Gepost door: WTC De Palingrijders | 11 juli, 2009

Rit 9 Ronde Van Frankrijk 1969


Zaterdag 05 juli 1969, rit negen : Belfort – Divonne-les-Bains (241 km)


Het is al vroeg feest in Café De Paling. Niet alleen is er grote euforie over de grootse zege van Eddy Merckx de dag ervoor, maar ook de hoofdsponsor van de ploeg, Dirk Van Der Haeghen( ook wel de Plakker genaamd), is teruggekeerd uit de Tourkaravaan. De Plakker is met veel vertoon het café binnengekomen. Een gesigneerd exemplaar van Eddy Merckx’  gele trui houdt hij triomfantelijk in de hoogte. Een spontaan applaus barst los onder de vurige supporters.

Het café is weeral te klein en het is nog maar middag. Maar de koers en vooral het feit dat er eindelijk na dertig jaar misschien nog eens een landgenoot  gaat winnen, is al ruim voldoende om de thuisbasis van De Palingrijders te overrompelen. Cafébaas Gomar puft en  puft, Lucie puft omdat Gomar puft en de klanten lachen er mee. Kortom, het is kermis in Eske Merdjië.

In de Tour staat vandaag een overgangsrit op het programma van Belfort naar Divonne-les-Bains over een afstand van 241 km. Niet een vlak parcours dan wel een tocht door de Jura, een gebergte dat zowel in Zwitserland als in Frankrijk gelegen is. Geen spectaculair hoge toppen, dan wel nijdige beklimmingen van derde categorie.

Aan de start heeft iedereen nog de mond vol over de bewogen beklimming van de Ballon d’ Alsace van de dag ervoor. Merckx heeft daar geïmponeerd van begin tot einde. De Palingrijders zijn vol lof over hun kopman. Reindert De Vos beweert dat Eddy de tegenstand nog meer op een hoopje gaat rijden in de Alpen en de Pat Van Ezel lacht smakelijk  als een journalist vraagt of Merckx geen schrik heeft dat de overige favorieten de handen in elkaar gaan slaan. De Pat lacht zijn tanden bloot en zegt dat de Palingrijders er zelf wel gaan voor zorgen dat de concurrentie zich niet zal kunnen organiseren. Ook Gino Roeckhout is overtuigd dat de kaarten al geschud zijn ; de kopman zal niet meer plooien, want Merckx is onoverwinnelijk volgens een zelfvoldane Roeckhout.

Kortom De Palingrijders hebben er alle vertrouwen in dat hun kopman de Tour zal winnen. De rush naar de top gisteren was nog maar een “opwarmertje”. De journalisten schreven alles zeer ijverig op. Marc Vijverman, de VRT radioreporter, zat evenwel tevergeefs te wachten op een interview met Eddy Merckx. De Zwarte van Tervuren gaf niet graag interviews en ook Marc Vijverman moest dat ondervinden. Merckx was niet bepaald een veelprater, hij praatte alleen met de pedalen.

De rit zelf ligt al vrij snel in een definitieve plooi. Na één uur koers, waarbij De Palingrijders ostentatief vooraan rijden, ontsnapt de Spanjaard Mariano Diaz. Hij is tevens een ploegmakker van de ongelukkig gevallen Luis Ocania en blijkbaar is dat voldoende om niet te koersen achter hem. Ook het feit dat Diaz in de algemene stand volgt op 23’35” speelt mee. Hij heeft dan ook al snel een maximumvoorsprong van 11’50”. De renner van de fagorploeg vat met de kilometer meer moed om alleen aan te komen en te zegevieren.

De Fagorrenner kreeg een vrijgeleide van De palingrijders.

De Fagorrenner kreeg een vrijgeleide van De palingrijders.

Enkel op veertig km van de aankomst is er een ontsnapping van Rinus Wagtmans. Maar deze ontsnapt enkel maar om zijn landgenoot Jan Janssen voor te zijn. Tussen Wagtmans en Janssen botert het helemaal niet goed. De grimmigheid tussen beiden neemt tijdens de Tour alleen maar toe. Janssen is van de oude generatie en Wagtmans is een opkomend talent. Vandaar de natuurlijke wrevel!

Waghtmans krijgt een andere Spanjaard en ploeggenoot van de ontsnapte Diaz mee. Momene neemt dan ook niet over van een ontketende Wagtmans, maar dat hoeft helemaal niet van de Nederlander.  Door het beukwerk van Wagtmans komen de twee tot op bijna twee minuten van de leider. Maar de vermoeide Diaz houdt toch nog stand en met een voorsprong van 1’50” wint hij deze saaie rit. Zijn ploegmakker Momene eindigt tweede voor Wagtmans.De favorieten volgen nog verder in een compact peloton.

De "vijand" van Jan Janssen...

De "vijand" van Jan Janssen...

Enkel voor een aantal Palingrijders is het geen goede dag : Dirk Goemans sukkelt nog altijd met diarree en Peter Vervoort heeft vandaag de nijdige klimmetjes in de Jura bijzonder slecht verteerd.  Ze arriveren beiden op vijf minuten van de winnaar. Ook de eerste luitenant van Merckx, Tommy VDP, heeft een klop gekregen van bijna tien minuten. Maar Merckx zelf maakt zich daar geen zorgen over. Hij heeft zelfvertrouwen te over en ziet de komende twee weken met een grote zelfzekerheid tegemoet.

Van uw reporter ter plaatse,

Kamiel Vélo

http://www.youtube.com/user/blogdepaling

http://nl-nl.facebook.com/pages/Sint-Lievens-Esse-Belgium/De-Palingrijders/42488893723?ref=s

depaling@gmail.com


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: