Gepost door: WTC De Palingrijders | 7 juli, 2009

Rit 5 Ronde Van Frankrijk 1969


Dinsdag 01 juni 1969 : rit vijf : Maastricht – Charleville-Mézières (217 km)

 

 

Er heerst een tropische hitte over de Lage Landen. Na een rampzalige koude en natte junimaand is het weer plots omgeslagen. Nu is het echter te warm en de mensen lopen er versuft bij. Zo ook ten huize van Mie van Broos. Al is het dan niet alleen door de warmte dat ze er nukkig bij loopt, neen haar nukkigheid heeft vooral te maken met haren Marc.

Hij draagt nog altijd de sporen van de busuitstap naar de doortocht van Ronde Van Frankrijk te Geraardsbergen. Marc was immers bij de laatste der Mohikanen (hij was het die de sterkte van Gomar’s voordeur had getest …) en had duidelijk te diep in het glas gekeken. En na zo een dag en nacht doorzakken, moest Marc immers steevast een tweetal dagen bekomen. Maar dat was buten zijn vrouwke gerekend. Marc had haar immers maanden op voorhand beloofd om vandaag naar de Ardennen te gaan en daar naar de Tourkaravaan te kijken. Hij zou samen met zijn Mie vertrekken rond vijf uur in de ochtend om ginder op de Cote de Moulin de Daverdisse een bevoorrecht plaatsje te bemachtigen. Zo zouden ze de toppers à la Merckx, Poupou, Van Impe, Van Looy, Basso , Vanspringel zien boven vlammen.

Maar Marc zijn maag en darmen protesteren nog steeds hevig na zijn uitspattingen van vorige zondag. Hij probeert de uitstap naar de Ardennen uit Mie haar hoofd te praten, maar daar heeft zij geen oren naar. Integendeel, ze is al wekker van rond vier uur en alles staat al klaar om te vertrekken. Er zit bijgevolg niets anders op voor Marc om voort te maken en in alle vroegte te vertrekken richting Lavaux-Saint-Anne waar de befaamde Cote de Moulin ligt.

Vandaag staat er een rit gepland van om en bij de 217 km, gaande van Maastricht naar Charleville-Mézières alover de Ardennen. Een rit dus die voornamelijk over Belgisch grondgebied gaat. De perikelen van gisteren zijn evenwel bij de start nog niet vergeten. Briek Schotte, de sportdirecteur van Flandria, is zojuist nog eens vruchteloos gaan proberen te protesteren bij Jacques Goddet. Flandriarenner Jean Monteyne is gisteren immers buiten tijd aangekomen en de jury was onverbiddelijk : uit koers! Het protest van Briek dat Monteyne als het ware geweld had moeten gebruiken om tussen de supporters door te slalommen en zo alsnog de aankomst te bereiken, drong niet door bij Jacques Goddet. Den Briek was dan ook bijzonder furieus op de koersdirecteur!

Al van bij de start is er een aanval. Niemand minder dan De Pat Van Ezel valt aan. Hij liep wat gepikeerd op Eddy Merckx. Deze had de Pat gisterenavond tijdens het avondmaal de levieten gelezen als ware hij al twee dagen onzichtbaar geweest. Dat terwijl de rest van de ploeg al gewerkt en gekoerst had voor twee. De Pat had niets geantwoord, maar binnenin kookte hij van woede. Zijn lijf was als een vulkaan die op uitbarsten stond. Daarom vertrekt De Pat als een pijl uit een boog en hij heeft al snel een comfortabele voorsprong. Gezien de tropische temperaturen heeft het peloton niet veel zin en al snel sprokkelt hij maximaal 18 (!) minuten voorsprong. Hij is de virtuele leider.

Maar de Pat Van Ezel heeft zijn krachten overschat. Tussen Jemelle en Grupont raakt hij stilaan uitgeput. Ploegleider Stong Gedong heeft zijn tweede volgwagen achter de Pat aangestuurd. Stong blijft immers liever bij Eddy en zo geschiedt dat ouwe getrouwe Andre Versteels vanuit zijn volgwagen de Pat in de zijberm ziet stuiken. Metgezel Iwan Van Hende springt direct uit de volgwagen en rent onvervaard naar de Pat. De doembeelden van ene Tom Simpson op de Mont-Ventoux komen hem voor de ogen. Maar al snel merkt Iwan dat de Pat eerder gaargekookt en dus uitgeput is, dan stervende. Na wat oplapwerk kan de Pat terug op de fiets. Andre Versteels spreekt hem nog wat moed in en zo is de Pat weer vertrokken.

Intussen is ene Joachim Agostinho in de tegenaanval gegaan. Hij komt al snel bij een nog steeds zwalpende Pat Van Ezel. Erop en erover, en weg is Agostinho. De Pat buigt edelmoedig het hoofd bij zoveel jong geweld. Achter de Portugees ontwaakt het peloton. Rudi Altig steekt het vuur aan de lont, maar Tommy VDP countert hem onmiddellijk. Hij wil dolgraag nog wat in het Geel blijven rijden, daarvoor heeft hij de zegen van zijn kopman Merckx gekregen. Nadat Altig weer gegrepen is, begint Merckx aan de kop te sleuren. Meteen het teken voor Bettini, Grute Plateau en de andere Palingrijders om resoluut de achtervolging in te zetten op Agostinho. Aan een verschroeiend tempo wordt er door de mannen van Merckx vaart gezet achter de koploper. Het peloton kreunt onder enerzijds de nog steeds felle hitte en anderzijds onder het gebeuk van de ploeg van Merckx.

In de volgwagen bij Stong Gedong zit een fiere Dirk Van Der Haeghen. Zijn profploeg doet het voortreffelijk. Zij domineren alweer de rit en hij hoopt stiekem op een overwinning van zijn poulain, Tornado Tom. Want het is nu wel duidelijk, Merckx stuurt zelf aan op een massaspurt, waarbij Tornado Tom zeker grote winstkansen heeft

De Portugees wordt op een 20 km voor het eind gegrepen en de Palingrijders houden de groep bij elkaar. Hierbij schuwt Eddy Merckx ook het kopwerk niet. De massaspurt wordt alzo een feit en die spurt verloopt bepaald chaotisch! Er komt in volle finale veel trek-en duwwerk bij te pas! Zo trekt de Italiaan Zandegu aan de trui van Tornado Tom, dit in de hoop om de andere Italiaan en groene truidrager Marino Basso aan de overwinning te helpen. Zandegu slaagt maar deels in zijn opzet : de massaspurt wordt gewonnen door de Belg Eric Leman, gevolgd door Marino Basso en Tornado Tom. Tot overmaat van ramp wordt Tornado Tom door Felix Lévitan naar de laatste plaats verwezen omwille van niet-reglementair spurten. Tom staat op ontploffen en ploegsponsor Van Der Haeghen kan hem maar net intomen om niet op Levitans gezicht te gaan kloppen. Mede door de diskwalificatie van Tornado Tom behoudt Basso de groene leiderstrui.

Desondanks is Merckx tevreden. Tommy zit nog steeds in het Geel en het was tevens een nogal rustige dag voor de ploeg. Alleen heeft hij nog een eitje te pellen met …… de pat Van Ezel. Deze laatste komt maar liefst dertien minuten na het peloton over de meet. Het belooft alweer een boeiende avond voor de Pat ………

 

van uw reporter ter plaatse,

 

Kamiel Vélo

 

http://www.youtube.com/user/blogdepaling

http://nl-nl.facebook.com/pages/Sint-Lievens-Esse-Belgium/De-Palingrijders/42488893723?ref=s

depaling@gmail.com


Responses

  1. ja kamiel, gelijk dat gij goe kunt schrijven, gij moet schrijver worden man!! Gij kunt nog beter schrijven dan fietsen !!

  2. beter schrijven dan fietsen …. wat moet ik daar van denken 😉


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: