Gepost door: WTC De Palingrijders | 13 juli, 2009

Rit 10 Ronde Van Frankrijk 1969


Zondag 06 juli 1969, rit 10 A en 10 B :  individuele tijdrit in Divonne-les-Bains ( 8,3 km ) en namiddagrit Divonne-les-Bains  –  Thonon-les-Bains ( 136,5 km)

Peter Vervoort ligt languit op zijn bed te piekeren. Hij weet nog altijd niet hoe hij gisteren zo een klop van de hamer gekregen heeft in het Jura-gebergte. Hij had vooraan moeten zitten, waar hij absoluut nodig was voor het kopwerk. Maar hij kon zelfs met moeite een zieke Dirk Goemans volgen. Deze voormiddag was al evenmin een succes. In de individuele tijdrit had hij maar liefst een dikke minuut aan zijn broek, dit terwijl de chronorit maar over een afstand van 8,3 km ging.

Terwijl hij een half uurtje op zijn bed ligt uit te rusten spoken allerlei muizenissen door zijn hoofd. Is hij nu al leeggereden? Zal hij net als zijn kamergenoot Dirk Goemans ziek worden? Of is het louter een kwestie van de knop in zijn hoofd om te draaien? Hij heeft alleszins de volledige steun van zijn ploegmakkers én van Eddy. Ook Stong Gedong en Andre Versteels zijn al deze middag op hem komen inpraten. Want ze beseffen maar al te goed hoe belangrijk Peter Vervoort is voor hun team in de komende ritten. De Alpen staan immers voor de deur en daar is Peter broodnodig voor het nodige kopwerk. Samen met de Pat Van Ezel en Tommy VDP wordt hij geacht een verschroeiend tempo op te leggen op de eerste cols van de dag.

Een hier nog feestende Peter rijdt een bijzonder moeilijk parcours in de Tour'69 !

Een hier nog feestende Peter rijdt een bijzonder moeilijk parcours in de Tour'69 !

De tijdrit van deze voormiddag is ondertussen al een klein uurtje achter de rug. De laatst aangekomen renners hebben amper een uur de tijd om te eten en zich dan weeral klaar te maken voor de namiddagrit naar Thonon-les-Bains.  Deze voormiddag was het weliswaar maar een bescheiden tijdrit, maar wel voldoende voor Eddy Merckx om de puntjes op de ï te zetten. Hij won de chronorit over 8,3 km met een voorsprong van 2 seconden op zijn rivaal Rudi Altig.  Derde was Charly Grosskost op 10 seconden, Roger Pingeon vierde op 15 ” en Poulidor was  vijfde op 16″.  Verdienstelijk was de zesde plaats van Roger De Vlaeminck. Hij moest 19″ toegeven op de geletrui.

Merckx haalde een gemiddelde snelheid van 49,61 km/h wat betekende dat de magische grens van 50 km/h steeds dichterbij komt . Ook hier zou Merckx later nog de bakens verzetten en chronoritten neerzetten tegen meer dan 50 km/h. Merckx , een monument van het wielrennen.

Aan de start van de rit in lijn verschijnen nog 113 renners van in totaal 130 gestarte coureurs. Vooral de hitte van de eerste tourweek speelt hierin mee. Maar ook het gebeuk en het hoge tempo van de ploeg van Merckx speelt hierin een rol.  Een aantal wielrenners zitten al op het tandvlees en de eerste week is nog maar pas gedaan! De tijdrit van deze voormiddag toont evenwel nog geen verval van de topfavorieten en dat heeft Merckx onthouden. In de Alpen zal hij opnieuw toeslaan en proberen de toppers op achterstand te rijden.

Na een paar kleinere ontsnappingen van in het begin van de rit, is het nu de beurt aan Michele Dancelli. Deze Italiaan is nog maar pas terug ingelopen, als hij bij de hergroepering onmiddellijk terug een demarrage plaatst.  Andres Gandiaras is de enige die meejumpt en ditmaal blijkt een lange ontsnapping succes te hebben. De Palingrijders rond Merckx laten alleszins begaan en de andere renners hebben er blijkbaar ook geen zin in. Het is immers terug tropisch warm aan het worden en in het peloton jagen ze nu blijkbaar liever op drank dan op een paar ontsnapten. En zo lopen Dancelli en Gandiaras op km 90 al een dikke vijf minuten uit!

Een bijzonder sterke Dancelli voerde een sterk nummertje op !

Een bijzonder sterke Dancelli voerde een sterk nummertje op !

Imiddels speelt zich achteraan de wedstrijd een drama af : Luis Ocania zwalpt meer en meer over de weg en zijn ploegmaten moeten hem op iedere helling naar boven duwen. Ocania’s hoofdwonde is er niet op verbeterd. Tourdirecteur Goddet smeekt dan ook aan Ocania om af te stappen en zich te laten opnemen in het ziekenhuis voor verder onderzoek.  Waarmee Ocania dan uiteindelijk ook instemt. Deze tour zal voor de Spanjaard een bittere nasmaak blijven hebben!

Intussen speelt Dancelli vooraan met de pedalen. Hij doet veruit het meeste kopwerk en is vastbesloten om zijn medevluchter vandaag het nakijken te geven. Dancelli heeft overigens een belangrijke reden om vandaag in de aanval te trekken en te winnen :  hij weet immers dat de grote patron van ‘Alimentari Molteni s.a.s.’ , Ambrosio Molteni ,  aan de aankomst staat te supporteren voor zijn team.

Achter de vluchters zijn het alweer De Palingrijders die het mooie weer maken. Samen met hun kopman leggen ze het peloton een strak tempo op zodat de andere favorieten al lang blij zijn te kunnen volgen.  Enkel de onverbeterlijke Rinus Wagtmans ontsnapt weer en gaat zijn huzarenstukje van gisteren terug opvoeren. Het is duidelijk dat Jan Janssen het bijzonder lastig heeft met deze jonge Nederlander. Vooral Janssen’s uitspraak dat hij nog steeds de beste <nederlander is en dat Wagtmans nog niet aan zijn enkels kan, heeft bij Wagtmans de stoppen doen doorslaan. Daarom legt hij iedere dag Janssen het vuur aan de schenen en is hij vastbesloten om in Parijs vóór Jan Janssen te eindigen.

De laatste kilometers zijn intussen ingezet en het is duidelijk dat of Dancelli of Gandarias de rit gaat winnen. Dancelli perst er in de laatste kilometers nog een versnelling uit en Gandarias moet het hoofd buigen.  Het wordt de zesde zege van het seizoen voor de Italiaan, de 66 ste in zijn carriere. Dancelli zal trouwens later dit jaar derde worden op het WK te Zolder!

Gandarias was niet sterk genoeg om Dancelli te verontrusten!

Gandarias was niet sterk genoeg om Dancelli te verontrusten!

Rinus Wagtmans wordt derde op anderhalve inuut en een 30 seconden later wint Marino Basso de spurt om de vierde plaats.  Roger De Vlaeminck is terecht vijfde  en wordt zo opnieuw leider in de puntenstand! De groene trui kan hij vandaag dus weer omgorden. Hij staat daar dan ook op het podium zo fier als een gieter tussen de bloemenmeisjes Saskia en Peggy.  Wat een mooie foto 🙂

Marc Vijverman, de radioreporter van dienst, is dan ook fier als een gieter  als De Vlaeminck een kort interview wil geven. Daarin bevestigt hij dat hij resoluut voor het groen gaat in Parijs.  Feit is dat deze neoprof al tijdens zijn eerste profjaar hoge ogen werpt.  Het zal dan ook een grote mijnheer worden in het wielrennen …….

Vele wielergroeten van uw reporter ter plaatse,

Kamiel Vélo

http://www.youtube.com/user/blogdepaling

http://nl-nl.facebook.com/pages/Sint-Lievens-Esse-Belgium/De-Palingrijders/42488893723?ref=s

depaling@gmail.com


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: