Gepost door: WTC De Palingrijders | 16 juli, 2009

Rit 14 Ronde Van Frankrijk


Donderdag 10 juli 1969, rit 14 : Digne – Aubagne (161,5 km)

Stong Gedong is een gelukkig man. De Tour verloopt voor hem en zijn manschappen voorbeeldig. Eddy Merckx is gewoon de beste en de ploeg rond Merckx is nog de enige die voltallig is in deze Ronde. Ze omringen hun kopman dan ook heel voorbeeldig!

Wie minder gelukkig ogen , zijn de journalisten. Er zijn de laatste dagen al ettelijke kolommen volgeschreven over de absolute suprematie van Eddy Merckx. Ook de Tv-commentatoren zijn vol lof en bewondering voor de exploten van die jonge Belg : “Merckx wikt en beschikt, is het ooit gebeurd dat er een renner zo superieur was, hij legt de Tour zijn tempo op, hij is omringd door de beste renners van het peloton, ……..” En ga zo maar door.

Maar hier en daar beginnen ook kritische geluiden de kop op te steken. Vooral de Franse pers begint met wat gif te spuiten. Ze vinden het niet leuk meer. Hun toon in hun kritische columns begint zelfs lichtjes hatelijk te worden.. Temeer de Fransen er zelf nog niet veel van gebakken hebben. Enkel hun Roger Pingeon heeft al een rit mogen meepikken en dan nog wel omdat Merckx niet volop meespurtte om de overwinning.

Het gezeur over Eddy wordt evenwel weggelachen door ploegleider Stong Gedong. Stong weet van aanpakken en lacht cynisch alle kritische bemerkingen weg. Zoals steeds is hij stoïcijns kalm en laat hij niet in zijn kaarten kijken. Hij kan wel een bulderlach niet onderdrukken als een Frans journalist vraagt of het Stong is die beslist welke ploeg er mag winnen. Neen, Stong regelt niets, het is enkel Merckx die de wedstrijd voor een groot deel bepaalt. Hij maakt de koers, hij geeft de nodige directieven aan zijn helpers. Stong heeft het eigenlijk niet zo moeilijk in de Tour. Hij geniet alleen maar van de exploten van zijn renners.

Stong Gedong hier in een goede bui met zijn renner Steve Prilmans

Stong Gedong hier in een goede bui met zijn renner Steve Prilmans

Of zoals Stong gisterenavond in het rennershotel aan radioreporter Marc Vijverman toevertrouwde : “ Mate is de essentie van gezond verstand en ware wijsheid.”. Waarop Marc hem dan ook liet ontvallen dat die uitspraak geldt voor iedere normale mens, maar zeker niet voor Eddy Merckx want die is volgens de radioreporter niet normaal! Waarop Stong dan weer in een onbedaarlijk lachen schiet.

Na drie Alpenritten gaat de tocht vandaag van Digne naar Aubagne, over een afstand van 161,5 km. Een overgangsrit waar vandaag een aantal vrijbuiters misschien wel de vrijgeleide kunnen krijgen om een monsterontsnapping op te zetten. De tocht naar de Middellandse Zee wordt dan ook als een soort “rustdag” aanzien, want de meeste renners willen vandaag wat uitrusten na de zware Cols van de voorbije dagen. Ook De Palingrijders hopen stiekem op rust, want de voorbije twaalf dagen hebben ze al bergen werk verzet : op kop gereden, meegeweest in talrijke ontsnappingen, vluchtpogingen geneutraliseerd, Eddy Merckx uit de wind zetten, …

En in de beginfase lijkt de wens van de meeste renners bewaarheid te worden. De Palingrijders controleren evenwel het geheel, maar daarvoor moeten ze niet veel inspanningen doen. Na 95 km, op het punt van de eerste bevoorrading, is er nog een compacte groep. Er zijn zelfs geen renners geweest die een monstervlucht voor ogen hadden. Het is trouwens terug een zwoel weertje vandaag. In de verte zien de renners wel dreigende wolkenmassa’s.

Aankomst lag in Aubagne

Aankomst lag in Aubagne

Na 100 km is er een vliegende spurt. Flandria-renner Eric Leman neemt daar de punten (en de premie) mee en van deze schermutseling maakt de Belg Jaak De Boever, ook een Flandria-renner, van de gelegenheid gebruik om een ontsnapping op te zetten. Riotte en Abrahamian glippen met De Boever mee. Wat later sluiten nog vijf renners aan : Gerben Karstens, Gandarias,, Beugels en natuurlijk twee Palingrijders : Dirk Goemans en Reindert De Vos. Als iets later ook niemand minder dan Felice Gimondi komt aansluiten is dat ook het teken voor Merckx om eveneens de jump te wagen tot bij de koplopers. Tien renners voorop dus met twee van de favorieten op de eindzege in de Tour. Grote afwezigen zijn terug Roger Pingeon en Raymond Poulidor. Ze zijn terug aangewezen op achtervolgen!

Merckx weet natuurlijk dat er in het peloton zal gejaagd worden op de kopgroep en prijst zich gelukkig met de twee aanwezige Palingrijders. Hij vraagt dan ook aan Dirk Goemans om resoluut de kop te trekken. Hardrijder Goemans doet niet liever en hij trekt de groep van 10 zowaar op één lint. In het peloton zijn het de ploegen van Poulidor en Pingeon die de achtervolging leiden.Tot hun groot ongenoegen storen de makkers van Merckx regelmatig door zich tussen de achtervolgers te wringen. Ook neutraliseren ze diverse ontsnappingen. Poupou en Pingeon kunnen alleen maar machteloos toekijken hoe hun achterstand toeneemt tot bijna 1 minuut.

In de kopgroep zijn er intussen een aantal renners los afgereden door het moordend tempo van Dirk Goemans. Hij is blijkbaar goed hersteld van zijn diarree en beukt er maar op los. Op 20 km van het einde moet Dirk evenwel ook de strijd staken, leeggereden als hij is. Met nog vier man snijden ze de finale aan : Gimondi, Gandarias, Reindert en Merckx. Het tempo wordt nu verder onderhouden door de jonge Palingrijder die vandaag een heel sterke indruk maakt.

De aankomst is gelegen op de sintelbaan van Aubagne. Wie daar als eerste de wielerbaan opdraait zal moeilijk te verslaan zijn. Maar dat is Merckx zijn zorg niet. Hij laat Reindert uit alle macht de kop trekken omdat hij zijn voorsprong op Pingeon verder wil uitdiepen. Het is dan ook een furieuze Felice Gimondi die als eerste de sintelbaan oprijdt. Hij wil vandaag perse winnen want hij loopt bijzonder nijdig op Merckx, zeker nadat hij gisteren de overwinning niet aan Gimondi gelaten had. Merckx wou alles winnen, Merckx gaf geen cadeautjes, dat had Felice gisteren wel ondervonden. En daarom zou hij vandaag de rit winnen. Wat hij dan ook doet, want de Spanjaard Gandarias komt er niet meer over. Merckx wordt derde en een uitgeputte Reindert vierde. De andere favorieten komen binnen op 1’23”.

Pingeon briest het uit in de micro van een verheugde Marc Vijverman : “Welke normale mens had nu verdomme verwacht dat die onmogelijke Merckx zou aanvallen?”. Het zit Pingeon duidelijk hoog dat hij vandaag alweer heeft moeten inbinden op een superieure Merckx. Gimondi daarentegen droomt stiekem weer van geel want hij nadert tot op 3 seconden van Pingeon in de stand. Hij staat evenwel meer dan zeven (!) minuten achter op Merckx. Maar Gimondi hoopt nog op een fameuze inzinking van de kannibaal om alsnog het geel mee naar Italië te nemen.

Wie ook nieuws heeft, is Tourdokter Pierre Dumas. Bij Marc Vijverman verklaart hij dat een aantal renners aan “het spul” gezeten hebben. Marc dringt aan bij de tourarts om namen te noemen, maar zover wil Dumas nog niet gaan. Misschien worden de namen vrijgegeven tegen zaterdag. Intussen staat Merckx alweer klaar bij de bus waar de controles uitgevoerd worden. Na de dopingperikelen die er in de Giro d’ Italia gebeurd zijn, heeft Merckx beloofd zich iedere dag te laten controleren op gebruik van niet veroorloofde middelen. In het begin van de Tour vonden de dokters dat geen probleem, maar ze raken die obsessie van Merckx stilaan beu. Maar daar heeft de Zwarte van Tervuren geen boodschap aan. Hij is gekrenkt in zijn eer door wat ze hem hebben aangedaan in de voorbije Giro …………..

Vele wielergroeten van uw reporter ter plaatse,

Kamiel Vélo


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: