Gepost door: WTC De Palingrijders | 25 december, 2009

Kerstverhaal 2009 (4)


De Finale !!!


De winter had een rustpauze ingelast. De noordoostenwind had een paar dagen geleden rechtsomkeer gemaakt naar het zuidwesten met positieve temperaturen tot gevolg . Het was gedaan met de minima tot minus 15°. Er was enkel nog wat lichte vrieskou ’s nachts, maar overdag haalde het kwik nu makkelijk een dikke 5°, wat zijn gevolgen had voor de kerstcross die vandaag plaatsvond.

Er was al heel vroeg een grote bedrijvigheid op en rond de Schonenberg. Hierbij was Mie Van Broos prominent aanwezig. Ze had maar een korte nachtrust gehad. Tot kort voor middernacht was er nog een laatste bijeenkomst geweest met alle deelnemende Palingrijders. Maar ondanks Mie haar inspanningen om De Palingrijders op één lijn te krijgen, waren ze zonder vergelijk uit elkaar gegaan. Er waren zowaar drie kampen : het kamp Prilmans, het kamp Dirk Goemans en een groep Palingrijders die weigerde kamp te kiezen. Hoe Mie ook tekeer gegaan was, ze kreeg er maar geen lijn in. Ze had dan ook kort voor middernacht de handdoek in de ring gegooid.

Ze liep er dus wat kribbig bij. Het grote slachtoffer van haar frustratie was haren Marc, die maar niets goed kon doen. Maar hij kende zijn Mie maar al te goed en wist dat alles wel in orde zou komen. Hij was daarom ook al vroeg bezig met de installatie van zijn triepenkraam en de jeneverkoten aan de aankomst en op het parcours. Hij had zelfs al een aantal klanten als Géken Norre en Din zijnen Andre, die al vroeg op pad waren om een paar druppels achterover te slaan. En als Mie uit de buurt was, kiepte hij ook snel een borreltje achter de kiezen.

Wie wel een lange en goede nachtrust hadden, waren Vino en Stino. De twee makkers waren niet naar de vergadering geweest, zij gingen er toch vanuit dat er geen oplossing mogelijk was. De drang om te winnen was voor een aantal Palingrijders te groot om slechts één Palingrijder te steunen. Ze vonden het jammer want ze zouden zich graag uit de naad gereden hebben voor één kandidaat-winnaar. Doch zij wensten geen partij te kiezen en waren daarom ostentatief van de laatste vergadering weggebleven.

Wie er ook vrij nerveus bijliep was Stong, die zijn hoop had gesteld op zijn kleinzoon en zijn maat Stino. Hij had er maar liefst 50 Euro tegengegooid en via Meken Vermassen had hij nogmaals 25 Euro ingezet op kleinzoon Vino. Gelukkig wist zijn Godelieve van niets want anders zou er wat zwaaien. Hij had de pronostiek aangevuld met Ignace Lauwers en …….. Lepen Joris. In vergelijking met zijn vorige pronostiek had hij Stino dus vervangen door Lepen Joris. En daar had hij alle redenen voor, want een paar dagen geleden had hij de renner van de Herzeelse Flandriens over het parcours zien crossen als was het een lieve lust. Lepen Joris had indruk gemaakt bij Stong. Daarom had hij een tweede gok gewaagd.

Het was de kopman van de Herzeelse Flandriens menens om de beruchte kerstcross van De Paling te winnen. Hij was nog niet zo lang op de Schonenberg komen wonen en dat hij de drijvende kracht was achter de Herzeelse Flandriens zinde Jef Van Rang niet. Volgens Jef moesten alle Eskenaren bij De Palingrijders rijden en niet bij een of andere concurrerende club van ‘t stad Herzele. Daarom was Jefken ook niet gezind op Ignace Lauwers, de gedoodverfde favoriet bij de Torenvrienden. Maar die mannen trokken zich daar niet veel van aan, integendeel het stimuleerde hen om nog meer dan anders voor de overwinning te gaan.

De omloop was intussen veranderd van een vlot berijdbaar naar een loodzwaar parcours. De dooi en de vele trainende renners hadden daarvoor gezorgd. Vooral de passages op het veld van Middeleers (dat onmiddellijk na de start werd aangesneden) en de doorgang van Middeleers bos naar de weiden met de balkjes waren loodzwaar geworden. De (sneeuw)modder overheerste daar. Er zou daar zeker veel moeten gelopen worden. Dat was vooral in het voordeel voor mannen als Prilmans en Lepen Joris. Lauwers daarentegen moest het hebben van zijn beulenwerk op de fiets. Daar was hij meester in. Een diesel die naarmate de koers vorderde, beter en beter op dreef kwam.

Het zag er naar uit dat de massa weeral vroeg aanwezig zou zijn. De kerstcross was een begrip geworden in de regio en de deelname van verschillende ploegen hadden gezorgd voor een nog grotere bekendheid. Zo kwamen er pakken supporters uit het verre Gullegem om hun Vananca-renners aan te moedigen. Ook de Lierdenaren waren massaal aanwezig want de ploeg rond garagist Cnijfke en zijn makker Pamplina had een hevige supportersclub. De Malbo’s zorgden natuurlijk ook voor een grote aanhang want Dreken Temmerman had supporters over gans België. Er was dan ook al vroeg ambiance van de diverse clans : spandoeken, toeters en bellen, vlaggen, ….. alle ingrediënten waren aanwezig om de renners op te zwepen. En de jeneverkoten en het triepenkraam moesten al vroeg klanten begroeten. De tent op Gomar’s parking zat al tegen de middag tot de nok gevuld. Jef Van Rang had dat trouwens zo voorzien en had charmezanger Eddy Wally uitgenodigd om de massa te entertainen. Er was ook een grote scherm voorzien wat veel bijval genoot.

De renners waren dan ook bijzonder nerveus aan de start gekomen. Van overal werden ze aangemoedigd door hun supporters, die een hels kabaal maakten. De spanning was te snijden toen pastoor Cas het startpistool in de hoogte hees en de trekker overhaalde. De renners schoten uit de startblokken en het waren de Herzeelse Flandriens die als eerste het veld indraaiden. Ze werden onmiddellijk gevolgd door Prilmans en Goemans.

De manschappen van Lepen Joris legden er direct de pees op, ze sneden als het ware de adem van de tegenstand af. Een verpletterende start was dat onder aanvoering van zijn makkers Tom Bidon en Tijgerstreepken; zodanig hard werd er op de pedalen gestampt dat er al direct een paar kanshebbers op de overwinning in zware problemen kwamen. Er was Ignace Lauwers die het helse tempo niet aankon zo vroeg in de wedstrijd, Tommy VDP die maar niet in het ritme kwam door de modder, B-ART die al direct met materiaalpech te kampen had, Gino Roeckhout die gevallen was , …. En intussen  ging vooraan het gebeuk maar verder . De cross werd van in de beginfase al direct hard gemaakt. Dat was dus al één van de plannetjes van Lepen Joris. Door zo hard van start te gaan had hij alleszins een gedoodverfde favoriet als Lauwers al op achterstand gezet en had hij de organisatie bij de andere tegenstrevers volledig ontregeld. Het gebeuk van zijn makkers vooraan maakten al direct duidelijk dat Lepen Joris resoluut voor de overwinning ging.

Bij De Palingrijders was het in het eerste kwartier van de wedstrijd echt balen. Even een overzicht van de situatie : Vooraan waren maar liefst vijf Herzeelse Flandriens, drie Palingrijders (Steve Prilmans, Dirk Goemans, Vino), Dreken Temmerman, garagist Cnijfken en de gebroeders Caubergs van de Vanancaploeg. Alles werd op een lint getrokken door de ploegmaten van Lepen Joris. De achterstand van de nabije achtervolgers was  dramatisch : er gaapte al een kloof van maar liefst 25 seconden en van enige organisatie was alsnog geen sprake. De achtervolgers waren hopeloos versnipperd. Er was enkel een sprankeltje hoop doordat De Torenvrienden op hun kopman aan het wachten waren, maar Lauwers volgde reeds op een dikke minuut. Zo een slechte start had hij zich wellicht niet voorgesteld.

Vooraan was het harken voor de nochtans voortreffelijk rijdende Cnijfken en voor Vino. Blijkbaar had de jonge Palingrijder wat op zijn adem getrapt en moest hij dat nu bekopen. Ter hoogte van de helling naar de weiden toe had zijn grootvader Stong hem de raad gegeven om even te temporiseren en op hulp uit de achtergrond te wachten. Wat Vino dan ook deed, want hij miste zijn makker Stino. “Waar zat hij toch, was hij gevallen, …… “, Vino miste zijn compagnon de route maar al te duidelijk.

Wat Vino evenwel niet wist, was dat zijn makker intussen zelf herstellende was van de te snelle start. Hij kon blijkbaar het hoge tempo in de beginfase niet aan en had zijn eigen tempo aangehouden. Maar intussen was Stino onder stoom gekomen en had één voor één een aantal Palingrijders mee in zijn zog genomen. Hij zag de kopgroep ver voor zich uit en besloot om een aantal jongeren voor zijn kar te spannen : Lucas Venneman en Jonas Alleene. Deze twee jongeren reden voor het eerst een volwaardige cross en zetten zich dan ook op aangeven van Stino in om de opgelopen achterstand van een halve minuut te halveren. Lucas en Jonas reden zich de ziel uit het lijf en naderden meter per meter. Luid toegejuicht door de massa reden ze gelijk op een wolk en werden ze de pijn in hun jonge benen niet gewaar.

Intussen eiste het beulenwerk van de makkers van Lepen Joris zijn tol : Cnijfken en Vino werden roemloos gelost, de broers Caubergs volgden op 20 meter en Dreken Temmerman boog steeds meer het hoofd. De Herzeelse Flandriens waren buitengewoon goed. Ze speelden de koers als ze in gedachten hadden. Wie zou die mannen kunnen kloppen vandaag? Misschien wel de twee overgebleven Palingrijders : Prilmans en Goemans. Maar dan zouden ze elkaars bondgenoten moeten worden in plaats van elkaars tegenstanders. Dat besefte ook Mie Van Broos die haar triepenkraam verlaten had om dat de twee Palingrijders aan de meet toe te roepen.

Ze was wel verrast toen ze zag dat de achtervolgers onder leiding van de jeugdige Palingrijders aan het naderen waren. Het werd tijd want met nog een dikke twintig minuten te gaan, moest er wel iets gebeuren om de Flandriens een halt toe te roepen. Vooraan waren Tom Bidon en Tijgerstreepken aan hun laatste meters sleurwerk toe. Op de drassige velden van boer Middeleers gaven ze er uiteindelijk de brui aan. Maar wie dacht dat het nu de beurt zou zijn aan de twee overgebleven Palingrijders, had het goed mis. Lepen Joris vuurde zijn twee andere makkers aan om de kop over tenemen : Kootsie en ’t Brommerke volgden gedwee de bevelen van hun kopman op. Het tempo vloog meteen de hoogte in en de kopgroep werd verder uitgedund : nog drie Herzeelse Flandriens en twee Palingrijders bleven over. Achteraan hadden De Palingrijders versterking gekregen van een ontketende Ignace Lauwers. Hij ging zo te keer dat enkel Stino en Tommy VDP meekonden. eén voor één raapten ze de gelosten op. Enkel een herboren Vino kon nog zorgen dat hij bleef aanpikken. Met z’n vieren naderden ze de kopgroep zienderogen.

Dat zag ook Lepen Joris die er bijzonder nerveus van werd. Hij zag zijn plannetje in duigen vallen als Lauwers terug zou aansluiten en hij besloot om zelf de koers nog harder te maken. In het bos van Middeleers vloog hij als bezeten de diepte in en nam hij zoveel risico’s dat een aantal supporters verrast moesten achteruitspringen ….. de beek in !!

Hij had onmiddellijk een kloof van vijf seconden en dat gaf hem de nodige moed om verder te gaan. Met nog twee ronden voor de boeg moest het lukken……

Achter Lepen Joris was de chaos compleet. De gelosten werden al snel bijgebeend door de groep van Ignace Lauwers. Deze had het gevaar van de ontsnapping van Lepen Joris goed ingeschat en had nog een tandje bijgeschakeld. Nu moest het gebeuren voor hem, anders zou hij voor de tweede plaats rijden. Lauwers keek aan de meet even om en zag dat ook hij alleen was. Achter hem streden plots maar liefst zes Palingrijders om terug te keren. Tornado Tom en Gruute Plateau reden de koers van hun leven en waren tot bij Vino, Stino, Goemans en Prilmans gekomen. De hysterie aan de meet was compleet : voor het eerst waren De Palingrijders in het verweer!

Opgezweept door zijn supporters reed Lepen Joris gezwind de voorlaatste ronde in. Doch hij keek regelmatig achterom want hij zag Lauwers naderen. Het bonsde in zijn hoofd : wat als Lauwers aansluiting vond? Maar Lauwers op zijn beurt zag wel dat hij terrein won op de koploper, maar evenwel terrein verloor op de vier Palingrijders acher hem. De spanning was compleet : er waren nog acht renners in de running voor de overwinning.

In het groepje Palingrijders werden plots alle onderlinge twisten vergeten. Ze snapten dat enkel samenwerking mogelijk was, wilde een Palingrijder op het podium komen. Gruute Plateau en Tornado Tom offerden zich op en trokken resoluut de kaart voor hun makkers! Tegen het einde van de voorlaatste ronde was het dan zover : Tornado Tom sleurde en beukte dat het niet schoon meer was en bracht zijn makkers tot bij de intussen onfortuinlijk gevallen Lauwers. Hij was  gestruikeld over een balkje en moest nu De Palingrijders naast zich dulden.

Aan de aankomst ging de bel voor Lepen Joris. Een honderd meter voorsprong had hij nog. Toen hij omkeek naar de achtervolgers zag hij hoe Vino wegjumpteuit de achtervolgende groep. De supporters gingen uit de bol. Vino had op aanraden van Prilmans de jump gewaagd, want alleen zo konden ze Lauwers van een overwinning houden. Toen Vino het veld indraaide, voelde hij zijn benen niet meer. In de drassige velden sprong hij van de fiets en met grote halen liep hij meter per meter de kloof tussen hem en de koploper toe. Hij dreef op de toejuichingen van zijn supporters. Wat hij niet wist was dat Lauwers ook een demarrage geplaatst had, net voor ze het veld inreden. De rest moest nu passen. Tussen die drie renners zou de strijd gestreden worden.

Vino keek niet om en ter hoogte van het bos kwam hij bij de onthutste Joris. Op nog geen tien meter volgde Lauwers. Vino’s hart ging wild tekeer. Voor het eerst lag hij in een winnende positie. Zijn maandenlange (geheime) voorbereiding had hem dan toch geen windeieren gelegd. Op de helling werd hij nog een laatste maal aangemoedigd door Stong. Die zag zijn kleinzoon al als eerste over de meet komen, maar dan moest hij wel nog afrekenen met twee zwaargewichten als Lepen Joris en Ignace Lauwers. Na de helling werd een laatste maal de weiden met de balkjes aangedaan. Hier moest hij nu risico’s nemen wou hij als eerste over de meet komen. Hij zou over de balkjes proberen rijden. En toen hij en Lepen Joris aan de balkjes arriveerden, sloot Lauwers aan.” Nu moet ik gaan! “, dacht hij en Vino nam het risico van de dag : hij wipte over de eerste balk, terwijl Lepen Joris en Lauwers van de fiets gingen. De Herzeelse Flandrien schrok zich een bult en Lauwers was nog aan het bekomen van zijn inspanningen om bij de koplopers te komen. Vino keek om en zag een kleine voorsprong van enkele meters. Hij laadde zich weer op en met een ware doodsverachting op het gezicht wipte hij ook over de laatste balken. Hij durfde niet meer om te kijken, maar aan de reactie van het publiek hoorde hij dat hij wellicht op weg was naar de overwinning. Een werkelijk herboren Vino voelde de adrenaline door de aderen stromen toen hij de parking van Café De Paling opreed ……. ALLEEN …….. met een voorsprong van amper een paar meters. Hij stampte op zijn pedalen, hij geselde zijn fiets, hij pijnigde zijn spieren …… Een oorverdovend applaus en geroep viel hem te beurt als hij de straat opreed. Daar was de overwinnaar van de kerstcross 2009 : Sander Van Kerckhove alias VINO. Net achter hem spurtte Lepen Joris naar plaats twee en eindigde Lauwers als derde.

In de achtergrond hoorde Stong op zijn transistorradiootje hoe Marc van de VRT zijn kleinzoon over de meet schreeuwde. Met tranen in de ogen begaf hij zich naar het jeneverkot van Marc van Mie. Nu had hij wel “nen stevigen dreppel” verdiend. En over zijn pronostiek zweeg hij wijselijk 🙂

Beste lezer van het kerstverhaal, het is daar nog wat geweest die dag. De supporters verbroederden in de grote feesttent, de renners hadden er  een echt schouwspel van gemaakt en de triepen en jeverkes gingen vlot over de toog. De onverwachte steun van Tornado Tom en Gruute Plateau hadden de overblijvende Palingrijders doen inzien dat enkel samenwerking en vriendschap de sleutels tot succes zijn. En de ontdekking van dit jaar waren ongetwijfeld de Herzeelse Flandriens. Lepen Joris had samen met zijn makkers gezorgd voor voldoende suspens. En ook Ignace Lauwers was een vaste waarde geworden in het circus van de kerstcross.

Natuurlijk was Eliane Lippeveldts er om de bloemen te overhandigen aan de winnaar en de nummers twee en drie. Natuurlijk werd er nog volop feest gevierd. En er was een schone jonge winnaar. Een Palingrijder had op het laatste nippertje de zege binnengehaald.

Maar waar was Steve Prilmans naartoe? Onmiddellijk na de aankomst was hij weggereden. Hij had snel de winnaar gegroet en omhelsd. Hij was ondanks zijn vreugde voor Vino’s overwinning weggereden. Ook geen spoor meer van Stino en Super Mario en Gino Roeckhout. Zelfs Gruute Plateau en zijn makker Tornado Tom waren spoorloos. Marc van de VRT zat met de handen in het haar, want hij kon fluiten naar een aantal interviews.

Neen beste lezer, onze vrienden Palingrijders moesten nog een werk van barmhartigheid gaan doen. Want ’s avonds, op de kerstmarkt op het dorpsplein, liep een fiere Casimir Van Tittelboom rond. Hij had ondanks de diefstal van zijn beelden, de mooiste kerststal van kilometers in het rond, misschien wel de schoonste van de hele wereld. Een massa kijklustigen verdrong zich immers voor de in ere herstelde kerststal, want daar stonden de mooiste beelden die je je maar kon inbeelden :

Saskia en Gino stonden breed glimlachend als Maria en Jozef aan de kerstkribbe waar een heel mooi kindje lag te slapen : Maite ! Steve Prilmans, Super Mario en Stino beeldden de Drie Koningen uit. Casimir was de koning te rijk! Zo een mooie kerststal, vol met Palingrijders! Daar kon niets tegenop. En alles werd gefilmd door Tornado Tom en zijn maat Gruute Plateau!

En zo beste lezer eindigt het kerstverhaal 2009. Een mooie winnaar, een mooie kerststal en een mooi einde. Er gaat niets boven vriendschap en wat is er een mooier  tijdstip dan Kerstmis om die boodschap uit te dragen.

Vele wieler- en kerstgroeten

Uw Kamiel Vélo

Advertenties

Responses

 1. Vrolijk kerstfeest 2009 !!!!

 2. Prachtig verhaal.
  Prachtige cross.
  Prachtige winnaar.
  Schol Schol Schol.

 3. Ja, mijne kleinen heeft dat niet slecht gedaan.
  Met dank aan de ploegmakkers en aan Mie van Clara.
  En dat van diene pronostiek was maar om zand in de ogen te strooien … .

 4. Sander ,rijdt diene wel nog mee de vélo ?
  Maar toch ne proficiat aan de Vino.
  En mijne gebuur heeft da ook nie slecht gedaan hé.

  Bettini

 5. Awel Kamiel ,dat was nog ne keer een kerstverhaal om uw vingers van af te likken!!!
  Maar ‘k zie dat je’t gepost hebt vandaag om 12h42, Tanja hare kerstdiner zal weer koud geweest zijn zoals vorig jaar zeker? Maar ach ne mens moet doen wat hij graag doet! Voor ons is het alvast leuk om lezen dat Patricia haar Palingrijders dan toch als een blok hebben gereden.

  Verder wil ik u, uw familie, alle Palingrijders en andere lezers een vrolijk kerstfeest wensen!

  Jozef, Maria en Maite

 6. wie ester allemaol thuis he vandenachternune?

  JVR

 7. De overwinning komt niet alleen mij toe maar alle Palingrijders, we hebben namelijk gewonnen tegen alle andere ploegen en bewezen dat de Palingrijders wel iets samen kunnen! 😉

  Zalig kerstfeest aan alle Palingen en familie!

  PS: Bedankt kamiel! Mooi geschreven!

  Vino!
  Zwieren Zwaaien Tempo draaien!

 8. Goed gereden vino en prficiat me de overwinning.
  kwas der zelf nie bij maar via de verhalen van de kamiel wast alsof da ‘k der bij was.

  Zalig kerstmis nog aan iedereen!!!

 9. Proficiat aan de organisatoren van de Kerstcross. Naar jaarlijkse traditie was dit weer een tot in de puntjes georganiseerde cross. Ik wil mijn mannen, de Herzeelse Flandriens, bedanken voor hun steun, maar ik denk dat er ook dit jaar aan de Palingrijders weinig te doen was. Op eigen terrein kunnen ze precies toch nog altijd dat tikkeltje meer. Een terechte winnaar.
  Prettige feesten iedereen!

 10. Alle ingredïenten waren weer aanwezig voor een schitterend kerstverhaal. Uw mooie woorden hebben u weer tot een grootse kerstdaad gesteld.

 11. Bedankt voor de mooie reacties. Ik ben dan ook blij dat het verhaal zo goed gelezen wordt. Dat doet plezier. En Joris voor welke formatie kom je volgend jaar uit 🙂

  kamiel vélo

 12. 🙂 Bij de organisatie vrees ik… ik beschouw dit als mijn hoogtepunt en wat is er schoner dan stoppen op je hoogtepunt.

 13. Wie weet ben je wel de winnaar van de kerstcross 2010 😉 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: