Gepost door: WTC De Palingrijders | 22 juli, 2009

Rit 20 Ronde Van Frankrijk 1969


Woensdag 16 juli 1969, rit 20 : Mourenx-Ville-Nouvelle  –  Bordeaux (201 km)

Mie van Broos loopt over haar toeren, want er is nog veel werk voor komende maandag. Ze heeft een pak directieven gekregen van Marjan van Stong Gedong : zoveel stof van dat kleur, zoveel van die kleur, ….. Ja Mie van Broos weet wat te doen. Het zal een feestelijk onthaal worden, zeker nu Merckx met zijn Palingrijders het mooie weer maken in de Ronde Van Frankrijk. Het zal nu wel vast staan dat de Zwarte van Tervuren de Ronde zal winnen.

Maar ze loopt ook kregelig op haren Marc, want die is vorige nacht met een ferm stuk in zijn botten naar huis komen gewaggeld. Marc Verstuyft had hem evenwel tot thuis begeleid. Toen Mieke de deur opendeed kwam een walm van bier haar tegemoet. Het was dus weer de moeite geweest in De Paling. De drank was daar rijkelijk gevloeid na de monsterontsnapping van Merckx en de glansprestatie van De Palingrijders.

Marc Verstuyft zal evenwel nog een tweede keer nadenken vooraleer hij Marc van Mie van Broos nog naar huis zal begeleiden. Mie had Marc immers met één ruk naar binnen gesleurd en had  zijn kop vol zottigheden gegeven. Marc was dan maar totaal ontdaan naar huis teruggekeerd. Een mens doet dan iets om goed te doen. Trouwens zijn onthaal thuis was al even onaangenaam, want hij was zijn sleutel vergeten en moest bijgevolg Oscar wakker maken. Het vervolg onthoud ik u beste lezer!

Waar het ook rommelde was in het  wielerhuishouden bij De Palingrijders en hun kopman Eddy. Stong Gedong zat met de handen in het haar, want na de rit was er een bom ontploft binnen de ploeg : Peter Vervoort was op de kamer van Merckx uitgevlogen en had de kannibaal zijn huid volgescholden! Peter was immers de hard werkende Palingrijder die de ganse beklimming van de Tourmalet voor zijn rekening had genomen en desondanks had Merckx een laatste jump geplaatst om toch als eerste de top van de Tourmalet te overschrijden.

Dat was Peter dus duidelijk verkeerd in de keel geschoten en hij had Merckx dan ook op de man af gezegd : “Een kleine renner verwacht van een groot renner een groot gebaar!“. Merckx was natuurlijk ontstemt, want hij was de baas en hij wou alles winnen! Aan cadeautjes geven dacht hij niet. Dus kon Peter maar beter zwijgen. Trouwens, Merckx was ook boos op Peter want deze laatste had de dag ervoor immers aan Merckx toevertrouwd dat hij volgend jaar voor de Molteni ploeg zou gaan rijden. Merckx was furieus dat Peter Vervoort op de ochtend van de koninginnenrit was komen aandraven met transfernieuws. Dat slikte hij niet, want nu moest alle aandacht naar de Tour gaan. Daarom was Merckx zo boos dat hij op de Tourmalet dan uiteindelijk toch demarreerde om als eerste boven te komen.

Maar er is ook nog gefietst vandaag. Een rit van 201 km gaande van Mourenx naar Bordeaux. Geen zwaar parcours ! En het peloton maakt er dan ook een gezondheidswandeling van. Trouwens, de meeste renners zijn echt doodmoe van het helse tempo van De Palingrijders doorheen alle voorbije ritten en van de aanvalsdrift van Merckx. Er wordt immers serieus veel nagepraat over de krachtexplosie van de Kannibaal gisteren in de koninginnenrit. Zelfs de Franse pers is volledig bijgedraaid en prijst Merckx nu de hemel in. Van enig chauvinisme is geen sprake meer.

Het peloton blijft tot halfweg de koers bij elkaar. Geen ontsnappingspogingen, niets … Maar eenmaal halfweg beginnen de eerste uitvallen en telkens is er ene Gino Roeckhout die iedere aanval neutraliseert. Hij rijdt beresterk vandaag. Op een gegeven moment is er zelfs een ontsnapping van de Italiaan Anni waarbij niet minder dan vier Palingrijders aansluiten : Reindert, Gino Roeckhout (wie anders …), Mario Grootjans en Gruute Plateau. Maar de sprintersploegen laten niet  begaan  en er komt een hergroepering. Even ziet het er naar uit dat er een massaspurt komt, doch als het peloton even bekomt van de geleverde achtervolging op de leiders, springen vijf renners weg. En ja, wie zit daar bij : JOS CAUBERGS van de Vanancaploeg.  Ploegleider Allosie zijn hartslag stijgt naar ongekende hoogten. Opmerkelijk is dat De Palingrijders vooraan het peloton alles stilleggen en de vijf gaan naar de wielerbaan van Bordeaux. De Jos is een begenadigd pistier en hij weet maar al te goed hoe het er op een piste aan toe gaat. Hij is dan ook de grote favoriet in de kopgroep. Guerra, Rigon, Berland en Ottenbros zijn de overige vier. Nu is het de kans voor de Vanancaploeg! Vreemd is dat De Palingrijders helemaal geen aanstalten maken tot een hergroepering.

Uiteindelijk draaien de vijf renners de wielerbaan op van Bordeaux. Jos Caubergs zit in derde positie als Rigon de spurt aantrekt. Onmiddelijk reageren Ottenbros en Caubergs en in één snok komt Jos Caubergs gans vooraan. In een ultieme machtsontplooiïng blijft hij jumpende Ottenbros voor en wint deze 20ste rit! Ploegleider Bert Allosie is buiten zinnen en omarmt zijn renner alsof hij wereldkampioen geworden is. Eindelijk heeft de Vanancaploeg een rit gewonnen. Pol Caubergs zal eindelijk opgelucht kunnen ademen.

Maar waarom hebben de Palingrijders niet gereageerd? Waarom geeft Bert Allosie na aankomst een vettige knipoog naar Stong Gedong? Is er sprake van een samenwerking met De Palingrijders? Alleen Stong Gedong en Bert Allosie weten hierop het antwoord …….

Vele wielergroeten van uw reporter ter plaatse,

Kamiel Vélo

http://www.youtube.com/user/blogdepaling

http://nl-nl.facebook.com/pages/Sint-Lievens-Esse-Belgium/De-Palingrijders/42488893723?ref=s

depaling@gmail.com


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: