennen.

vele wielergroeten,

Kamiel Vélo

Links : http://www.youtube.com/watch?v=KN-NPYpCkBs (op muziek van U2)

http://www.youtube.com/watch?v=9-U0gWRhIh4&NR=1   (werelduurrecord)

http://www.eddymerckx.be/


Responses

 1. Eila Kamiel eila eila,

  Wie heeft er onlangs nog over den Eddy Merckx gepraat? Ikke !! Ik heb toch mijn ramptijdrit in parijs-nice vermeld, waarbij ik voorbijgestoken werd door de kannibaal.

  Maître Jacques

  ’t Is u vergeven Kamiel

 2. Ja anquetil toen stond je mooi voor joker he, maar ja dat zijn we gewoon van jou he.
  Beste anquetil bewijs je maar zondag, alhoewel er niet veel zullen rijden met het weer die op komst is. En nu eens over onze VINO : hij zit altijd te zagen dat hij veel op kop rijd maar daar zie ik niet zo veel van zenne. Allé toch vorige zondag niet , het was niet vet . Het zelfde geld voor Osama : waar zat hij, kon hij niet mee of zou het toch “de voetbal” zijn die hem parten speelt . We zullen wel zien hoe hij het ervan af brengt. Ik zit in top form dus vergeet het maar he jongens.

  eddy

 3. Ik weet niet wat ik velen van jullie misdaan heb?
  Tewel zitte met fameuze pellen op under ogen, ofwel zijde ferme egoisten!:)

  Groeten van een Vinnige Vino!

 4. Ja dat was inderdaad een mooie tijd. Ik heb daar heimwee naar.

  Lucienken

 5. We zouden beter een beurtrol koptrekken invoegen in ons peletonnetje, … oftewel wordt het tijd dat die masters A er zich gaan mee bemoeien, en den boel gaan dirigeren. Apropos, met veel kopwerk dwing je meer respect af bij je collega’s dan veel wielzuigerij en uitendelijk een niemendal spurtje winnen. De speeltijd is over gasten!
  Eddy Merckx als nickname …. dan moet ge al nen helen straffen zijn zulle.

  Arriba Arriba

 6. Maar beste Vino, gij hebt niemand iets misdaan he. Ik vind je een wijze gast die trouwens onze blog alle eer aandoet. Jij brengt er soms het vuur in. En zo moet dat.
  Ik zou graag jouw energie nog hebben om zo te fietsen, maar ik ben al blij dat ik met groep 3 mooie rustige ritten kan afwerken. Ook dat is genieten. Maar één raad : laat je niet te veel oppeppen en als je met groep 1 meerijdt, wel laat die krakken van den eerste groep maar werken. Ze kunnen dat. Wat jij dan moet doen is “pieken met je ogen” en leren van die mannen. Jij moet daar niet het mooie weer maken.

  En hier op de blog moet je er tegen kunnen he dat er wat geduveld wordt. Dat is het mooie er aan 😉

  Kamiel

 7. Bedankt Kamiel,
  Waar zijn ze zelf allemaal begonnen toen ze 18 waren???
  Buiten Vino en Osama is er NIEMAND die de dubbel beoefent:
  Voetbal en Cycling!

  Denk daar maar eens over na…
  Mijn tijd komt ook nog wel eens..

  Vino!

 8. Vino veni vidi vici

  Sjepapke goes latin

 9. Dat waren inderdaad mooie tijden. Schoupken was inderdaad een hevige fan van Van Impe. Hij kwam altijd met mij in botsing voor mijn topfavoriet Eddy. Maar we zijn altijd maten gebleven. Ik was dan ook triest met Roger zijn overlijden.

  Lucie

 10. ter kunnen der maur weinige toeristtekes zeggen da ze nog mee den eddy op het podium gestaan hemmenen da was mijne pat


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: