Gepost door: WTC De Palingrijders | 27 mei, 2010

We vergeten dat we wielertoerist zijn …


Beste vrienden Palingrijders,

Naar aanleiding van de twee dodelijke ongevallen in Tilff -Bastogne-Tilff zou ik graag onderstaand artikel uit het nieuwsblad op onze blog willen plaatsen ……

Vele Groeten,

Stong Gedong

Gevaar bij wielertoerisme (Het Nieuwsblad dd 25/05/2010,  Guy Fransen)


Ik was zondagmiddag in de afdaling van de côte de Wanne getuige van het moment waarop een wielertoerist op een draagberrie in een ambulance werd geduwd. Een paar seingevers hadden mij er een meter of vijftig eerder molenwiekend op attent gemaakt dat ik zwaar in de remmen moest gaan, om niet op de hulpdiensten te knallen. Ik keek in het voorbijrijden van de ziekenwagen schichtig naar de man op het bed, monsterde snel dat nog iemand anders in het gras lag met de handen op het hoofd, en zette vervolgens snel mijn afdaling verder, vooral om de achterstand op mijn collega-fietsers in te halen en de groep niet kwijt te spelen.

Zondagmiddag kwam het bericht binnen dat in de afdaling van de côte de Wanne, richting Stavelot, een 64-jarige Nederlandse wielertoerist om het leven was gekomen. Ik vermoed dat het om de man gaat die ik heb gezien op het bed van de ambulanciers.

We zaten zondag met achtduizend andere wielertoeristen op het parcours van Tilff-Bastogne-Tilff.

Daags voordien verongelukte op datzelfde parcours een andere wielertoerist die wegens omstandigheden een dagje eerder dezelfde rit wou rijden als het massa-evenement. Hij botste op een tractor.

Over de precieze omstandigheden van de twee ongelukken is ons niets bekend, en het komt ons dan ook niet toe daarover de verantwoordelijkheid vast te stellen.

Maar, we hebben als wielertoerist zondag in Tilff-Bastogne-Tilff toch weer aardig wat onaardige dingen gezien. Het begint bij de verwarring tussen wielertoerist en wielrenner. Een fietsevenement is géén wedstrijd. Een ‘cyclosportieve’ is geen manifestatie met een rangschikking. Heel wat van de deelnemers blijven dat vergeten en zien het nummer dat hen wordt toegekend als een nummer voor de fotofinish. Auto’s voorbijknallen in afdalingen, het linkerrijvak opzoeken, tonen dat je sneller kan dalen dan je voorganger, denken dat je een betere daler bent dan de beste daler uit het professioneel peloton ‘Falco’ Salvodelli, het was er weer allemaal bij.

Ook in een eerdere ‘classic’ in de Vlaamse Ardennen, de zogenaamde Van Petegem, viel dat wielrennersgedrag sterk op. Enkele keren heb ik wielertoeristen ternauwernood zien ontsnappen aan een frontale botsing met tractors, gewapend met tanden om het veld te bewerken, maar moordend als een spies bij een ongeval. De organisatoren van de ‘cyclosportieven’ doen hun best om alles in goede banen te leiden, maar het rijden zelf, en de manier waarop, doen wij zelf als wielertoerist.

De wielermanifestaties boomen als nooit voordien.Maar als het zo verder gaat, zijn we als wielertoeristen echter in sneltempo bezig met het begraven van onze eigen evenementen. Het is niet toevallig dat sommige buurten ons nu al liever niet meer zien komen, en organisaties hun parcours al moeten bijstellen wegens veto’s van gemeenten. We doen er als wielertoerist dus goed aan voor de start eens goed na te denken waarom we deelnemen aan de ‘cyclosportieve’. Ons heldenverhaal ’s avonds smaakt even goed als we iets voorzichtiger en meer verantwoord rijden.

Trouwens, er waren zondag voor het eerst zeer veel dames aan de start. Zij reden veel voorzichtiger bergaf. Ze vertonen niet dat haantjesgedrag.

Guy Fransen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: