Gepost door: WTC De Palingrijders | 2 mei, 2008

Centrum Ronde Van Vlaanderen


Beste Palingrijders en Palingvrienden,

Onlangs bracht ik met mijn gezin en vrienden een bezoek aan het Centrum Ronde Van Vlaanderen te Oudenaarde. Al dikwijls gezegd om te gaan en al even vaak uitgesteld. Maar onlangs was het dan toch zover !

Het Centrum bevindt zich aan de kerk van Oudenaarde, aan een zijpleintje van de prachtige markt van Oudenaarde. We werden er verwelkomd door één van onze grootste renners ooit : Freddy Maertens!! De Freddy runde voorheen het wielermuseum te Roeselare en sedert een paar maanden is hij nu aan het werk in het Centrum te Oudenaarde. Het was dan ook geen probleem voor de Freddy om samen met Vreni op de foto te staan.

 

Een fiere Vreni met één van onze grootste renners ooit : Freddy Maertens

Het Centrum ademt voor mij bij binnenkomst nostalgie uit. Nostalgie naar mijn kindertijd toen ik samen met de klanten van het café en mijn ouders, achteraan aan de Leuvense Stoof naar de koers keek op de zwart-wit TV. Heroïek was daar nooit ver weg. De zeven zeges van Merckx in Milaan San Remo, de touroverwinningen van de Eddy, de Freddy Maertens die de spurtkoning der spurters was, Roger De Vlaminck die drie keer Parijs-Roubaix won, Lucienken Van Impe en de Ronde van Frankrijk in ’76 ….. Maar een traditionele hoogdag in het cafeetje bij Gomar en Lucie  was de jaarlijkse Ronde Van Vlaanderen. De talrijke pronostieken die toen steeds aan de muur hingen. Voor 5 of 10 frank kon je drie renners kiezen en  deze rennerscombinatie noteerde ik dan vlijtig op de achterkant van de grote gele notarisaffiches van de “vandiechen” !! De Ronde Van Vlaanderen was steeds een topdag voor de goklustigen : talrijke klanten gokten meermaals op verschillende renners in combinatie met hun coureur!!

Waar is de tijd van Eddy Merckx die samen met Frans Verbeeck één van de meest memorabele Rondes Van Vlaanderen reed. Merckx reed voor Frans (en de rest van het peleton) vijf per uur te snel aldus een ontdane Frans Verbeeck bij de aankomst 🙂 🙂 🙂  En wetende dat de Frans toen één van onze beste renners was. Veel respect had ik steeds voor die Flandrien van een Frans Verbeeck.  Maar Merckx stond toen boven alles en iedereen als een God naar wie iedereen met ontzag opkeek !

 

Frans Verbeeck zei na aankomst dat hij wel tien keer zitten sterven had in het wiel van Eddy Merckx !!!

Als je dus het Centrum binnenkomt zie je onmiddellijk de bruine trui van wielergrootheid Eddy merckx : de traditioneel bruine Moltinitrui met handtekening van de Meester himself!!

 

Een replica kan gekocht worden in de winkel van het Centrum !!!

Alvorens het Centrum binnen te gaan kun je aan de kassa bij betaling van je inkomgeld “een wielrenner kiezen” : dit betekent dat je in de huid van een wielrenner kan kruipen en zo kan je de RVV beleven door de ogen van je gekozen wielerheld (Briek Schotte, Musseeuw, Van hooydonck, Vanderaerden ……… ).

En dan begint het spektakel. Eenmaal binnen wordt je echt ondergedompeld in de echte Ronde. Je ziet oude fietsen en volgwagens van vroeger, interviews van Fred De Bruine met de renners van toen, je beleeft de RVV op groot scherm waarbij onze Tornado Tom de RVV steeds opnieuw wint, ……. Kortom er is daar zo een schat aan informatie dat je daar wel uren kan vertoeven en wegdromen in de heldendaden van onze Flandriens.

Het begint al met de diverse citaten van de oud-renners. Helden als Briek Schotte, Eddy Merckx, Rik Van Steenbergen, Johan Musseeuw, ….. verwelkomen de bezoeker alvorens binnen te gaan in het ware museum.

 

Ijzeren Briek was een Flandrien pur sang !!!

Als je dan het museum binnentreedt, wordt je overweldigd door de sfeer van de Ronde. Bijwijlen kippevel krijg je van de tentoongestelde heroïek. Zo zijn er de oude fietsen waarmee de Freddy Maertens de Ronde van Vlaanderen reed. Ook de oude volgwagen van Lomme Driessens (een Flandriawagen) staat er in volle pracht te blinken onder het felle licht van de spots. ik wrijf even over de voordeur waar Lomme Driessens ongetwijfeld zal overgeleund hebben toen hij zijn renners in volle finale toeschreeuwde, waar misschien de Freddy en andere renners hun aan vastgeklampt hebben toen ze richtlijnen kregen,….. En dan de fiets van de Freddy waarmee hij misschien de formidabele en zeer gecontesteerde Ronde mee reed waarbij hij gediskwalificeerd werd en de overwinning schonk aan Roger De Vlaminck. Terwijl je toekijkt hoor je boven u Fredje De Bruine een interview afnemen met Eddy Merckx. Het is precies of ik 35 jaar terug in de tijd gesmeten word en ik me bevind in de oude woonkamer van mijn ouders met een grijnzende Rogerke Schouppe naast me en een steeds maar zuur kijkende Roger De Norre !

De wagen van de Lomme !!

 

Freddy Maertens ‘ fiets

 

Wat verder kan je je kaartje van je gekozen wielrenner gebruiken om op een PC de heldendaden en verhalen van je wielerheld te bekijken. Maar daar ben ik vlug weggegaan. Ik ging dan maar naar de jonas zien terwijl hij op een fiets over de “Vlaamse Kasseien” vloog 🙂 🙂 Zijn frêle lichaam schudde langs alle kanten terwijl hij de pedalen ronddraaide !!

 

Dokkerend over de Vlaamse Kasseien !!!

Jonas verder laten rijdend over de kinderkoppen, ga ik een ruimte binnen waar Michel Wuyts in volle finale van de RVV van 2006 de verslaggeving doet. Met flitsen van op de moto brengt Carl Vannieuwkerke de ontwikkelingen van de achtervolgers op Boonen en Hoste. Je ziet onze wereldkampioen met Hoste in het wiel wegscheuren van de groep op de Valkenberg. En weg zijn ze. Je beleeft daar die finale terug. Met kippenvel beleef je daar de laatste kilometer en zowaar begin je weer te geloven dat Hoste toch nog een kans maakt. Natuurlijk wint onze Tornado Tom en gelukkig als een kind ga je naar het volgende onderwerp in het museum. Gelukkig ziet niemand wat je voelt vanbinnen of ze verklaren je gek 🙂

 

Wie gaat er winnen ……..

 Wat verder is er ook terug koers op TV. Hier gaat het om het wieleroverzicht van 2007 door Carl Vannieuwkerke. Vreemd maar ook hier word ik door aangetrokken. Ik herbeleef het seizoen 2007 en zie dat geen enkele Vlaming een groot klassieker gewonnen heeft. Wat zal het dit jaar worden denk ik. Toen wist ik nog niets van de komende heldendaden van Tom Boonen en Stijn Devolder 🙂 🙂 Plots roept Jonas me! Waar ziet die dekselse kerel en ja nadat hij zwaait zie ik hem staan. Hij is daar in groot gezelschap !! Kijk maar :

 

Jonas wint de RVV van 2018 !!!

 

Wat later komt mijn vrouwke roepen. Het is al kwart na zes !!!! En om zes uur sluit het museum. Verdorie ik heb nog niet alles gezien zeg !!! Plots roept Vreni. Ik ga snel kijken want we moeten door. Ook zij zit op de kaseien 🙂 Ik neem snel een foto en maan haar dan aan om mee naar boven te gaan.

Vreni in volle finale op de kasseien van de Bosberg 🙂

 

 Zo komen we in de winkel van het Centrum. Talrijke truien en boeken liggen er daar. Maar Fredje Maertens sluit graag. Het is voor hem ongetwijfeld ook een lange dag geweest. En dat begrijpen we natuurlijk. Tot een volgende keer dan maar, mijmer ik en weg zijn we………

vele wielergroeten,

Danny

 

 LINKS :
http://www.rvv.be/nl/crvv
http://www.derondeshop.be/
http://www.freddymaertens.be/

Advertenties

Responses

  1. mooi verslag danny, daar zou ik ook wel nog is naartoe willen gaan !

    groeten pozzatp

  2. mooi

  3. er is hier maar een eddy merckx en dat ben ik hoor!!!!

    eddy the real


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: