Gepost door: WTC De Palingrijders | 9 april, 2010

Wielerterroristen …


Beste palingrijders, beste blogvrienden,

Wielertoeristen vs wielerterroristen, daar gaat de hiernavolgende column van Hans Vandeweghe (Chef Sport van dagblad Het Nieuwsblad) over. En ik moet eerlijk zeggen : ik herkende de beschreven situatie als geen ander.  Hans Vandeweghe is een topjournalist die geen blad voor de mond neemt en die spijkers met koppen slaat.

Ook nu doet hij dat op zijn onnavolgbare manier. Het artikel maakte indruk op mij en ik heb aan Hans dan ook gevraagd of ik de bewuste column op onze blog mocht plaatsen. Na een positieve reactie post ik dat artikel op onze blog met één boodschap : Wielertoerisme moet plezant blijven !

Wielerterroristen

( zaterdag 03 april 2010,  Auteur: Hans Vandeweghe)

De klaarblijkelijk rotslechte voorlopige resultaten van de Vlaamse wielrenners zouden het item van de week moeten zijn, maar dit vak gaat kapot aan te snelle conclusies. Daarom iets anders.

Laatst tijdens een vredig tochtje haastte een net ingehaalde man op een mountainbike zich naar mijn wiel en kwam – éénmaal terug op adem – naast mij rijden. We reden 35, met een rotvaart langs een vaart, gelukkig helemaal alleen.

Maar de man zat boven zijn theewater en wilde niet afgeven. Hem restte niks anders dan vol mee te gaan tot elk kruispunt, daar met doodsverachting de weg op te rijden, hopend op geen kruisend verkeer. Dat ging één keer goed, ook een tweede keer, maar de derde keer ging het fout. Ik kende dat kruispunt en ik wist dat van achter de haag verkeer kon komen. De man wist dat ook, maar hij was het haantje van de dag en stormde weer op het kruispunt af. Van links kwam deze keer een Chrysler met een mevrouw aan het stuur, maar wij hadden geen voorrang want we reden op een jaagpad. Zij reed misschien veertig, hij dertig, ik maar vijftien want niet gek.

Mijn fietsmaat van nog geen kwartier oud moest vol in de remmen en dan weet je wat er gebeurt met een mountainbike met schijfremmen op asfalt: los over de kop. De auto sloeg ook alle remmen dicht en ze misten elkaar van een haar. Hij kwam redelijk mooi neer, rekening houdend met de afwezigheid van een helm, maar wel lichtjes gekanteld op de schouder. Nadat ik hem had opgeraapt zag ik een bekend fenomeen: de pianotoets of de claviculaire luxatie. Enfin: hij had het aan zijn sleutelbeen en dat vervulde hem deels met trots, maar ook deels met schrik. Ik gaf hem nog mee dat hij best foto’s liet maken van het sleutelbeen want dat kon gebroken zijn én van zijn ribbenkast want het één loopt vaak samen met het ander schade op – ik ben ervaringdeskundige, jawel – en hij reed aan tien per uur naar huis.

Ik dacht: zo roekeloos rijden, zonder helm, dat is een wielerterrorist en die moet ik niet. Ze bederven mijn plezier en vooral: ze zorgen ervoor dat iedereen op een koersfiets in een slecht daglicht komt te staan.

Laatst vroeg Annemie van Peeters & Pichal mij of ik een fietsbel had. Ze dacht zeker: dat zal die macho nooit aan zijn Trek Madone hebben hangen, maar jawel, ik heb een fietsbel, mooi verstopt achter mijn zadelpen. Ze doet geen dring, dring, maar ting, ting en even hard. Alleen, ik heb een probleem: de mensen die voor mij rijden, horen mijn ting-ting haast nooit. Zoals ik een hekel heb aan wielerterroristen die elke tragere weggebruiker in de berm rijden, heb ik een even grote hekel aan de cruisers die met twee, drie of zoveel als de weg het toelaat, keuvelend naast elkaar rijden, waardoor het achteropkomend fietsverkeer telkens weer flink moet afremmen en beleefd moet vragen of ze alstublieft een gaatje willen laten. Gemor is steeds ons deel.

Op veel beterschap moeten we niet hopen. De snelle weggebruiker zal zich altijd ergeren aan de trage weggebruiker en omgekeerd. Vorig jaar zag ik nog een hele snelle wandelaar in de bossen rond Brugge een iets trage wandelaar tijdens een wandeltocht van de gezinsbond een duw in de rug geven omdat die niet snel genoeg uit de weg ging.

Maar goed, vandaag zal de organisator van de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen en –terroristen beginnen met een database van wie zich niet aan de regels houdt. Bovendien houdt de politie van ongeveer het hele Vlaamse molshopenland de boekjes in aanslag om de al te assertieve copycats van Tom en Stijn te bekeuren.

Dat copycatgedoe is het probleem. Niks schoner dan de renner achterop horen piepen en kreunen omdat jij net iets te snel kop trekt. In de uitstekende biografie van ex-profrenner en tegenwoordig collega Paul Kimmage beschrijft die hoe hij hangend tussen zijn kader zelfs werd uitgelachen door zijn net iets fittere mederenners. Elke wielertoerist die vandaag de Ronde rijdt, waant zich – soms heel even, soms 260 kilometer – wielrenner en is in het diepst van zijn gedachten de Boonen, Cancellara of Devolder die niks liever wil dan de ellendelingen in zijn wiel total loss rijden.

Terwijl we in het echte leven steeds minder moeten vechten om onze kruimels, is de koersfiets een metafoor geworden om het ons ingebakken Darwinisme te beleven: het recht van de sterkste, survival of the fittest, de velo als een machete op twee wielen.

Hans Vandeweghe

Filmpagina De Palingrijders
Facebook Fanpagina De Palingrijders
depaling@gmail.com
Webstek van De Palingrijders


Responses

  1. Mijnheer van deweghe kent dan toch de palingrijders niet. IK moet daar al twee jaar wachten, wachten en wachten en als ik dan thuiskom heb ik nauwelijks 20 km gereden. Vorig heb ik zo’n eens een nieuweling al na 10 km naar de paling moeten terugbrengen.

    Voor de rest vind ik die artikels van Vandeweghe niet altijd zo goed. Rutger beke en het team dat hem verdedigde zomaar afgemaakt en geen excuses achteraf. Zonde

  2. Dit vind ik nu wel een to-the-point artikel van Vandeweghe ; misschien omdat ook ik de onfortuinlijke eigenaar ben van een pianotoets.

    Het misprijzen dat hij gisteren uitte over de kasseiklassiekers kan ik echter niet smaken ; de man moet zijn (en onze) klassiekers kennen én eren !


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: