Gepost door: WTC De Palingrijders | 24 juli, 2009

Rit 22 Ronde Van Frankrijk 1969


Vrijdag 18 juli 1969, rit 22 : Brive – ‘Clermont-Ferrand’ (198 km)

Burgemeester Urbain Van Kerckhove weet niet meer waar hij het heeft. Zonet is een apetrotse Jef Van Rang zijn kabinet binnengestormd met de vreugdevolle mededeling dat het eerste na-tourcriterium niet in Ronse dan wel in Sint-Lievens-Esse zal plaatsvinden.  De burgemeester hoorde het eerst donderen in Keulen, maar al snel bracht Jef hem met beide voeten op de grond.

De geruchten als had Ronse niet de nodige middelen meer om het  criterium te organiseren, waren dus waar. En daar was Jef als de kippen bij om een oplossing te zoeken. Hij trok samen met de Plakker,Dirk Van Der Haeghen, naar de Belgische Wielerbond  om een oplossing te zoeken voor het bijna-failliet van de organisatie in Ronse.  De twee Eskenaren hadden er niet beter op gevonden om het criterium naar Eske te halen. Hoofdsponsor Van Der Haeghen stelde zich hierbij persoonlijk garant om de wedstrijd zelf te organiseren in Eske Merdjië.

En dus zit de burgemeester met tal van praktische problemen opgezadeld. Even had hij eraan  gedacht om gans de boel af te blazen, maar dan zou hij zich bijzonder onpopulair maken bij zijn bevolking. De Palingrijders waren immers dé ploeg van de Tour. Samen met hun kopman Eddy Merckx zouden ze komende maandag als helden ontvangen worden en hij kan het bijgevolg niet maken om zo een op til staand volksfeest te annuleren. Dus beslist hij maar om alle verloven van het gemeentepersoneel in te trekken en morgenvroeg om acht uur te verzamelen aan het gemeentehuis in de populierestraat.

Intussen staat Café De Paling in rep en roer. Dirk Van der Haeghen en Jef Van Rang zijn daar als ware helden ontvangen. Iedereen is daar door het dolle heen. Er heerst een getrek en een geduw om het nieuws te horen dat Eddy Merckx met zijn Palingrijders een criterium gaan rijden in Eske. Dirk besluit op aandringen van een paniekerige  Gomar, die vreest voor vechtpartijen, op de ronde tafel te klimmen en de aanwezige supporters toe te spreken.  Hij bevestigt de komst van het na-tourcriterium te Eske en hij somt de namen van alle deelnemers op. Een uitbarsting van blijdschap overstemt hem. Het is zelfs zo erg dat de supporters door het dolle heen raken en de Plakker van de tafel sleuren. Samen met Jef Van Rang wordt hij op de schouders van de opgehitste supporters geheven en worden hun namen gescandeerd. Eske staat op ontploffen!

Waar het er minder geanimeerd aan toegaat, is in de Tour. Opnieuw is het drukkend heet en eer staat een rit gepland in het Oud-Massief met op het eind de beklimming van de 14 km lange beklimming van de Puy de Dôme. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5 % een nogal zware beklimming voor de uitgebluste renners.

Tot op 70 km van de aankomst blijft het peloton aan gemiddeld dertig per uur de kilometers er doormalen.  Er zit geen spirit meer in de vermoeide rennerslijven. Tot plots Gert Caubergs van de Westvlaamse Vanancaploeg het hazepad kiest. In navolging van zijn broer Jos, wil ook hij zijn rit meepikken. En het lijkt hem aardig te lukken want het peloton, onder leiding van de Palingrijders, reageert totaal niet. Zo krijgt Gert Caubergs de kans om zijn voorsprong uit te diepen tot maar liefst zeven minuten aan de voet van de Puy de Dôme. Sportdirecteur Bert Allosie maant zijn renner aan tot kalmte. Want de klim is lang en lastig.

Als het peloton op haar beurt aan de beklimming begint, neemt Peter Vervoort het heft in handen. Als een bezetene neemt hij het kopwerk op zich en onder zijn gebeuk ontstaat er een achtervolgende groep van 6 renners : Vervoort, Merckx, Pingeon, Poulidor, Gandarias en Gutty. De voorsprong van de Vananca-renner slinkt  nu snel.

Bert Allosie rijdt bijna constant aan het wiel van Gert Caubergs. Hij schreeuwt zijn renner als het ware vooruit want halfweg de klim krijgt hij het moeilijk en telt hij nog vier minuten voorsprong. Bert Allosie raakt nog meer opgewonden als hij te horen krijgt dat achteraan de Kannibaal alleen in de achtervolging rijdt. Het wordt nu echt wel moeilijk voor de Vananca-renner.

Op één kilometer van de aankomst en de top bedraagt de voorsprong nog amper twee minuten op een ontketende Merckx. Caubergs krijgt het nu echt moeilijk en hij zwalpt verder richting aankomst. Zijn sportdirecteur raakt nu echt in paniek en brult nu meer dan hij het uitschreeuwd. Met een allerlaatste krachtinspanning sleept Gert Caubergs zich naar de aankomst en behoudt hij alsnog één minuut op een sterke Merckx.  Op de meet staat Caubergs bijna stil. Maar de rit is binnen en hij valt dan ook van moeite in de armen van een onthutste radioreporter. Hij kan geen pap meer zeggen.

Merckx is desondanks toch blij met zijn tweede stek en zo diept hij zijn voorsprong in het klassement uit op Pingeon tot 16’40”. Een echt slagveld wordt dat nu achter hem. Waar het ook een slagveld wordt, is in Eske. De supporters hebben een ganse namiddag alles aandachtig gevolgd en het bier vloeide rijkelijk. De eerste “lijken” liggen al onder de tafels hun roes uit te slapen. Wat gaat dat komende maandag worden bij het na-tourcriterium te Eske ………….

Vele wielergroeten van uw reporter ter plaatse,

Kamiel Vélo

http://www.youtube.com/user/blogdepaling

http://nl-nl.facebook.com/pages/Sint-Lievens-Esse-Belgium/De-Palingrijders/42488893723?ref=s

depaling@gmail.com


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: