Gepost door: WTC De Palingrijders | 23 december, 2010

Kerstverhaal 2010 (4)


De keuze van Joris B.

 

Een ijselijk luid gekrijs wekt de pastoor uit zijn ondiepe slaap. Het is de duivelse kerkuil die van zich laat horen zo  diep in de nacht. Nu zit hij daar pal voor de venster van Cas op een laaghangende tak. Met zijn hartvormig gezicht en donkere ogen spiedt hij de omgeving af op zoek naar voedsel. Geen enkele huisspitsmuis is nu nog veilig !

Cas ziet  hoe de kerkuil stoïcijns kalm zit te wachten op zijn eerste prooi van de nacht. De zwarte ogen van de uil zijn angstaanjagend. Het is alsof het een slecht voorteken is, want plots hoort Cas gerommel in de keuken van de pastorie. Zijn hart begint te bonzen en zijn nekharen komen overeind! Vliegensvlug neemt hij de kolenschop die hij iedere avond getrouw meeneemt bij het slapengaan. Het is een sterke ijzeren kolenschop, ze ligt goed in de hand en ze kostte niet veel. Nu zal ze eindelijk van pas komen! Het ultieme verzetswapen van de Cas!

Hij sluipt stilletjes de trap af, zonder het licht aan te steken. Zijn meid laat hij slapen, misschien maakt hij haar wel nodeloos wakker.  Hij voelt zijn slapen bonzen, hij slikt de eerste emoties met een flinke brok door. Wie en wat gaat hij daar aantreffen in de keuken? Gaat hij recht op zijn doel afgaan? Ontsteekt hij direct het licht? De zenuwen gieren door zijn keel. Hij omklemt het handvat van de kolenschop met zijn klamme hand.

Maar alvorens de Cas een beslissing kan nemen, wordt hij omvergelopen door de indringer. Cas is evenwel vlug en grijpt de aanvaller bij de enkel. Vliegensvlug  klopt hij  met de schop op het hoofd van de boef. Een indringende schreeuw vult zijn portaal. Het is een schreeuw van een kind …..

…….  Intussen is er nachtelijk beraad in estaminet De Paling. Het is eerder een crisisberaad, want Joris B. heeft eindelijk een beslissing genomen : hij komt uit voor de Pruine Proeken en heeft dus voor het geld gekozen. En deze beslissing is ingevallen als een bom. Mie Van Broos had na het late bekendmaken van Joris B.’s beslissing onmiddellijk een bijeenkomst belegd. Mie keek echter niet op een uur en vandaar de nachtelijke beraadslaging.

Zitten aan de ronde tafel : voorzitter Jef Van Rang, zijn trouwe kompaan Eddyken, Mie Van Broos, Géken Smet en de sponsor Dirk Haegmans. De sfeer is bedrukt, want een kandidaat-winnaar zit nu in het andere kamp. Wat ook pijn doet is het feit dat Joris B. de Palingrijders laat vallen voor een schamele fooi. Mie Van Broos ziet rood van woede. De anderen zitten met de handen in het haar. Wat nu?

De discussies zijn verhit. Jef Van Rang wil het parcours terug afbreken. Eddyken wil er met de zware hamer op kloppen. Géken Smet ziet zijn wafelkraam al in elkaar vallen en Dirk Haegmans ziet zijn sponsorgeld in rook opgaan. Tot Mie Van Broos de vuist op de ronde tafel slaat. Er valt een stilte. Mie’s woorden klinken hard en vastberaden : “We schuiven Bart Vralmans naar voor als nieuwe kopman! iedereen gaat rijden in functie van die jonge kerel! Daar ga ik verdomd voor zorgen!” En als Mie Van Broos spreekt, dan is haar wil wet! Niemand durft er dan ook nog één woord tussen te wringen. De wedstrijdstrategie gaat Mie, straks bij het ochtendgloren, gaan bespreken met de drie musketiers : Prilmans, Roeckhout en Grootjans!  En als joker heeft Mie Van Broos een heel bijzonder iemand in gedachten …..

Later op de dag raken de gemoederen danig verhit in Estaminet De Paling. Iedereen is er het hart van in dat Joris B. komende zaterdag gaat uitkomen in de tenue van De Pruine Proeken. Alleen Celleken Wemmer kan er mee lachen, maar dat is vooral bedoeld om nog meer herrie te scheppen. Tot plots Joris B. en een aantal van zijn makkers de estaminet binnenkomen.  Er valt een onwennige stilte. Alle blikken zijn nu op Joris B. gericht. Hij voelt de vijandige blikken in zijn rug priemen. Wat bezielt hem toch? Waarom waagt hij zich in het hol van de leeuw? Wat is zijn bedoeling?

Al snel ontstaat er enig geroezemoes, maar niemand durft echt de confrontatie aan te gaan. Tot Luc Audenhoofs zich niet meer kan beheersen. Vol fustratie komt hij uit de toiletten van het estaminet gestormd en scheldt Joris B. de huid vol. Maar de renner blijft stoïcijns kalm. Hij komt blijkbaar eventjes de temperatuur meten in het supporterslokaal van de concurrentie. Eventjes zijn visitekaartje afgeven, tonen wie er komende zaterdag de beste zal zijn:

Maar wie zich niet inlaat met de schermutselingen in het estaminet is Mie Van Broos.  Ze is net bij Steve Prilmans en zijn makkers  langsgeweest en daar heeft ze de strategie voor de Kerstcross besproken.  Ze loopt opgetogen en welgemutst. Haar woede van voorbije nacht lijkt volledig weggeëbt na het gesprek met Prilmans en Co.  Nu moet ze enkel nog haar geheim wapen aanspreken, een renner die Bart Vralmans gaat bijstaan gedurende gans de cross ……..

Het worden nog spannende dagen!

Wordt vervolgd!!!

Sportieve groeten,

 

Kamiel Vélo

 

Webstek van De Palingrijders
Filmpagina De Palingrijders
Facebook Fanpagina De Palingrijders

depaling@gmail.com

 

Advertenties

Responses

 1. Mie Van Broos op bezoek,
  niet gemakkelijk.
  Vuist op tafel.
  Scherven brengen geluk,
  Hopelijk ook in de kerstcross.

 2. Prachtig,…… begin reeds een beetje te supporteren voor de Palingrijders….

 3. Ploegverraad. Moest da in onzen tijd gebeurd zijn, ’t kot was te klein. Joris B zou zelfs de start nie halen, of ’t moest zijn om op krukken te komen supporteren voor de Palingrijders.

  • das gesproken!! xd

 4. Danny,

  Schitterend ! Dit roept herinneringen op .
  Ik kijk uit naar het vervolg.

  MGB

 5. We smijten die overloper beter buiten.
  Spoedberaad van het bestuur!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: