Gepost door: WTC De Palingrijders | 25 juli, 2009

Rit 23 Ronde Van Frankrijk 1969


Zaterdag 19 juli 1969, rit 23 : ‘Clermont-Ferrand’  –  Montargis (329,5 km)

Het gaat er bijzonder rumoerig aan toe in het kabinet van burgemeester Urbain Van Kerckhove. Marc van Willie Paling en Marc Hendrickx kunnen er niet mee lachen. Zij vertegenwoordigen het opgevorderde gemeentepersoneel! Ze vinden het helemaal niet kunnen dat ze een gans weekend moeten werken omdat Jef van Rang en de Plakker zomaar op eigen houtje een na-tourcriterium organiseren komende maandag. “Wie ist er hier verdomme burgemeester, gij of Jef Van Rang?“, briest Marc Hendrickx het uit. Maar de burgemeester is onvermurmbaar en hij wijkt niet van zijn lijn af. De enige toegeving dat hij doet is dat ze vier extra dagen verlof krijgen! Na enige onderhandeling geeft Van Kerckhove nog één zaak toe : dat zijn gemeentepersoneel samen met Eddy Merckx op de foto mag. En zo wordt een “gemeente-opstand”  vermeden 🙂 😉

Maar er zijn niet alleen problemen bij de burgemeester en zijn personeel, ook Marjan van Stong Gedong heeft het bijzonder moeilijk om alles op tijd en stond in kannen en kruiken te krijgen. Te pas en te oppas staat Jef van Rang voor haar deur om te zien of alles op tijd klaarkomt. Maar dat is maar de vraag, want het is verlof en er zijn veel mensen wag. Terwijl er zoveel op het programma staat : maken van feestkledij, bloemenkransen voor Merckx en alle Palingrijders, een feestbuffet, muziekomkadering, ….. Marjans hoofd staat dus op openspringen. Hopelijk komt alles goed !

Intussen staat een heuse autocar van “Georges Muys- reizen” klaar voor de deur van Cafe De Paling.  Een speciale delegatie van de harde supporterskern van De Palingrijders gaat vandaag richting Parijs om daar morgenvroeg de rit in lijn en in de namiddag de afsluitende tijdrit op  de Champs-Elysees mee te maken. Het is een drummen om op de autocar te raken, maar buschauffeur en baas van de autocar, Georges Muys, zorgt ervoor dat alles in de grootste orde verloopt. “Eerst de oude van dagen en dan de jonge gasten !”, brult hij uit alle macht!  Remie Clercq, Langes Jefken, Reken Dekker, Din zijnen Andre, Jules Cubber, Méken Vermassen, Géken Norre,  ………. allen zijn van de partij. Ook Zotten Twin, Nazère, Jef Cubber, Gust Braeckman, ….. wurmen zich een plaatsje op de bus. Tot slot ook enkele notabelen waaronder de burgemeester,  pastoor Sanders, Dokter Verniers, Oscar Bauwens, Vermeulekes, …..  De voorste plaatsen worden echter ingenomen door niemand minder dan Jef Van Rang, Eddyken en de hoofdsponsor van de Merckxploeg : de Plakker ofte Dirk Van Der Haeghen.  Als de bus luid toeterend aanzet, blijft een verweesde Gomar achter. Hij mag niet mee van Lucie, want wie gaat er anders de koeien melken en de varkens eten geven. Ondanks herhaald aandringen van Gomar en de hevige druk van de clandizie van het café, bleef Lucie onverzettelijk. Gomar moest thuisblijven!

Er wordt echter ook gekoerst vandaag in de Ronde. Niet minder dan 329,5 km staan er  op het programma, een rit tussen Clermont-Ferrand en Montargis. Om 5h30 staan de  renners op om rond zeven uur te vertrekken. De meesten wrijven dan nog de trot uit hun ogen als Rini Wagtmans al van bij de start in de aanval gaat. Er zijn er zelfs op de eerste rij die dat maneuver niet eens gezien hebben, zo zitten ze nog te slapen op de fiets. Wie de demarrage wel nauwlettend in het oog houdt, is Eddy Merckx. Deze kan er niet mee lachen en als wat later blijkt dat Wagtmans al een minuut voorrijdt op het peloton geeft de kannibaal de opdracht aan de Palingrijders om jacht te maken op Rini Wagtmans.  Het peloton wordt dan plots met een snok wakker uit een nog diepe slaap. Maar Wagtmans is een Nederlander die af en toe  een stevige grap uithaalt. Vanaf het ogenblik dat hij weet dat de mannen van Merckx de achtervolging hebben ingezet, verstopt hij zich achter een bestelwagen en laat het razende peloton voorbij vliegen. Dan springt hij parmartig terug op de fiets, haalt het peloton bij en gaat naast een verbauwereerde Merckx fietsen. Dan vraagt hij aan de kannibaal waarom zijn Palingrijders zo een vaart maken. Merckx ontploft bijna van woede en laat de palingrijders vaart minderen. Het zou nog een half jaar duren alvorens Merckx en Wagtmans terug” on speaking terms” zijn 🙂 🙂

De renners zijn evenwel moe en het peloton ontwaakt pas op een 60 km van de aankomst. Dit ondanks de smeekbeden van Jacques Goddet en Felix Lévitan om er toch maar de beuk in te gooien vandaag! Een tiental renners zetten een ontsnapping op, waaronder Ottenbros en Herman Vanspringel. Geen enkele Palingrijder is mee.

De tien blijven dan ook voorop en de meet ligt op de assenpiste van Montargis. Vanspringel weet dat je daar gans vooraan moet zitten bij het binnenrijden van de piste. Want er is daar enige stuurmanskunst én durf nodig om daar te kunnen winnen. En ja, Vanspringel draait als eerste de piste op en plaatst vrijwel onmiddellijk een versnelling. Zo slaat hij al snel een gat van 20 meter en blijft hij alsnog een aanstormende Nederlander Ottenbros voor. Meteen de tweede ritzege voor de tweede van de Tour van ’68.

Op het ogenblik dat Vanspringel als eerste de meet overschrijdt, rijdt de autocar van “Georges Muys-reizen” de hoofdstad van Frankrijk binnen. De 25 bakken Concordia-pils zijn allen” gekleind”  en nog hebben de meesten niet genoeg. Want eenmaal het hotel binnen, wordt eerst de bar bezocht. Een kelner weet eerst niet waar hij het heeft. Pas nadat iedereen bediend is, komt de kalmte terug. Enkel pastoor Sanders is direct naar zijn kamer gegaan. Er is toch één nuchtere Eskenaar in Parijs …………..

Vele wielergroeten van uw reporter ter plaatse,

Kamiel Vélo

http://www.youtube.com/user/blogdepaling

http://nl-nl.facebook.com/pages/Sint-Lievens-Esse-Belgium/De-Palingrijders/42488893723?ref=s

depaling@gmail.comGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: