Gepost door: WTC De Palingrijders | 24 maart, 2011

Gomarken (14)


De Ronde Van Vlaanderen

Binnenkort is het weer zover : Vlaanderen’s grootste wielerkoers zal dan terug vele wielerharten  sneller doen slaan.  Met Dwars Door Vlaanderen is reeds de wielergekte ingezet. Met Nick Nuyens dan nog  als winnaar! Hopelijk is het de aanzet voor een Belgisch gekleurd wielerfestijn in de komende veertien dagen.

De concurrentie zal nochtans hard zijn : kleppers als Haussler, Flecha en Cancellara zullen het onze mannen als Gilbert, Boonen en Nuyens knap lastig maken. Maar dat maakt het juist zo mooi! De diversiteit en vooral de internationalisering van het wielrennen heeft de spanning en het spektakel alleen maar verhoogd.

Elke kassei een schok, een steen op de maag, een naald in dij en kuit.

In iedere wedstrijd wordt er keihard gereden. Gisteren bedroeg het eerste wedstrijduur in Dwars Door Vlaanderen net geen 50 km/uur. En de koers op zich was een heel spektakel. De koers in Vlaanderen is dan ook gegeerd bij vele buitenlanders. Ze dromen hardop van een overwinning in de bakermat van het wielrennen.

Na Milaan San Remo wordt de wielergekte stilaan opgebouwd in ons koersminded Vlaanderen. Kranten staan bol van van de retro-artikelen, favorieten worden naar voor geschoven, het parcours wordt druk becommentarieerd. Kortom, de media drijven de wielerkoorts stilaan naar een toppunt.

In Zwalm hebben ze zelfs een bier van De Ronde

Zo ook in het dorp van De Ronde : Zwalm! Het is ongelooflijk welke inspanningen daar geleverd worden om als Dorp Van De Ronde in de kijker te komen. Gelijk  waar je Zwalm binnenrijdt, zie je allerlei aankondigingen, versieringen en zelfs kunstwerkjes omtrent De Ronde. Gans het dorp leeft mee met de koers en het zorgt voor een grote verbondenheid.

Diezelfde verbondenheid bespeur ik ook in onze wielerclub. Iedere zaterdag fietsen een aantal moedige Palingrijders zich in het zweet om toch maar de Grote Ronde te kunnen fietsen. Ze kijken niet naar een spatje regen en ook de koude deert hen niet. De Ronde Van Vlaanderen is hun eerste grote doel van het seizoen. Het is als een droom om deze klassieker uit te rijden, in het spoor van hun idool als Boonen of Gilbert.

 

Modder en regen deren hem niet, alleen maar vooruit kijken, de meet halen!

De verslagen van onze jongens bezorgen me soms kippenvel. Mijn bewondering voor deze krachtinspanningen zijn mateloos. Vooral als je weet welke beproevingen ze kunnen te wachten staan : koude, regen en wind kunnen als een Gesel ‘Gods zijn tijdens de 265 km lange tocht.

In het verleden hebben al verscheidene Palingrijders de koninginneklassieker van Vlaanderen uitgereden. Ik volgde ze van start tot finish. De zenuwachtige start te Brugge, de snelle aanloop naar de bergzone, de snel op elkaar volgende nijdige hellingen, de soms barre weersomstandigheden …. dat hebben die Palingrijders (en met hen vele vele andere wielergekke fietsfanaten) toch maar gedaan.

Een wagen volgestouwd met kledij, eten en materiaal ..

Ik hoop dat onze wielermakkers binnenkort een mooi parcours mogen afleggen. Ik hoop dat ze allen samen kunnen blijven én finishen. Want dat maakt alles nog zo mooi : samen vertrekken, samen onderweg de strijd aangaan met de weerelementen, de talrijke kasseistroken en de bergen, samen aankomen.

Mijn wagen zal weer volgestouwd zitten met allerhande materiaal, eten en kledij. Met het foto-apparaat in aanslag ga ik ze proberen op de gevoelige plaat te leggen. En hopelijk gaan veel Palingrijders de moedigen komen aanmoedigen. Het zal ons makkers veel plezier doen en vooral moed geven! DOEN dus!

Renners sterven niet,
ze verdwijnen alleen maar uit het zicht
eens zij met niet te evenaren stijl
de laatste finish hebben overschreden
en de snelheid van het leven
hen met stijve spieren achterlaat.

Want koersen blijven ze,
ook al vallen hart en wielen stil,
zij gaan in duizend hoofden door
met duwen en nooit doodgaan,
hun zweet geeft blijvend glans
aan het asfalt.

Kamiel Vélo

Gedicht "renners sterven niet" is van de hand van Willie Verhegghe

Responses

  1. Prachtig stukje lectuur!!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: