Gepost door: WTC De Palingrijders | 19 juli, 2009

Rit 17 Ronde Van Frankrijk 1969


Zondag 13 Juli 1969, rit 17 : Individuele tijdrit te Revel ( 18,5 km)

Marjan van Stong Gedong zit met de handen in het haar. Want iedereen verwacht van haar dat ze een heus wielerfeest organiseert als de Palingrijders met hun kopman Eddy terugkeren uit de tour. Gomar en Jef Van Rang zijn  zopas langs geweest met de vraag of zij alles wil coördineren. Natuurlijk willen de twee heerschappen een prominente rol bij de organisatie, maar het echte werk laten ze dus over aan Marjan.

Braaf als ze is heeft ze  geen nee kunnen zeggen en heeft ze dus de last van deze organisatie op haar genomen. Ze zit aan haar keukentafel, de favoriete tafel trouwens van haar Stong Gedong ….., en in deze eerste momenten maakt een lichte paniek zich meester over haar. Ze kan  al niet rekenen op Peggy Prilmans en Saskia Roeckhout, want zij zijn de bloemenmeisjes in de Tour. Eigenlijk had Marjan daar liever gestaan, maar Stong Gedong had liever geen echtgenote achter zijn hielen in deze Tour. De stress was zo al genoeg zonder zijn Marjan.

Maar ze schept al snel moed en  neemt contact op met Lieve Middelmans en Liesbeth van Gruute Plateau. Ook Tanja van Kamiel wordt ingeschakeld, net als Mie van Broos. Al snel vormt zich een feestcomité van alleen maar vrouwen. Gomar en Jef Van Rang krijgen alleen maar een ceremoniële functie, dit tot groot jolijt van alle supporters van De Palingrijders en in het bijzonder van Eddyken die zich buitenspel gezet voelt door zijn maat Jef.

Intussen is het voor de meeste renners in de Tour een “halve rustdag” . Er is namelijk een individuele tijdrit te Revel over een afstand van 18,5 km over een weliswaar geaccidenteerd parcours. Waar het gros van de renners geen bal geeft om de uitslag vandaag, is er bij de Palingrijders wel degelijk de nodige animositeit. Zeker bij de mecaniciens Eddy Goemans en Yvan Moreni. Bij iedere tijdrit worden ze als het ware gestalkt door Eddy Merckx. De andere Palingrijders zijn vandaag vrijgesteld van het zware werk. Merckx heeft liever dat ze vandaag geen al te grote inspanningen leveren in de tijdrit. Er volgen immers nog drie zware bergritten in de Pyreneeën en daar zullen ze hun krachten kunnen gebruiken. En Merckx zou ook graag hebben dat zijn voltallige ploeg Parijs haalt!

Eddy Goemans loopt dus met gespannen zenuwen rond. Zijn hulpmechanieker Yvan neemt rustig de fietsen van de Palingrijders onder zijn verantwoordelijkheid en daar is hij ondanks het vele werk meer dan blij mee. Want intussen staat de kannibaal al voor de zoveelste keer bij Eddy Goemans. Te pas en te onpas neemt hij een lintmeter uit zijn zak om de hoogte van stuur en zadel te meten en aan te passen. Ook de wielen moeten uitermate verzorgd zijn.  Merckx  eist immers 33 spaken in plaats van 28 en Goemans zweet bloed en tranen bij zoveel gemekker van zijn kopman. Yvan Moreni heeft hierbij vaak binnenpretjes……

Terwijl Merckx obsessioneel bezig is met zijn materiaal hebben  al de helft van de renners de tijdrit afgewerkt. De Waal Ferdinand Bracke staat momenteel aan de leiding met 40″ voorsprong op Gerben Karstens. Maar zijn tijd wordt al snel verbeterd met maar liefst 48″ door de Duitser Rudy Altig. De toon wordt meteen gezet want de dopingzondaar is weer bijzonder vlug geëindigd.  Gaan er nog beter doen?  Want de beresterke Nederlander Rinus Wagtmans is op 4″ gestrand van Altig.

Met nog drie renners te verwachten staat Altig nog steeds aan de leiding. De tussentijden laten de Duitser echter weinig hoop op een overwinning want Poupou was sneller aan de twee tussenpunten. En inderdaad, Poulidor eindigt in een snelle tijd van 25’03”, vier seconden sneller dan Altig! Nog twee renners worden verwacht : Roger Pingeon en Eddy Merckx. Zowel Pingeon als Merckx doen bij de eerste tussentijd beter dan Poupou en volgens de eerste berichten zou Pingeon zelfs de beste tussentijd hebben! Maar dat wordt vlug rechtgezet en alle hoop op een Franse overwinning smelt als sneeuw voor de zon als blijkt dat Merkx al een 20″ voorsprong telt na een 10 km.

Pingeon wordt inderdaad tweede achter een beresterke Eddy Merckx. De kannibaal rijdt de 18,5 km in een gemiddelde van bijna 46 km/h en verslaat de tweede, Pingeon, met 52″. Poupou is derde op 55″. Het is nu stilaan duidelijk : Merckx zet de andere favorieten weeral op een minuut extra en telt nu al 8’03” voorsprong op Pingeon in de algemene stand. Gimondi, die een matige tijdrit gereden heeft, staat al op 8’47”. En de bergen komen er nu snel aan …….

Van uw reporter ter plaatse,

Kamiel Vélo

http://www.youtube.com/user/blogdepaling

http://nl-nl.facebook.com/pages/Sint-Lievens-Esse-Belgium/De-Palingrijders/42488893723?ref=s

depaling@gmail.com


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: