Gepost door: WTC De Palingrijders | 21 juli, 2009

Rit 19 Ronde Van Frankrijk 1969


Dinsdag 15 juli 1969, rit 19 : Luchon – Mourenx (214,5 km)

Vandaag staat de zwaarste etappe van de Tour op het programma. Er heerst dan ook een gespannen sfeer in het peloton. De meeste renners hopen op een “relatief” rustige Merckx. Want met de beklimming van de Peyresourde, de Aspin, de Tourmalet en tenslotte de Aubisque staat er een dijk van een wedstrijd op het programma. Komt daarbij dat de hitte weer ongenadig hard toeslaat. Kortom een combinatie van een onberekenbare Merckx, een zware bergrit en de hitte zou wel eens een gevaarlijke mix kunnen zijn!

Zo denken ook de Palingrijders erover. Hun kopman hulde zich gisteren en zelfs deze morgen in een vreemd stilzwijgen. De enige opdracht die ze deze morgen kregen van Stong Gedong was : het heft in handen nemen tijdens de beklimmingen en zorgen voor een strak tempo. Verder geen info over wat er verder te gebeuren staat.

Peter Vervoort trekt er zich geen bal van aan. Net als de Pat van Ezel. Zij weten dat ze er vandaag toch moeten staan. Vervoort voelt hem trouwens beter worden al naargelang de Tour vordert. En de Pyreneeën zijn immers zijn terrein. Hij kan als geen ander klimmen en zal vandaag voor Merckx van onschatbare waarde blijken. Ook Dirk Goemans is paraat. Hij voelt de benen ook weer sterker met de dag worden. En de Pat van Ezel, dat is een constante : hij is steeds klasse!

De start gaat vrijwel onmiddellijk bergop, richting top van de Peyresourde. Steve Prilmans, Mario Grootjans en Gino Roeckhout nemen vooraan direct de honneurs waar. Steve neemt de leiding tot goed halfweg, dan wordt hij vakkundig afgelost door een sterke Mario. Iets verderop zit ook een Tommy naast zijn kopman. Ondanks zijn pijn aan de knie en de vele schaafwonden wil hij zijn functie als eerste luitenant van de kannibaal waarnemen. Tommy is een doorbijter, alleen zal hij vandaag geen hoofdrol spelen in de ploeg. De pijn zal hem toch meer en meer parten spelen en hij zal dan ook vroeg op zichzelf aangewezen zijn. Merckx offert wel Reindert, Tornado Tom en Gruute Plateau op om Tommy vandaag bij te staan. Een groots gebaar van de kannibaal!

Mario Grootjans reed een sterke beklimming op de Peyresourde

Mario Grootjans reed een sterke beklimming op de Peyresourde

Maar dat betekent ook dat de rest van de Palingrijders zich vandaag geen foefjes kunnen veroorloven. Na de eerste beklimming, waarbij een al aardig uitgedund peloton de top bereikt, nemen Dirk Goemans, Peter Vervoort en de Pat van Ezel vooraan de rol over van Steve, Mario en Gino. Dit triumviraat mag vandaag zorgen voor de bevoorrading van de rest, voorwaar geen sinecure!!

De tweede beklimming van de dag is de col d’ Aspin , een 12 km lange calvarietocht met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,3 %. Hier nemen de Pat van Ezel en Dirk Goemans het berewerk op hun schouders. Bijna de ganse beklimming rijden ze vooraan en leggen ze een bijzonder strak tempo op aan de rest. De poort staat achteraan wijd open en veel renners moeten dan ook de rol lossen. Op de top van de Aspin is het al extreem warm en de afdaling wordt een helse tocht, want de asfalt begint te smelten wat leidt tot plaatsen waar het een echte glijbaan is. Merckx neemt dan ook resoluut de leiding in deze afdaling.

Al snel staan de renners aan de voet van de voorlaatste klim, de gevreesde Tourmalet. De meeste renners uit de kopgroep (van een peloton is al geen sprake meer!) zien deze beklimming als een ware helletocht, zeker met de hitte. Hier komt Peter Vervoort op het voorplan. Tijdens de eerste kilometer van de Tourmalet is Steve er nog snel met wat bevoorrading …… de laatste uit zijn handen. Want vanaf hier zijn de “Palingwaterdragers” er aan voor hun moeite. Ze zullen samen de aankomst overschrijden op een dik kwartier van hun kopman!

Intussen is Peter Vervoort bezig met de rest van de groep een hels tempo op te leggen. Achter hem kreunen de meeste renners het uit. De Pat van Ezel krijgt het halfweg moeilijk en moet de rol lossen. Merckx zit nu nog met twee Palingrijders voor hem : Vervoort en Goemans. Deze twee Palingrijders rijden nu echt voor wat ze waard zijn. Tot op een kilometer van de top …… Merckx geeft er plots een snok aan en laat iedereen in de steek. Niemand kan de kannibaal volgen. Het is ook een bijzonder lastig stuk die laatste kilometer. Peter is echter bijzonder ontgoocheld want hij had gehoopt om als eerste over de Tourmalet te mogen rijden. Merckx ziet het dus anders ! Hij wil alles voor hem alleen, een ware kampioen laat blijkbaar niets over voor een ander! Hij heeft zijn naam als kannibaal zeker niet gestolen.

Merckx wint alles !

Merckx wint alles !

Op de top zet Merckx zich op zijn groot mes en vliegt de afdaling als een bezetene naar beneden. Hier blijkbaar geen smeltend asfalt. De rest volgt boven op dik 20”. Een fel uitgedunde kopgroep van een achttal renners zet dan maar de achtervolging in op Merckx …….. Weeral achtervolgen op een ontketende Belg. Pingeon en Poulidor verliezen er de moed bij. Er zijn ook nog twee Palingrijders vooraan : Peter Vervoort en een verduveld sterk rijdende Dirk Goemans.

Merckx diept zijn voorsprong geleidelijk uit. Aan de bevoorrading neemt hij evenwel zijn tijd om op krachten te komen en de achtervolgers naderen zowaar tot op 300 meters. Maar dan acht Eddy zijn tijd weer gekomen om er de beuk in te gooien. Hij draait weer op zijn groot mes en heeft al snel weer een voorsprong van dik drie minuten. Achter hem zitten twee Palingrijders te genieten van de vruchteloze pogingen van Poupou en Pingeon om Merckx in te halen.

Merckx met reporter Marc Vijverman op de moto !

Merckx met reporter Marc Vijverman op de moto !

De laatste beklimming van de dag is voor de kannibaal geen probleem meer. Waar de achtervolgers hopen op een inzinking van de belg, krijgen ze evenwel nog een paar minuten meer aan hun broek. Bovenop de top van de aartsmoeilijke Aubisque rijden ze al op zes minuten. Er resten nu nog dik 100 km tot de aankomst. Maar dat schrikt de leider niet af. Integendeel, hij blijft volharden en eindigt in Mourenx met een voorsprong van bijna acht minuten op Dancelli. Peter Vervoort eindigt verdienstelijk derde met een blije Dirk Goemans in zijn spoor.

Aan de aankomst is er een gekte van jewelste. Iedereen wil Merckx interviewen, maar dat is buiten Sander en Stijn gerekend. Twee jonge Palingrijders die iedere dag getrouw hun kopman aan de aankomst omringen en beschermen tegen opdringerige journalisten en toeschouwers. Ook bij de start van iedere rit begeleiden ze Merckx naar de meet. Maar nu moeten ze Eddy bij aankomst voldoende ruimte geven, want hij is wel afgemat van deze heroïsche tocht. Hij wil vooral lucht en geen gepampel aan zijn lijf.

Merckx geeft vandaag door deze bijna onmenselijke inspanning de nodige glans aan zijn gele trui. De Tourdirecteur Jacques Goddet lanceert dan ook een woord dat nooit meer zal verdwijnen : Merckxissimo. In een interview met reporter Marc Vijverman is Goddet dan ook heel duidelijk : Merckx is de allerbeste, hij is de man die van de Tour van ‘69 een onvergetelijk moment in de geschiedenis maakt, hij is de absolute meester op de fiets ……….

Vele wielergroeten van uw reporter ter plaatse,

Kamiel Vélo

http://www.youtube.com/user/blogdepaling

http://nl-nl.facebook.com/pages/Sint-Lievens-Esse-Belgium/De-Palingrijders/42488893723?ref=s

depaling@gmail.com


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: