Gepost door: WTC De Palingrijders | 4 juli, 2009

Rit 2 en 3 Ronde Van Frankrijk 1969


Zondag 29 juni 1969 : rit twee Roubaix – ‘Sint-Pieters-Woluwe’

 

Een massa volk staat verzameld langs de “flanken” van de kloosterstraat te Geraardsbergen. Een ware mensenzee heeft zich daar verzameld om de renners van de Tour ’69 daar op te wachten. De renners zijn deze morgen vertrokken in Roubaix en via Geraardsbergen gaat de rit naar Sint-Pieters-Woluwe. Jef Van Rang is daar natuurlijk ook van de partij. Meer zelfs, de helft van het cliënteel van Gomar zijn cafe is daar present.

Zelfs Rogerken Schouppe, een fervent supporter van neoprof Lucien Van Impe, is meegereden met de troepen van Jef Van Rang. Er wordt daar nogal wat afgepintelierd. De cafebazen aldaar beleven een echte hoogdag. Jef is natuurlijk ook fier vanwege het feit dat zijn Palingrijders de ploeg rond Eddy Merckx vormen. Aan iedereen die het horen wil, vertelt hij het verhaal honderduit.

De wedstrijd is deze morgen al van bij de aanvang ontploft. Eddy Merckx vloog er al van in het begin in met een krachtige demarrage. Aan een wedstrijd gewoon meerijden, neen daar vindt Merckx helemaal niets aan. Integendeel, hij wil de koers steeds in handen hebben, controleren! Al snel wordt Eddy gecounterd door de Flandria’s van Briek Schotte! En het is godgeklaagd als Eddy dan na de counters van Flandria ook nog eens lek rijd. Het triumviraat, Mario Grootjans, Steve Prilmans en Gino Roeckhout, worden door Stong Gedong gesommeerd om Eddy op te wachten en terug bij te brengen. Het wordt een harde strijd, want vooraan het peleton zitten de Flandria’s onder leiding van Roger De Vlaeminck duchtig tempo te maken. Merckx en zijn ploegmakkers moet diep gaan om het peloton bij te benen!

Wie dacht dat Merckx het daarbij zou laten voor deze rit, had het evenwel mis voor. Zo reageert hij op een aanval van De Vlaeminck , net voor de kloosterstraat te Geraardsbergen. Ze slaan al snel een kloof met het peloton. Enkel een tiental renners kunnen amper volgen, waaronder Gimondi, Poulidor, Jan Janssen en Lucien Van Impe. Geen enkele Palingrijder is mee!! Steve en zijn maten Mario en Gino zijn eigenlijk nog aan het recupereren van hun inspanningen van daarjuist en de rest heeft gewoonweg de boot gemankeerd. Dat zal hun kopman hen vanavond wel in hun soep draaien. Ook ploegleider Stong Gedong is er niet over te spreken dat Merckx totaal geïsoleerd in de kopgroep zit.

De voorsprong groeit al snel uit tot iets meer dan een minuut. Maar vooraan draait het niet vlot, slechts een handvol draait vooraan echt mee, dit tot groot ongenoegen van Merckx. In de achtergrond zijn het de ploegen van Peugeot en Mercier die de achtervolging leiden, vooral de tijdrijders Pingeon en Bracke voeren daar de forcing en wat later worden de koplopers ingelopen. Merckx is kwaad, temeer hij waarschijnlijk het geel niet zal halen bij de aankomst. Zal het dan moeten gebeuren in de ploegentijdrit van deze namiddag, piekert hij.

Nadat de kopgroep is ingelopen, barst een lawine aan aanvallen uit. De Palingrijders hebben het bijzonder moeilijk om alles in goede banen te leiden. Vooraan beuken Bettini en Bartoli aan de kop van het peloton. Desondanks zijn er tal van aanvallen. Maar Bettini bijt fel van zich af en haalt iedere aanvaller terug. Ook Bartoli vervult zijn rol en blinkt uit door zijn alertheid. Intussen is Reindert volop bezig om waterdrager te spelen. Hij haalt naarstig de nodige drank en het eten op bij Stong Gedong in de volgwagen. Enkel de Pat Van Ezel, Tornado Tom en Gruute Plateau zitten nog wat af te wachten alvorens ze aan de finale gaan beginnen. Intussen zit Merckx in de buik van het peloton, omgeven door Mario, Steve, Gino en Tommy VDP.

Tot enkele kilometers voor de aankomst zijn er nog aanvallen. Ook deze worden door een nerveus peloton, onderleiding van Bartoli, Tornado Tom en Gruute Plateau, geneutraliseerd. Een massaspurt komt eraan. Deze wordt gewonnen door de Italiaan Marino Basso, gevolgd door Jan Janssen en Roger De Vlaeminck. Merckx is vijfde en Tornado Tom zevende. Aangezien er enkel bonificatieseconden zijn voor de eerste drie, blijft Merckx op de tweede plaats in de stand. De ploegentijdrit moet soelaas brengen ……

Rit 3 : De ploegentijdrit (zondagnamiddag)

 

 

In de tijd tussen de aankomst van de rit in lijn en de ploegentijdrit, wordt Merckx nog eens goed onder handen genomen door zijn verzorger Peter Hermé. Peter beseft dat Eddy persé de gele trui wil en spreekt op Eddy in. Dat hij kalm moet blijven en dat hij een goede ploeg rond hem heeft. Ook Eddy Goemans is in de weer. De tijdritfietsen moeten allemaal perfect afgestemd. Hij loopt zeer nerveus, zeker nadat Stong Gedong opgedaagd is. Stong is zelf nerveus en hij maakt het Goemans bijzonder moeilijk. Na een korte woordenwisseling besluit Stong om toch maar op te hoepelen.

Kort voor de start van Merckx en De Palingrijders, komt ook de koninklijke familie aan. Hierbij is prins Albert en zijn negenjarig zoontje Filip. Pris Filip is gek van Merckx en wil daarom graag een handtekening van Merckx en zijn ploegmaten.

Na deze verplichte handtekeningensessie begint de opperste concentratie. De ploeg schiet wat later uit de startblokken als laatst vertrekkende ploeg. Intussen staat de ploeg van Salvarani, met Felice Gimondi en geletrui-drager Altig, op de eerste plaats. Wat later verbetert de BIC-ploeg van Jan Janssen de tijd nipt. Enkel de ploeg van Merckx kan nog beter.

En ja, alles loopt zeer geolied. Alle Palingrijders strijden als leeuwen. Vooral Tommy VDP is een van de sterkhouders. Samen met Merckx beukt hij het langst van alle Palingrijders aan de kop. De aflossingsbeurten van Gruute Plateau en Bartoli zijn beduidend minder lang. Maar dit wordt opgevangen door het eveneens sterk rijdende trio Steve, Mario en Gino. Enkel de mysterieuze Pat Van Ezel doet geen trap te veel en de jonge Reindert, Tornado Tom en Bettini moeten zelfs even voor het einde lossen. Maar daar kijkt Merckx niet naar. Hij wil geel en de laatste twee kilometers neemt hij voor zijn rekening.

Het opzet slaagt en ze winnen de ploegentijdrit met elf seconden op de BIC-ploeg van Jan Janssen. Merckx heef tin de algemene stand nu zeven seconden voorsprong op Rudi Altig. Nu pas is Merckx wat rustiger. Maar dat neemt niet weg dat hij diezelfde avond zwaar uithaalt naar zijn palingrijders …… ondanks hun beresterke ploegentijdrit is hij niet tevreden over het werk van deze voormiddag. Stong Gedong probeert te sussen, maar krijgt al evengoed een uitbrander : dat hij geen sigaren moet roken in de volgwagen, dan wel mag opletten en zijn renners moet opvolgen. Stong Gedong weet even niet waar hij het heeft en besluit even van tafel te gaan om ……. een sigaar te gaan roken.

Van uw reporter ter plaatse,

Kamiel Vélo


Responses

  1. Awaa, wor blijft tvolgende stik e Kamil? Plezant veur te lezen! Du mor vuurt!

    de stillen


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: