Gepost door: WTC De Palingrijders | 29 mei, 2012

Verslag Joris en de 1000 km Kom Op Tegen Kanker


De 1.000 Km voor Kom Op Tegen Kanker

Woensdag al rijd ik naar Mechelen met al mijn spullen voor de vierdaagse waar ik al een kleine 2 jaar naar uitkijk.

Ik wordt hartelijk onthaald bij een nichtje van mijn schoonbroer en wordt direct een lid van hun familie die toch al 3 kinderen rijk is.

Na een rustige nacht en een deugddoend ontbijt spoed ik me naar de Grote Markt van Mechelen waar ik nog juist de start van de groep 24 km/u meemaak.

Meter Eva Daeleman is om 7 u ook al van de partij.

Na het tekenen van inschrijvingsblad, een Illy-koffie met croissant en… ja we worden echt in de watten gelegd staat de eerste groep van 27 km/u ook al klaar en kunnen we eraan beginnen.

Groep 27 km/u A aan de start.

Voor iedereen is het wat zoeken naar een plaats in dat vrij grote peloton. Maar eens iedereen zijn plaats heeft gevonden verloopt het eerste deel vrij rustig alhoewel enkele stekelige hellingkes zich aandienen. Na de eerste bevoorrading in Tienen stormen we over een golvend parcours naar Tervuren waar het officiële startschot gegeven wordt van de Kom op tegen Kanker-actie voor de komende twee jaar.

De tocht is gewoon zalig georganiseerd met bereden politie en motars (de wegkapiteins).

Na de ceremonie in het park van Tervuren trekken we met 361 renners Brussel door wat op zich al een belevenis is. Vier Armen-kruispunt, Jubelpark, Wetstraat, Kleine Ring, WTC-torens, de vaart tot het Kasteel van Laken, Chinese toren alles gewoon verkeersvrij voor de “trappers tegen kanker”. Om kippevel van te krijgen.

In de Wetstraat

In Wemmel krijgen we een heuse pastamaaltijd voorgeschoteld (keuze tussen warm en koud) en vraag me niet hoe men aanpakte maar van drukte of zelfs wachten was geen sprake!

Ook al de tijdschema’s worden keurig gevolgd en precies op tijd vertrekt de groep van 30 km/u onmiddellijk gevolgd door de eerste van 27 km/u.

Nu wordt het een beetje speciaal voor mij want we trekken naar Gijzegem waar ik op de bevoorrading toch wel bekend volk verwacht.

Verrassing: palingrijders Peter en Dirk verwelkomen me wat me aangenaam verraste! Hun bevindingen lees je op den blog van de Palingrijders (https://depaling.wordpress.com/2012/05/17/1000-km-kom-op-tegen-kanker/). Na Hofstade rijden we door Lede waar we mijn geboortehuis (allé waar het stond) passeren en waar nogal wat bekenden langs de weg staan. Fijn om opgemerkt te worden in dat toch omvangrijk peloton! In Haaltert – aan de topmolen – staat mijn oudste broer me op te wachten die me 36 jaar geleden besmette met de fietsmicrobe. Zo bereiken we de laatste bevoorrading te Affligem en hebben nog een stuk van 40 km te gaan tot Mechelen. In dit laatste stuk gaat het er iets zenuwachtiger aan toe: iedereen wil precies eerst in Mechelen zijn. Meteen zit dag 1 erop.

Alhoewel ik totaal geen problemen heb met de afstand of tempo besluit ik toch maar om de 2de dag ook met de groep van 27 km-A mee te rijden: een kwestie om me niet te overschatten en mijn collega’s niet op een verkeerd been te zetten want zij verwachten me in de 2de groep.

plaspauze

Na een goed uur rijden staan mijn supporters met spandoek en al langs de weg aan Overmere-donk en rij iets voor de meute uit om hen te groeten. Zalig !!! En wat verder staat Ria en Astrid & Marcel ook al met spandoek!!! Dit brengt leven in de groep… Wat verder in Destelbergen staan me een zevental collega’s op te wachten: het is mijn dag het kan niet op!!! Bij de bevoorrading aan de watersportbaan in Gent staat palingrijder Ywan die een heus interview afneemt (https://depaling.wordpress.com/2012/05/20/1000-km-kom-op-tegen-kanker-deel-2/). Eens vertrokken aan de watersportbaan staan mijn collega’s weer langs de weg en zijn uitbundig. Met de wind in de rug trekken we westwaarts naar Brugge. Mijn collega’s missen een derde afspraak met mijn peloton dat op de korste keren Brugge bereikt! Na weerom een voortreffelijke maaltijd en een strak tijdschema kunnen we het volgend stuk van 40 km afmalen. Ik zoek vergeefs naar bekenden in Wondelgem en neem naar gewoonte sportdrank, fruit, koeken, energiebars om niet in energienood te komen. Hup naar Hamme waar me een aangename verrassing te wachten staat. Broers en zussen staan er weerom met spandoek om me aan te moedigen en versieren zelfs een interview met een reporter van Het Laatste Nieuws. Van een reportage komt helaas niets in huis maar ze konden zich toch in de schijnwerpers werken!!! Nu wordt het echt wel kilometers aftellen naar Mechelen: 250 km is een eind en duurt vooral een poos en het zitvlak begint het te verduren, 9 uur op dat harde zadel is niet niks!

De aankomst in Mechelen is heel wat aangenamer, misschien wel omdat Ria nu ook op de markt staat! Vanavond gaan we samen met mijn gastgezin een restaurant opzoeken en zie ik vrienden van een huttentocht terug: fijn dat ook zij oog hebben voor dit evenement.

De routine zit er nu in zaterdag trek ik naar de Veemarkt voor de start van de 3de dag. Met Sanne – mijn coach van Kom op tegen Kanker – trek ik naar de inschrijving en bedingen we het startrecht in de groep van de 30 km/u. In deze groep ben ik beter op mijn plaats en kan ik me rustig laten meedrijven met deze groep. Het weer is nu echt schitterend en we kijken al reikhalzend uit naar de bevoorrading in Lummen waar we vers drinken en koeken en fruit en… kregen aangeboden. Even voor Tongeren maak ik kennis met onze (voortreffelijke) wegen en voel ik de lucht uit mijn achterband lopen. De instructies indachtig parkeer ik me rechts van de baan en haal mijn wiel uit mijn fiets. De reparatiewagen stop naast mij en meteen wordt er een reservewiel in mijn fiets gestoken. Twee man en een wegkapitein wachten me op en in volle vaart snellen we naar de staart van het peloton. Prachtig hoe dit in zijn werk ging. Nu wacht Tongeren op ons en ik kijk uit naar de erehaag die hier op ons wacht.

afdaling naar Tongeren

Eens mijn fiets in de fietsstalling neem ik het gekregen achterwiel eruit en ga het wisselen voor het mijne. Geloven of niet maar er zal al een nieuwe binnenband in!

Dat de perfectie niet bestaat mag blijken in onze tocht naar Landen. De wegkapiteins en de rode vlag sturen ons de verkeerde weg op! Met een gans peloton rechtsomkeer maken is niet zo simpel maar ook dit lukt in de korste keren.

Tussen Landen en Heverlee moet ik vaststellen dat een lekke band niet alleen komt: we krijgen een flink stuk kasseien onder de wielen geschoven en vooraan gaan ze in de remmen met als gevolg dat er een paar onderuit gaan en ik deel in de brokken met een koprol bovenop! Even sla ik in paniek: toch niets mis met die rechter schouder? Nee geen erg maar de ketting van mijn fiets is van het kamwiel geraakt en zit geblokkeerd tussen kader en kamwiel. De dame waarover ik viel komt er met de schrik vanaf maar voor een andere viel het minder mee. Een serieuze hoofdwond en vooral veel bloedverlies. Wouter Vandenhaute neemt zijn verantwoordelijkheid en stuurt iedereen vooruit zodat de ambulance tot bij de gewonde kan. Meteen is het veel rustiger in de groep maar bij de volgende bevoorrading in Heverlee horen we dat de verwondingen meevallen enkel een vleeswond boven het oog, vandaar het bloedverlies. Van Heverlee naar Mechelen nog wat bultjes en zalig uitbollen naar Mechelen. Dag 3 zit erop en met de 30 km/u heb ik echt geen moeite gehad. De vele kilometers die ik in het voorjaar reed lonen nu.

Zondagmorgen is een ander paar mouwen: ik mag wat langer slapen want ik vertrek pas om kwart over 8 maar geraak ook moeilijk in gang. Zouden die 3 dagen dan toch zijn tol eisen? Stijn – mijn gastheer – rijdt vanmorgen naar zijn ouders in dezelfde richting als wij en zou graag met mij meerijden ook al om me wat te ondersteunen. Maar dit is zonder FlandersClassic gerekend: meteen wordt hij uit het peloton geplukt en moet ik zonder hem voort. Normaal natuurlijk als iedereen er eentje meebrengt kan de veiligheid van de groep niet meer gegarandeerd worden.

Wat al het ganse weekend verwacht wordt komt nu uit: een fikse regenbui. Maar lang duurt het niet en koud is het ook niet meer. In Geel zijn we al lang weer droog en komt een flinke zon ons terug vergezellen. Het tweede stuk van vandaag is weer zo lang, er komt gelijk geen eind aan! Maar toch bereiken we Brasschaat waar we een ontvangst krijgen om U tegen te zeggen: veel volk, sfeer, een heus podium. Brasschaat terecht de winnaar van de langste erehaag. De pastamaaltijd smaakt weer voortreffelijk en de rijsttaartjes mogen er ook zijn. Nog 3 x 40 km en het zit erop. Ik kan nauwelijks geloven dat die 1000 km er al bijna op zitten. Meteen zit de sfeer erin, we worden vergast door een motard met cameraman en een paar fotografen: o.a. Kris Peeters, Johan Musseeuw hebben plaats genomen in onze groep! Van de gelegenheid maak ik gebruik om samen met hen voor de camera te staan: een mooi aandenken.

Met de Minister-President

Met De Leeuw Van Vlaanderen Johan Musseeuw

Voor het allerlaatste stuk van 40 km mogen de 1000 km-rijders vooraan plaats nemen en natuurlijk lady’s first! Zo rijden we voor een vierde keer naar Mechelen waar ons een emotionele ontvangst te wachten staat. Om kippevel van te krijgen. Het zit erop en het bewijs is geleverd dat met de nodige volharding en wilskracht dromen kunnen waar gemaakt worden.

Na een laatste passage aan de massagetafel, een frisse “Palm”, nog een douche neem ik afscheid bij mijn gastgezin en maak meteen afspraak voor volgend jaar!

Dit heeft de stoutste verwachtingen ver overtroffen en het besef iets betekent te hebben voor zij die strijden tegen kanker heeft het sportieve van deze rit al lang overtroffen!

Joris VE


Responses

  1. proficiat Joris, niet te doen hoe je het allemaal voor mekaar krijgt, echt chapeu, hoed af

  2. Goed gedaan Joris. Dit nemen ze u niet meer af vent! En vooral de manier waarop!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: