Gepost door: WTC De Palingrijders | 19 september, 2010

Op zoek naar ….. (3)


Marie-Claire Stammeleer


In een derde gesprek in de reeks “Op zoek naar ….” zijn we ditmaal te gast bij Marie-Claire Stammeleer, weduwe van één van de stichters van onze wielerclub, nl.  Walter Van Droogenbroek.

Bij Claire word je steeds goed ontvangen. Koffie, water, een biertje .. ik mag gerust kiezen, zegt Claire. Ik had haar gevraagd of ze Walter zijn koersfiets nog had staan. ” Tuurlijk  heb ik zijn zijn fietsen nog !“, stelt Marie-Claire aan de telefoon,  “Zijnen koersvelo en nog twee crossfietsen!” . En zo rijpt mijn idee om de koersvelo van Walter vanonder het stof te halen en het bezoek te beginnen  met een foto van Claire en  de fiets van haren Walter zaliger 🙂 .

Toen Claire hem leerde kennen was Walter zeker nog niet bezeten van de fiets. Dat is maar begonnen doordat hij meeging met Patrick Van Den Bossche.  ” Mijn man was een echte supporter van Patrick en hij ging naar alle koersen mee.  Hij voerde Patrick naar alle wedstrijden. Ook ging hij met hem naar Arséne, een verzorger van Schorisse. Ja, mijne Walter had een speciaal boontje voor de wielrenner!” , stelt Claire. En zo haalt ze direct een aantal anekdotes naar boven over de strapatsen van Walter en Patrick. Ze vertelt  dat ze op een dag vroeg vertrokken voor een wedstrijd tegen de Franse grens. “Maar we vonden de gemeente niet waar de koers doorging en op den duur zaten we al in Frankrijk. We zijn dan maar onverrichter zake teruggekeerd 🙂 “.

En door met Patrick mee te gaan, deed hij de wielermicrobe op. “Hij kocht zelf een fiets. Aan officiële wedstrijden heeft hij evenwel nooit meegedaan. Wel aan plaatselijke koersen en crossen van wielertoeristenclubs. Dat deed hij zo graag. “, stelt Claire.

Zijn eerste en enige wielertoeristenclub was WTC De Palingrijders. “Erik Van Geyt had hem ten tijde van de 8-uren van Herzele aangesproken om een club te beginnen in De Paling. Hij sprak jou dan ook aan en overtuigde je om mee op de kar te springen. Zo is de club toch begonnen he.”  En inderdaad, zo is de club geboren, want ik kende toen Erik Van Geyt niet en het was de Walter die me aan de eerste voorzitter van onze club in 1989 voorstelde. Het was dan ook ten huize van Walter en Marie-Claire dat de allereerste vergadering plaatsvond.

Kampioen Jaar Één: Walter

Kampioen Jaar Één: Walter (van links naar rechts : Oud-voorzitter Erik Van Geyt, Walter Van Droogenbroek en Rudy De Tandt)

Kampioen Jaar Twee: Walter!

Kampioen Jaar Twee: Walter! (Van links naar rechts : rudy De Tandt, Walter Van droogenbroek en Drekes De Schrijver)

De eerste twee jaar was Walter kampioen, hij was daar zo fier op.“, pinkt Claire een traan weg,  “Ik heb nog een paar mooie souvenirs trouwens.” En zo gaat ze  naar de eetkamer en komt fier met een steen uit Parijs-Roubaix terug.  Ze somt alle klassiekers op waar hij aan deelgenomen heeft : Parijs-Roubaix,Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Ze toont dan ook fier de kassei van Roubaix. Onderaan de steen heeft de Walter indertijd een briefje geplakt met volgende notities :  265 km, 10h en 13 minuten, drie controles inbegrepen! Ook zijn controlekaart van zijn “kasseideelname” heeft ze nog bij de hand!

De Trofee van Walter met de vermelde 265 km, in goed 10 uur verreden!

Maar op den duur begonnen ze te rap te rijden voor Walter en hij ging dan maar met de vinken spelen. Hij had zijn buik vol van de onderlinge ruzies dat het te snel ging en daar zat hij niet graag tussen. “Zijn hart is evenwel steeds  blijven kloppen voor De Palingrijders. Toen hij zag dat er twee groepen waren, had hij het besluit genomen om terug mee te fietsen. Maar eerst moest de verbouwing van Cindy en Erwins  huis gedaan zijn. Alleen is hij ziek geworden en heeft hij het einde van de verbouwing niet meer meegemaakt., stelt Claire.

Walter met de club in Luxemburg op tweedaagse.

Jullie hebben een tof clubke en dat wist Walter ook. Daarom bakte hij op het eind van het seizoen zo graag frieten voor jullie. Hij was toch zo blij dat hij er nog bijhoorde op die manier. Ook toen hij zijn krachten voelde afnemen. Hij zei toen dat het zijn laatste keer zou zijn. Maar toch stond hij erop dat hij die frieten voor zijn wielertoeristen zou bakken. De dag erna moest hij trouwens naar Leuven  om het slechte nieuws te vernemen dat hij niet zou genezen.” , vervolgt Claire. ” Veel Palingrijders zijn hem die dag nog komen bedanken en toen we thuis kwamen zei hij : Het zijn toch brave jongens he! “.

Als ik aan Claire vraag wat haar boodschap is voor De Palingrijders stelt ze zonder omwegen : ” Voordoen zoals jullie bezig zijn : plezier maken en goed overeenkomen.” Zo ziet ze er iedere zondag naar uit als we aankomen in het lokaal. Op die manier is de Walter er ook nog steeds een beetje bij. ”  Zeg maar aan alle Palingrijders dat ze bedankt zijn voor wat ze voor Walter gedaan hebben. Want hij was echt blij toen ze hem komen bezoeken zijn aan zijn ziektebed. Dat heeft hem toen deugd gedaan!

Het heeft hem deugd gedaan dat De Palingrijders hem kwamen bezoeken.

Kamiel Vélo

Filmpagina De Palingrijders
Facebook Fanpagina De Palingrijders

depaling@gmail.com

Webstek van De Palingrijders


Responses

 1. Mooi interview Kamiel!

  Mvg

  Tommeke

  • Merci Tommeken

 2. Mooi interview,… pakkend ook; ik krijg er toch een krop van in de keel.

  Enne… welcome back Kamiel Velo zou ik zeggen 😉

  • Plezant om weer te kunnen schrijven. Nu nog weer op de fiets geraken ! 🙂

 3. ‘Formidastisch’ interview Kamiel!

  • mercie he Peet!

 4. Bedankt Tommeken voor de twee kampioenenfoto’s! Mooie verrassing!!

 5. ja de walter da was nog ne goeijen he vreed vele veure mij gedane de vrijdag auvond de koers gane verkennen veure de zaterdag en tan ene het were kommen he walter magek nekere me aunen outo rijjen jom alle veruit maure pasop veure de fliekken he ja da was nog nen tijd he zeg

 6. prachtig Kamiel!!!
  en blij dat je terug bent

  saluti
  michele

  • Ja he!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: