Gepost door: WTC De Palingrijders | 28 juli, 2009

Slotverhaal Ronde Van Frankrijk 1969


Na-Tourcriterium te Sint-Lievens-Esse

Er heerst een opgewonden sfeer te Sint-Lievens-Esse. Iedereen is er met man en macht aan het werken om het criterium van vanavond in goede banen te leiden. Marjan van Stong Gedong ziet zo rood als een tomaat. Ze heeft bijna de ganse nacht doorgewerkt met haar vrouwenteam. Maar alles is nu achter de rug en het resultaat mag gezien worden : een heus buffet staat klaar om straks de gasten te ontvangen in de VIP tent op de Parking bij Gomar. Alles is feestelijk versierd en enorme bloementuilen liggen te wachten op Eddy Merckx en zijn Palingrijders.

Ook het gemeentepersoneel heeft hulp gekregen van de inwoners van Eske. Daarvoor heeft Jef Van Rang natuurlijk gezorgd. Alhoewel de bus met supporters pas vroeg in de morgen is aangekomen uit Parijs en er alleen maar dronken supporters zijn afgestapt (zelfs de Pastoor was canard!), zijn de meesten van de partij. Eddyken heeft evenwel de taken van Jef overgenomen. Een kwestie dat het zou vooruitgaan! Feit is dat burgemeester Van Kerckhove fier als een gieter is als hij ziet dat de werkzaamheden tijdig zullen beëindigd worden.

Ook Gomar heeft gezorgd dat hij vanavond niet te veel werk zal hebben met de dieren van zijn boerderij. Hij heeft zijn varkens dubbele portie eten gegeven, evenwel aangevuld met het nodige bier. Ze liggen dan ook languitgestrekt hun roes uit te slapen tot morgenvroeg. Voor zijn koeien heeft hij ook gezorgd. Een bevriend landbouwer uit een naburige gemeente zal die taak voor één keer op zich nemen. Gomar wil en moet er dus absoluut bij zijn!

Terwijl Jef Van Rang aan de ronde tafel bij Gomar ligt te pitten, heeft Eddyken het geniale idee opgedaan om diverse weiden open te stellen voor de talrijke supporters die inmiddels toestromen. Langs alle kanten staan helpers om de wielerliefhebbers een goede parkingplaats aan te duiden. En op alle cruciale invalswegen staat personeel en politie van de gemeente om alles vlot te laten verlopen. Een ware mensenmassa komt op gang. Eske wordt overrompeld door duizenden wielerliefhebbers.

Intussen zijn de renners ook al aangekomen. Via speciale politiebegeleiding worden ze één voor één naar het voetbalplein van VK-ESSE geleid. Daar kunnen ze zich klaarmaken in de grote kleedkamers. Etienne Versteels is daar paraat om samen met Géken Backer en Jefken Mons alles in goede banen te leiden. De ketels met warm water en de plastieken emmers staan al klaar voor als de renners hun na de wedstrijd willen wassen. Etienne heeft aan alles gedacht. Ook zijn kantine staat in orde. Marjan heeft daar alles klaargezet om vanavond de talrijke supporters op te vangen. Want niet iedereen kan in de VIP-tent en het aanpalend café binnen.

Een oorverdovend applaus weerklinkt plots als de rennersbus van De Palingrijders aankomt. Buschauffeur Georges Muys heeft het niet makkelijk om het gevaarte zonder ongelukken op het voetbalplein van Eske te parkeren. Ook Sander en Stijn moeten hun spierballen laten zien om de kopman Merckx zonder kleerscheuren tot in de kleedkamers te begeleiden. Ze komen handen te kort om de andere Palingrijders op een deftige manier in de kleedkamers te krijgen. Een aantal wordt zelfs op de schouders genomen door de supporters. Maar gelukkig komt alles goed als Etienne Versteels zijn keel openzet en de orde terug brengt.

Aan de aankomst staan niet minder dan veertig renners. Een mensenmassa omstuwt het peloton en ruimt pas baan als Jef Van Rang omroept dat het startschot zal gegeven worden. Burgemeester Van Kerckhove staat zo fier als een gieter met de arm in de lucht te glunderen. Drie, twee, één en knal daar gaat het peloton. Er moeten 150 km gereden worden op een heuvelachtig parcours. Niet minder dan 15 keer passeren ze de meet.

Tijdens de wedstrijd heerst er een euforie van jewelste. Mie Van Broos staat in haar vertrouwde triepenkraam duchtig zwarte en witte worsten te bakken. Eddyken en haren Marc kunnen met moeite volgen. Maar daar trekt Mie zich niets van aan en de ene bloedworst na de andere vliegt de deur uit. Ook in de Vip-tent wordt er duchtig feest gevierd, net als in De Paling en in de voetbalkantine. Het is immers warm weer en de zon eist een hoofdrol op. Niet te verwonderen dus dat het bier door de kelen vliegt.

Het buffet van Marjan en haar team geniet veel bijval. De VIPS verorberen alles alsof ze nog nooit zo goed gegeten hadden. Ook de aperitief en de kleine tussendoortjes worden bijzonder gesmaakt. De bende van Marjan glundert dan ook bij zoveel succes!

De koers kent in feite nog een spannend slot. De drie protagonisten van de Tour spurten immers voor de zege. Eddy Merckx, Roger Pingeon en Raymond Poulidor rijden immers met een geruststellende voorsprong voor het peloton uit, waar De Palingrijders de aanvallen afblokken. Er valt een doodse stilte aan de aankomst als de wedstrijdwagen voor de laatste maal over de meet rijdt. Iedereen houdt de adem in ! Tot ze plots een renner in de Gele Trui de Schonenberg zien komen opgevlamd. Eddy Merckx is alleen op weg naar de zege en heeft zijn twee metgezellen achtergelaten. Een explosie van emoties barst uit en de Schonenberg trilt als nooit tevoren. Een breedlachende Merckx triomfeert in Eske en rijdt de tegenstand op een hoopje. Pingeon en Poulidor volgen op een halve minuut.

Stijn en Sander moeten alle moeite van de wereld doen om Merckx te omringen en hem de nodige ademruimte te geven. Zoveel trek-en duwwerk is er !! Wat later komen ook De Palingrijders over de meet. Ook zij worden door de supporters als ware helden ontvangen. Eske is gewoonweg te klein voor zo een massa volk. Er wordt historie geschreven in het dorp van De Palingrijders.

De Céremonie Protocolaire vindt plaats op de weide recht tegenover het Cafe. Een mensenmassa bejubelt daar de helden. Nadat Merckx, Pingeon en Poulidor hun prachtige bloementuilen in ontvangst hebben genomen, worden ook de Palingrijders in de bloemetjes gezet. Één voor één worden ze op het podium geroepen : ritoverwinnaars Gruute Plateau en De Pat Van Ezel, de eerste luitenant van Merckx den Tommy, de sterke Peter Vervoort en Steve Prilmans, de trouwe helpers van het eerste uur :Mario Gino, Reindert, Dirk en Tornado Tom ….. allen worden ze overladen met een grote bos bloemen. De bloemenmeisjes Saskia en Peggy zijn volledig in het geel uitgedost en ze toveren hun mooiste glimlach naar boven.

Ook de begeleiders worden gevierd : sportdirecteurs Stong Gedong en Andre Versteels, verzorger Peter Hermé, mecaniciens Ivan Moreni en Eddy Goemans , persoonlijke begeleiders Stijn en Sander, manager B-Art en last but not least de ploegsponsor Dirk Van Der Haeghen. De voorzitter van het kerstcrosscomité, Jef Van Rang, Gomar uit De Paling, Burgemeester Van Kerckhove, Eddyken en godbetert Eliane Lippeveldts staan er als getuigen met de borst vooruit bij.

Ja beste vrienden, het was me daar weer wat in Eske. Er is daar tot de dinsdagmorgen gevierd. Enkel de facteur was daar de enige nuchtere persoon toen hij om zes uur in de morgen de deur van het café openstak om de krant binnen te werpen. Hoe de nog overblijvende heerschappen zijn thuisgeraakt weet niemand meer.

Het ganse gebeuren kreeg de dinsdagavond dan nog een kleine afsluiter met een speciaal voor de gelegenheid ontworpen ……… Tourkrantje. Vrolijk op de schuifel blazend reden Kwinten en Tom doorheen Eske en Wijnhuize met de resultaten van ……. het eerste (en enige) Tourcriterium van Eske Merdjië ………

EINDE

http://www.youtube.com/user/blogdepaling

http://nl-nl.facebook.com/pages/Sint-Lievens-Esse-Belgium/De-Palingrijders/42488893723?ref=s

depaling@gmail.com


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: