Gepost door: WTC De Palingrijders | 30 juni, 2009

Begenadigd !


Een voorbeschouwing op de Tour van 1969 !!

Of hoe Merckx geflikt werd in de Giro ‘d Italia …

Het kan eigenaardig klinken, maar in feite begon de Ronde Van Frankrijk van 1969 al een maand eerder.  Meer bepaald in de Giro ‘d Italia, na de 16de rit van Parma naar Savona.

Merckx had zich tijdens die rit gedeisd gehouden, want de dag ervoor had hij zich in een zware tijdrit stevig in het Roze gereden.. Niemand minder dan Felici Gimondi had hij op dik één minuut gereden en de werelduurrecordhouder, Ole Ritter, had hij niet minder dan drie minuten aan zijn broek gesmeerd.

Het is maandag 2 juni 1969. Merck ligt met een ploegmakker nog wat op bed, alvorens de rit naar Pavia  aan te vatten.  Tot er op de deur geklopt wordt : de ploegmanager komt met slecht nieuws. Eddy is gepakt op doping. Hij mag dus niet starten in de 17de rit. Het zou gaan om Fencamfamine, een  stof die in het opwekkend medicament Réactivan zit.

Eddy was er kapot van en voelde zich geflikt.

Eddy was er kapot van en voelde zich geflikt.

Merckx barst in tranen uit. Hij is de controle kwijt over de Giro, over de wereld en over zichzelf.  Hij is een gebroken man. Toch zal Eddy zijn onschuld altijd staande houden,  zelfs tot op de dag van vandaag (40 jaar na datum). Zijn toenmalige ploegmakkers geloven ook nog steeds in Merckx’ onschuld. Trouwens, hun kopman was in die Giro dagelijks gecontroleerd en telkens was hij negatief geweest.

De 17de rit van de Giro start alvast met vertraging want na het gedwongen vertrek van Eddy, willen de overige renners aanvankelijk niet verder rijden. De solidariteit van Felice Gimondi gaat zelfs zover dat hij weigert de Roze trui van de uitgesloten leider over te nemen.

Felici Gimondi weigerde de Roze trui te dragen!

Felici Gimondi weigerde de Roze trui te dragen!

Merckx voelt zich dus geflkt. Rond de positieve dopingtest ontstaan intussen tal van verhalen, het ene al geloofwaardiger dan het andere.  Zo rijzen er wel degelijk terechte vragen rond de manier waarop er in Italië aan dopingcontrole wordt gedaan. Het gaat er daar ronduit amateuristisch aan toe. Zo werd Merckx nooit opgeroepen voor een tegen-expertise en verdwenen de twee stalen van zijn eerste expertise.  Een ander smeuïg verhaal is dat van de enorme rivaliteit tussen Merckx’ ploegleider en de Girobaas Toriani. Merckx zou hierbij het slachtoffer geweest zijn van een wraakpoging van Toriani op de ploegleider. En een laatste opmerkelijk verhaal is pas jaren later naar boven gekomen : de Duitser Rudi Altig zou twee dagen vóór de positieve dopingplas van Eddy bij hem geweest zijn met een koffer vol geld. Als Merckx bereid was om de Giro-zege aan Gimondi te laten zou Merckx eigenaar worden van deze koffer. Merckx weigerde …… Zo is hij ervan overtuigd dat Gimondi dat jaar die Giro MOEST winnen.  Het is Merckx zelf die jaren na de feiten met dat verhaal op de proppen is gekomen.

Feit is dat Eddy Merckx na 2 juni 1969 niet meer dezelfde is. Hij voelt zich in zijn eer gekrenkt en het wielermilieu, dat helemaal het zijne was en waarin hij zich groot en veilig voelde, blijkt even wreed als de wereld daarbuiten.

Een week na Savona wordt Eddy geschorst voor één maand. Evenwel met terugwerkende kracht tot 2 juni, maar toch genoeg om hem uit de Tour de France te houden.  Zevenduizend brieven en steunbetuigingen waaien binnen bij Eddy thuis en de dagbladen worden overstelpt met lezersbrieven. Heel het land staat in rep en roer voor het onrecht dat Eddy is aangedaan. Ook de Belgische Wielrijdersbond voelt zich gekrenkt en dient klacht in bij de internationale wielerunie. Er doen zelfs tot op de dag van vandaag geruchten de ronde dat Koning Boudewijn zou zijn tussengekomen!!

Feit is dat op 12 juni de internationale wielerunie onder zware druk komt. Ze beslist na een woelige vergadering om Eddy Merckx’ schorsing op te heven vanaf 14 juni 1969! Hij wordt evenwel niet vrijgesproken, dan wel BEGENADIGD!  Dat is volgens Eddy Merckx noch mossel noch vis en hij blijft erbij dat hij onschuldig is! Nu zullen de twijfels eeuwig blijven bestaan …..

Hoe dan ook, na het besluit van de internationale wielerunie mag Merckx starten in de Ronde Van Frankrijk van 1969 ……….

En hier beste vrienden begint ons eigenste verhaal …… het verhaal van De Palingrijders die Eddy Merckx als ploeg omringen op weg naar zijn zegetocht van 1969. In het kader van ons 20-jarig bestaan én naar aanleiding van de veertigste verjaardag van Eddy zijn eerste Tourzege ,  een verhaal van Kamiel Vélo. Hopelijk valt het in de smaak. Laat alleszins uw verbeelding de vrije loop…….. En zie het ook als een kleine hulde van de palingrijders zelf ……..

Vele Tour de France wielergroeten,

Kamiel Vélo


Responses

  1. Ik ben benieuwd naar de palingrijders in de tour !!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: