Gepost door: WTC De Palingrijders | 21 november, 2008

Memorabele Momenten uit 100 jaar Belgische veldritgeschiedenis


Boekvoorstelling in boekhandel Beatrijs te Oudenaarde

Een paar weken geleden viel een uitnodiging in mijn bus van mijn goede vriend Jan. Wie is Jan, zult u zich nu ongetwijfeld afvragen. Wel ja, Jan is Jan Van Damme ! De zaakvoerder van de beste boekhandel uit de Vlaamse Ardennen : Beatrijs.  Nu heb ik iets met Jannen, want een andere goede maat uit de boekenwereld is ook een Jan, je weet wel Jan van boekhandel Uilenspiegel 🙂 . Ook daar ga ik regelmatig eens op bezoek. Een mens moet zijn wereld kennen he !

Maar goed, ik bel De Peet op en vraag of hij mee gaat naar die boekvoorstelling bij Jan Van Damme. “Boekvoorstelling ?” , vraagt De Peet.  Wel ja, Luc Lamon stelt zijn boek voor : Memorabele momenten uit 100 jaar Belgische veldritgeschiedenis.  Luc Lamon is sportjournalist bij De Gazet Van Antwerpen en Het Belang Van Limburg en is een geboren en getogen Oudenaardist. In 2006 werd hij door het peleton uitgeroepen tot de beste cyclocrossjournalist !! Hij schreef ook nog tal van boeken over zijn favoriete cyclocross.

Boek van auteur Luc Lamon.

Boek van auteur Luc Lamon.

U zal nu ongetwijfeld willen weten wat daar allemaal gebeurd is op die boekvoorstelling. Wel als ik u zeg dat mijn goede vriend Jan een degelijk man is die welliswaar zijn wereld kent, dan kan u nu al vermoeden dat het daar een ernstige zaak was. Geen drankgelag, maar een ernstig evenement, waar u beide reporters met ingehouden adem geluisterd hebben naar de prominenten aldaar aanwezig. Want ja vrienden, er waren daar in boekhandel Beatrijs een aantal genodigden die het boek van Luc Lamon de nodige luister moesten bijbrengen. Wie dat waren? O ja natuurlijk. Ik stel ze even aan u voor :

Eric De Vlaeminck, zevenvoudig wereldkampioen en beste veldrijder ooit !!
Mario De Clercq, drievoudig wereldkampioen.
René De Clercq, vader van en tevens sterk veldrijder in zijnen tijd!
Julien Vanden Haesevelde, amateurwereldkampioen cyclocross in 1967.

Deze heren werden geinterviewd door een reporter van radio 2.

Nadat eerst een plaatselijk politicus zijn verplicht woordje had gedaan en na dat de uitgever een nog ander verplicht woordje had gedaan, was het de beurt aan Luc Lamon.  Een goed schrijver, maar zeker ook een begenadigd spreker. Hij vertelde over het ontstaan van de cross, zijn wedervaren als journalist in de kleine wereld van de cross, ….. De mensen luisterden aandachtig. Je kon een blad horen vallen !

Na het betoog van Luc Lamon was het woord aan de vier mannen van hierboven. De reporter van radio 2 kweet zich goed van zijn taak en er werd heel wat afgelachen. Er waren natuurlijk de sterke verhalen van Eric De Vlaeminck en van Mario De Clercq. Ook de grappige verhalen en tussenkomsten van vader De Clercq zorgden voor hilarische momenten.  Er was ook het ontroerende verhaal van Julien Vanden Haesevelde over zijn titel als wereldkampioen. Maar later in een apart verslag meer over dat spannende verhaal!

En zo kabbelde de avond verder. Na het debat met de vier tenoren was er natuurlijk een receptie voorzien. En natuurlijk dronk De Peet een lekkere Ename. En gezien mijn weddenschap dronk ik fruitsap. Even een aanpassing, maar het ging toch binnen 🙂

En toeval of niet, maar De Peet en ik raakten daar nog aan de praat met een wielertoerist die uitvoerig verslag uitbracht over zijn beklimming van de Mont-Ventoux. Wil nu wel het toeval dat diezelfde persoon ooit in Eske getrouwd is. De schoonzoon van Waegemanse Miel merdjië! Doch de man is reeds een aantal jaren weduwnaar en is intussen hertrouwd met de schoonzus van mijn goede vriend Jan. Wat is de wereld toch klein.

Ziezo beste vrienden, het einde van een avondje uit in Oudenaarde. Later volgt af en toe een item uit het voortreffelijke (foto)boek van Luc Lamon. Ik zou zeggen, voor de liefhebbers van cyclocross is het boek van Luc Lamon een hebbeding. U kan het boek kopen in de betere boekhandel : Memorabele momenten uit 100 jaar Belgische veldritgeschiedenis door Luc Lamon, uitgeverij  Book & media publishing, 17 euro.

En als u in Oudenaarde bent, ga dan even langs bij mijn goede vriend Jan en doe hem de groeten van Danny van Eske. Hij zal u met open armen ontvangen. Bezoek misschien ook zijn website even :  http://www.beatrijs.be

Vele wielergroeten,

Kamiel Vélo

Enkele foto’s

Gesigneerd door de veldritkampioen aller tijden !!!

Gesigneerd door de veldritkampioen aller tijden !!!

Fier poseren met de veldritkampioen aller tijden !!

Fier poseren met de veldritkampioen aller tijden !!

Met drievoudig wereldkampioen Mario De Clercq

Met drievoudig wereldkampioen Mario De Clercq

Met boekenvriend Jan

Met boekenvriend Jan

Op de foto met Schoonbroer van Jan

Op de foto met Schoonbroer van Jan

één van de vele foto's uit het prachtige boek van Luc Lamon !

één van de vele foto's uit het boek van Luc Lamon

Advertenties

Responses

 1. Proficiat aan de reporters ter plaatse.
  Ge zijt jullie naam meer dan waard!!
  Trowens een mooi verslag van mooie mensen!!
  t’lijkt wel een drukke winter te worden voor de redactie,maar daar doen jullie het toch voor,Doe zo verder gasten…..

  Grs Pignon attaque

 2. Beste Danny,

  Heel tof. Ik heb genoten van uw amusante schrijfsels.
  Alvast bedankt en tot bij een volgende gelegenheid.

  Groet

  Jan

 3. Mooie foto’s & verslag,spijtig van da fruitsapken Kaymile!!

 4. Dag reporters,

  Na een tijdje zoeken (ik vond de Mont Ventoux gemakkelijker…. ) vond ik toch de weg naar het beeldverslag van die gedenkwaardige avond van 21 november. Tof om te lezen!

  Doe ze de groeten in Eske en aan de Mont Ventoux

  Aimé


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: