Gepost door: WTC De Palingrijders | 19 december, 2012

Kerstgesprek met Flandrien André (deel 2)


Kerstmis is sneeuw

 

Als je bij sommige mensen op bezoek gaat, is het net als thuiskomen : een hartverwarmende welkom,  champagne die  klaar staat 🙂 , toastjes allerhande die je toelachen…..  een echt familiegevoel overvalt je. Zo ook bij André en Marie-Jeanne. Maak echter nooit de fout die ik die zondag gemaakt heb : zeg nooit een uur van aankomst thuis want je raakt er nooit op tijd weg.  De tijd vliegt aan een ongelooflijke kruissnelheid voorbij als je ten huize Versteels bent 🙂

André vertelt graag over zijn fietspassie. Zo ook over zijn eerste “echte” fiets. Een schat om te koesteren voor de toen kleine André : ” Mijn vader was een duivenmelker. Op een dag waren zijn duiven in een begenadigde dag want hij won op zeker ogenblik met een kermisvlucht maar liefst twee fietsen, een radio en een regulateur. Ik kreeg de mooiste  fiets : een torpedo waarbij je enkel kon remmen door met de pedalen naar achter te duwen.”  En met die nieuwste aanwinst kon hij dan gretig meekoersen met de andere kinderen. Er werden heuse wedstrijden gereden met als aankomst de grote boulevard van Eske : de Schonenberg. De meet lag aan zijn latere stamcafe ‘De Snelvliegers’ bij Albert en Marie : “We waren echte acrobaten op de fiets. We leefden erop !”

Met de collega's van de RTT. Rechts onderaan Marcel Bousard, oud-Palingrijder.

Met de collega’s van de RTT. Rechts onderaan Marcel Bousard, oud-Palingrijder.

Zijn volgende fiets was er een met versnellingen : ” Dat was pas een revelatie voor mij. Nu kon ik schakelen en koersen winnen tegen mijn vrienden.  En als de lente in het land was, vertrokken we met de fiets naar school te Geraardsbergen. De terugweg naar huis was altijd koersen. Het was best een lastige terugweg want naar Eske rijden is steeds bergop rijden. Op de Gapenberg te Ophasselt was ik altijd bij de beste. Een bergske dat mij lag! Ik vloog omhoog.

Waar hij thuis tevergeefs op hoopte , kreeg hij  bij zijn Marie-Jeanne :  een echte koersfiets ! Daarvoor moest hij wachten tot het jaar ’71. In een fietsenwinkel te Jette, niet ver van zijn werkplaats, had hij een echt koersmachien zien staan blinken. Voor 10.000 Belgische Frank kocht hij zijn ultieme droom : een koersvélo met tien versnellingen ! Hiermee doorkruiste André het hele land : ” Met de collega’s van bij den RTT deden we regelmatig toeristische uitstappen.  Ja toen ook al in de Ardennen! We zetten onze fiets op de trein en we spoorden naar alle uithoeken van het land om ginder dan fietstochten te maken.

André in de aanval

André in de aanval

Uiteindelijk zette hij dan de stap naar de koers. Bij zijn werkgever, de toenmalige RTT (nu Belgacom), organiseerden ze ieder jaar een kampioenschap onder het personeel.  Toen André besliste om daaraan deel te nemen, kocht hij zich een nieuwe fiets : een Flandria met columbusbuizen en wielen met tubes erop. Hiermee reed hij drie keer brons bij de veteranen.  Nog later koerste hij mee te Herzele waar er wedstrijden voor wielertoeristen werden ingericht. Daar won hij twee koersen! Later is hij dan beginnen meefietsen bij de WTC De Roeve te Geraardsbergen.

Ik heb dan een tiental jaren niet meer gefietst.  Ik ben pas herbegonnen toen Noël Van Kerckhove me vertelde dat De Palingrijders een begeleider zochten voor een meerdaagse naar De Vogezen. Ik zag dat wel zitten en zo ben ik bij De Palingrijders beland. “, aldus een glimlachende André.

allemaal bekenden rond winnaar André !

allemaal bekenden rond winnaar André !

En met zijn kleinzoon Cedric is dan stilaan de cirkel rond. Hij gaat af en toe fietsen met zijn kleinzoon en stilletjes vanbinnen hoopt André om de komende jaren met Cedric bij De Palingrijders te kunnen fietsen.  Misschien wel een nieuwe jongerenkampioen in wording 🙂

Om te besluiten vraag ik André wat Kerstmis voor hem betekent : ” Als ik aan Kerstmis denk, dan denk ik aan sneeuw! Er lag vroeger steeds een pak sneeuw en die bleef gewoon liggen. Er waren immers geen auto’s. Er werd niet gestrooid.  Het moest al goed dooien om de sneeuw weg te krijgen. De ijsstoel was dan ook ons favoriet speeltuig. Maar de attractie kwam van de brouwersfamilie Van Den Bossche : zij hadden een immens grote slede en dat was een echte bezienswaardigheid.”  André wordt melancholisch als hij denkt aan de familiefeesten met Kerstmis : ” We gingen op Kersmis steeds langs bij Petjen Din. Metjen bakte dan steevast wafels op de Leuvense Stoof. Er werd dan veel gekaart en vooral jenever gedronken 🙂 “.

met de collega's van de RTT

met de collega’s van de RTT

En sedert is er veel veranderd.  Nu vieren Dré en zijn vrouwke Kerstmis met hun familie, hun eigen kinderen en kleinkinderen. Kerstmis is voor Dré steeds een familiefeest geweest en dat is het nu nog meer dan ooit. Een van de mooiste perioden in het jaar voor Andre en zijn familie. Ik zie het al voor mij, die gezellige kerstavond met champagne en lekkere pasteitjes. En het overheerlijke eten van Marie-Jeanne en ……. de warme familiesfeer …..

 

Kamiel Velo


Responses

 1. Beste Marie-Jeanne en Andre,

  Bedankt voor de zo hartelijke ontvangst en voor de tijd om een interview te geven. Jullie zijn twee hartverwarmende mensen. Ik wens jullie een mooi eindejaar toe !

  Danny

 2. Voila, dat is nog ene die weet wat koersen echt inhoud he Andre.

  En ik dacht dat ge voor mij naar de vogezen meegegaan zijt, zoals ons Marie-Jeanneke ons daar gesoigneerd heeft, amaai da mag ook gezegd worden hé.

  Ik denk, door daar mee te gaan dat ge bij de Palingrijders zijt komen rijden niewaar Andre.

  Bettini

 3. En Marie-Jeanne ge ziet er nog even fel uit als op diene foto van toen

  Bettini


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: