Gepost door: WTC De Palingrijders | 25 december, 2010

Kerstverhaal 2010 (5 / slot)


De KERSTCROSS 2010

 

 

Een gure wind blaast de sneeuw als een tol in het rond. De bomen buigen nederig voor Koning Winter, takken kraken bij elke windstoot. Overal in en langs de greppels ligt er opgehoopte sneeuw. Tot de einder ligt alles bedekt onder een dik sneeuwtapijt. Het is Kerstmis vandaag.

Wie zich van deze gure weersomstandigheden niets aantrekt, is de onvertogen en onverzettelijke Mie Van Broos. Ze is al vroeg in de weer om de laatste hand te leggen op de organisatie van het VIP-dorp. Straks zullen de eerste genodigden de VIP-tent binnenschuiven, op zoek naar de warmte en het lekkere eten. Ook Géken Smet is er al vroeg bij : zijn wafelkraam zal straks de lekkere geur van versgebakken wafels en pannenkoeken verspreiden. Wat verder staat Marc van Mie Van Broos met zijn triepenkraam. De grote ronde braadpan staat blinkend te wachten. Straks zullen daar ettelijke braadworsten in liggen te sudderen, wachtend op de eerste hongerige magen.

Het enige tentje waar er al enige beweging te bespeuren valt, is het jeneverkot van Eddyken en Géken Norre. Daar is ook voorzitter Jef Van Rang te vinden! Deze morgen is hij in alle vroegte het parcours gaan inspecteren. Hij is er evenwel zo door verkleumd geraakt dat enkel een goeie jenever soelaas kan brengen. In één omhaal giet Jef het goedje achter de kiezen. De dag is goed begonnen!

Rond de middag krioelt het al van het volk. De supporters en de VIP-genodigden hebben zich om ter warmst ingeduffeld en trotseren de onaangename oostenwind. Overal duiken spandoeken op om de renners aan te moedigen. Hier en daar troepen een aantal mensen samen. Ze verdringen zich aan de campers van de vedetten. En aan één van die campers zit er een renner de trappers van zijn fiets te geselen. Bart Vralmans zit geconcentreerd de spieren op te warmen en  is gefocust op maar één zaak : de overwinning in de Kerstcross. Hij heeft de beslissing van Joris B. om voor de concurrentie te rijden niet aan zijn hart laten komen. Het heeft hem alleen maar gesterkt om meer dan ooit voor de overwinning te gaan. Daarbij wordt hij omgeven door een sterke ploeg Palingrijders. En dat is aan Mie Van Broos te danken want zij heeft in extremis de orde binnen de ploeg hersteld. In feite was de vaandelvlucht van Joris B. de aanzet tot een hernieuwde ploeg en de broodnodige eensgezindheid.

En die samenhorigheid zal meer dan ooit nodig zijn, want De Pruine Proeken, De Malbo’s en De Torenvrienden zijn te duchten ploegen. Een voor een hebben ze sterke pionnen met Joris B., Dre Temmerman en Ignace Lauwers. En elk van deze toppers heeft een ganse schare supporters meegebracht. De omloop krioelt intussen van het volk, mensen zoeken de beste plaatsen om hun idolen aan te moedigen.

Vooral de nieuwe passage op Middeleers’ veld is populair. Jef Van Rang heeft daar met zijn medewerkers een heuse brug neergepoot! De renners moeten daar maar liefst dertig trappen naar omhoog om daarna steil naar beneden te scheuren. Het wordt daar alleszins een heikel punt in het parcours, misschien wel de scherprechter in de cross. Ook de balkjes op het eind van de omloop liggen er terug, dit ondanks vergeefse pogingen van Jef Van Rang om deze ondingen uit het parcours te bannen. De protesten van de sponsor en van Gomar deden Jef toch besluiten om de balken te plaatsen.

Aan de start verdringt de massa zich rond de renners. Een vijftigtal crossers staan klaar om de wedstrijd op gang te trekken. Sponsor Dirk Haegmans staat met opgeheven arm klaar om het startschot te geven. Vooraan staan de vier protagonisten, hun luitenants staan direct achter hen. Alle blikken staan op oneindig, gefocust als ze zijn om als allereerste het veld in te duiken. En dan gaat het startschot af ….

Als bezetenen schieten ze uit de startblokken. Het is Joris B. die als eerste Middeleers’ Veld opdraait, direct op de hielen gezeten door Vralmans en Lauwers. Dre Temmerman heeft een vijftal meters achterstand en moet Palingrijder Steve Prilmans  voor zich dulden. Joris B. maakt evenwel al snel kennis met het al te gladde parcours, want plots gaat hij onderuit en glijdt middenin een schare Vralmanssupporters. Hoongelach is zijn deel.

Maar deze vroege schuiver is direct het sein voor Dré Temmerman om zijn luitenant Lauwereys het tempo te laten optrekken. Met doodsverachting sleurt en beukt hij aan de kop van een eerste groepje renners. Het is alsof Lauwereys geen last heeft van het gladde parcours. Hij draait dan ook als eerste de scherpe bocht vóór de brug in om dan met lange halen de steile trappen van het onding omhoog te lopen. Als een bezetene rijdt hij na de trappen het plateau naar beneden. Zijn kopman moet om adem happen en roept zijn luitenant tot de orde : “Zo rap niet verdomme !”, briest een al rood aangelopen Temmerman. Maar als hij even omkijkt, ziet hij dat ze een kleine voorsprong hebben en hij waagt het erop om direct over te nemen. Lauwereys snapt het niet meer!

Achter het tweetal heeft zich al een klein groepje gevormd met Vralmans en  Lauwers als grote tenoren. En op ruim tweehonderd meter volgt Joris B. Hij is omringd door zijn trouwe makkers Tom Bidon en Mezelveer. Enkel Pruine Proekrenner Kaveedeebee zit in de voorste gelederen. Er sijpelt wat bloed vanonder Joris B.’s helm. Zijn uitschuiver heeft hem in nauwe schoentjes gebracht en heeft hem direct op achtervolgen aangewezen. Zijn hart gaat als een wilde tekeer. Een lichte paniek maakt zich van hem meester als hij de opgelopen achterstand inschat. Hij schreeuwt zijn makkers toe om het tempo op te drijven om zo snel mogelijk te kunnen aansluiten.

Vooraan hebben Malborenners Temmerman en Lauwereys het gezelschap gekregen van twee Palingrijders : Steve Prilmans en Mario Grootjans. Geen van beiden weigeren over te nemen en nestelen zich in een woedende Temmerman zijn wiel. Hij sakkert en verwijt de twee Palingrijders dat ze “poesies” zijn. Een grijns van Prilmans is zijn antwoord. Temmerman ziet het nutteloze van zijn actie in en temporiseert. Zo kunnen de achtervolgers terugkomen. Op het einde van de eerste ronde is er een vrij compacte groep vooraan. Ook de Pruine Proeken  naderen met  rasse schreden. Hierbij imponeert Tom Bidon door onvervaard jacht te maken op de leiders. Hij ruikt als het ware de leiders. En het duurt dan ook geen halve ronde meer tot de uiteindelijke aansluiting een feit is.

Een grote groep van wel vijftien renners blijft geruime tijd bij elkaar. Er is af en toe wel een uitschuiver op het gladde ijs. Maar de wedstrijd blijft vrij lang gesloten. Het moeilijk berijdbare parcours dwingt de renners tot echte acrobatie, tot jolijt van het joelende publiek. Er heerst een sfeer uit de grote dagen. De renners worden als het ware vooruitgeroepen, het bezorgt ze af en toe kippenvel.

Pas in het laatste kwartier gebeurt het onvermijdelijke. Wanneer de crossers na de zevende passage over de brug nogal met vaart het bos indraait, verliest Ignace Lauwers de controle over zijn fiets en rijdt pal op een boom. Hét sein voor Tom Bidon om het gat te laten vallen op de vooraanrijdende Joris B.  Hij slaat onmiddellijk een gat van twintig, dertig meter en hij steekt na de passage door het bos nog een tandje bij. Joris B. is een echte machtsmens en op het moeilijke stuk bergop zet hij hem recht op de pedalen. Hij neemt daarmee grote risico’s want af en toe schuift zijn achterwiel. De Pruine Proekcrosser is echter heel behendig en hij blijft mooi overeind. Aan de meet heeft hij al ruim honderd meter voorsprong op de achtervolgende groep. Hier zijn het nu vooral De Palingrijders die de kop trekken. Achteraan de uitgedunde groep hangen de twee Malborenners. Blijkbaar zijn hun beste pijlen verschoten.

In de achtervolging zijn het Steve Prilmans en Gino Roeckhout die hun motor hebben laten aanslaan. Ze hebben het gevaar Joris B. goed ingeschat. Achter hen probeert Tom Bidon de boel stil te leggen, maar Mario Grootjans geeft hem een geen kans en verwijst hem naar achteren. Het is Joris B. tegen De Palingrijders, een Pruine Proeker tegen de rest, een uitdager tegen de uitgedaagden. En toch geeft ook Tom Bidon het niet op, want plots zit hij achter Prilmans op de tweede stek de boel te saboteren. Het is een spannend slot, een pokerspel, ….

En het is net als Tom Bidon als eerste de brug oploopt en de kadans uit de achtervolgende groep haalt dat Mie van Broos “haar ultieme wapen” zijn turbo laat in gang schieten : Tommy VDP ! De hardrijder nestelt zich aan de kop en het tempo gaat gevoelig de hoogte is. Het is nu pompen of verzuipen. Tommy is de ganse wedstrijd aan de zijde van Bart Vralmans gebleven en hij acht zijn tijd gekomen om de puntjes op de ï te zetten. Vralmans beseft dat de wedstrijd  in een beslissende fase is gekomen en nestelt zich in Tommy’s wiel.

Het beukwerk van Tommy VDP maakt slachtoffers, letterlijk en figuurlijk. Zo struikelt Dre Temmerman bij het verlaten van het bos over een uitstekende boomwortel, schuift Steve Prilmans onderuit en sleurt hij Roeckhout mee in zijn val.  Ook de tot nu toe onzichtbare Vinokourov breekt en laat het hoofd hangen, net als Tom Bidon. De Pruine Proeker is compleet leeggereden.

Bij het ingaan van de laatste ronde heeft Joris B. nog een vijftigtal meter voorsprong op een ontketende Tommy VDP, Bart Vralmans en de verrassende Malborenner Kristof Lauwereys. En dat maakt Tommy nerveus. Hij betrouwt de aanwezigheid van Lauwereys niet. 

De laatste passage over de brug. Tommy is nog steeds aan het achtervolgen. Hij neemt grotere risico’s en neemt tot drie trappen tegelijk. En dat moet hij nu juist niet doen, want de treden liggen er bevroren en aartsgevaarlijk bij. Halfweg mist hij een trap en valt voluit op zijn buik. Hij sleurt Lauwereys mee in zijn val en plots staat Bart Vralmans er alleen voor. Hij ziet Joris B. voor hem uit rijden, zo een dertig meter. Vralmans  ziet zijn kansen toenemen, maar zijn longen staan op springen. 

De aanmoedigingen zijn talrijk voor Vralmans. Hij nadert meter voor meter, de mond wijd open, zijn hartslag bereikt de grens van 200, .. Nu moet hij het doen. De zenuwen gieren hem door de keel. Hij moet denken aan de talrijke uren training en  aan Mie Van Broos die zorgde dat iedereen achter hem stond vandaag. Maar zijn ultieme boost krijgt hij wanneer hij denkt aan Joris B. Vralmans is ontgoocheld in zijn voormalige ploegmakker, hij krijgt er juist nog meer adrenaline door.

Zo stoomt Vralmans door tot bij Joris B. Aan de laatste passage bergop heeft hij hem bij de lurven. Bart kijkt Joris B. bij het passeren recht in de ogen. De blikken van beide crossers zeggen voldoende: doorgaan tot ze erbij vallen! Geen van beiden wil zich geven. De balkjes komen eraan. Joris B. wipt er zo over terwijl Bart Vralmans van de fiets moet. De Palingrijder verliest enkele meters en zit terug in het verweer. Nog vijfhonderd meter. Joris B. ziet zich al als winnaar en rijdt het beton op. Nu nog de parking van estaminet De Paling over, dan een scherpe bocht naar links en dan lonkt de eindmeet. “Eindelijk !”, denkt  de Pruine Proeker. Maar net als hij zegezeker de laatste bocht neemt, verschijnt Vralmans in zijn wiel. Het wordt een spurt. De toeschouwers gaan door het dak, de speaker weet niet meer waar hij het heeft, Mie Van broos is een hartinfarct nabij.

Joris B. trekt de spurt op gang, Vralmans schakelt nog snel een tandje bij. De twee besten van de cross strijden in de laatste meters voor de overwinning. Met wijdopen mond trappen ze de ziel uit hun lijf, spannen ze alle spieren op, geselen ze de benen. Een laatste ultieme jump, ….

Het wordt plots stil aan de aankomst. Wie heeft er nu gewonnen? Het was echt zeer nipt. Niemand kan het zeggen. De fotofinish zal uitsluitsel moeten brengen! Ondertussen komen de andere crossers over de meet. Kristof Lauwereys wordt verdienstelijk derde en een ontgoochelde Prilmans vierde.

Maar daar zijn de mensen niet mee bezig. Er heerst opwinding onder de massa. Ze willen weten wie er nu gewonnen heeft. De wedstrijdjury zit met de handen in het haar bij het bekijken van de fotofinish. Er ontspint zich een ware thriller … tot er uiteindelijk een overwinnaar gekend is. De wedstrijdjury begeeft zich naar het podium en licht voorzitter Jef Van Rang in. Een ernstig kijkende voorzitter neemt daarop de microfoon in de hand en deelt mee : “Beste vrienden sportliefhebbers, de jury heeft meegedeeld dat de winnaar van de Kerstcross 2010 is geworden : Joris B. van de Pruine Proeken EN Bart Vralmans van De Palingrijders. De fotofinish wees uit dat beide renners gezamenlijk de meet hebben overschreden!”, aldus een onthutste voorzitter. En hierop breekt een waar volksfeest los. Zowel de naam van Bart Vralmans als van Joris B. wordt gescandeerd. De verrassing is compleet. Voor het eerst worden twee crossers tegelijk uitgeroepen tot overwinnaar!

En zo eindigt alweer de kerstcross 2010. Hét evenement van het crossseizoen. De VIP-tent zit afgeladen vol, Géken Smet zijn wafel- en pannenkoekendeeg is bijna op, Marc Van Mie Van Broos is de ene braadworst na de andere aan het verkopen, Geken Norre en Eddyken kunnen met moeite de jenevers bedienen aan het gelukkige supportersvolkje. Een volksfeest is aan de gang! En op het podium vallen de twee winnaars elkaar in de armen. Ze vergeten de onderlinge ongemakken, de rivaliteit. Ze hebben beiden hard gevochten voor de overwinning en door een toeval zijn ze beiden overwinnaars.

Straks in de epiloog :

De kerstmarkt van Pastoor Cas, de intrede van de drie koningen en …. wat is er gebeurt met Nicolae???

Advertenties

Responses

 1. 2 winnaars??

 2. 2 winnaars !!

  • Is dat geen plagiaat? 😉

   • Hoezo?

 3. Danny echt e magnifiek verhaal, schitterend geschreven en prachtig scenario!!!

 4. Danny, wederom prachtig geschreven… spannend tot het einde,… en wat een ontknoping 😉 Schrijven zt duidelijk in je genen… het is wachten op je eerste boek/verhalenbundel.

 5. Idd Danny, een oververdiende loftrompet!
  Prachtig geschreven!
  En zoals Joris zei: je MOET een boek schrijven.
  Of er moet een facebookgroep opgericht worden dat Kamiel Vélo een boek moet schrijven!

  Volderke!

 6. Prachtig omschreven. Het niveau van de cross (en de schrijfkunsten) gaat met de jaren de hoogte in. Proficiat!!!

 7. Prachtig verhaal, ongelooflijk hoe je het steeds voor mekaar krijgt om zo’n waargebeurde verhalen op papier te zetten

  • Amai, gij zijt precies ook de slimsten niet! Dat is helemaal niet waargebeurd hee! Ge hebt u waarschijnlijk laten inpakken door de filmkes die zo waarheidsgetrouw overkwamen…

 8. ik vind het een mooi verhaal. ik heb nu nog maar de laatste twee delen gelezen en wel het is een mooi geschreven kerstverhaal


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: