Gepost door: WTC De Palingrijders | 2 april, 2013

De Ronde van Guy


Beste Palingrijders, beste vrienden,

 

Mijn deelname aan de Ronde Van Vlaanderen vond ik bijzonder wijs. Ik ben dan ook heel tevreden. Daarom ook graag dit verslag van mijn deelname aan de grote RVV.

 

De start in Brugge was alvast goed verlopen. Weliswaar koud maar het was droog en dat was het voornaamste. De eerste 140 km vergde wel veel van mijn concentratie want het is niet evident om in grote groepen mee te draaien. Het is toch wat anders dan bij ons Palingrijders mee te fietsen op een zondagvoormiddag. Het was dan ook harken om de juiste waaiers te kunnen volgen : vooral geen gaten laten, goed doorvlammen … zoals bij ons de zondagvoormiddag.

Guy

Guy R., een echte Flandrien sinds vorige zaterdag !

Ik was dan ook blij dat ik die eerste 140 km goed doorgekomen was. Het kon niet snel genoeg gaan om aan de voet van de Koppenberg te staan. Want vanaf daar kende ik elke straat, elke helling en zeker iedere kassei! Onze Vlaamse Ardennen.

 

Boven de Koppenberg zaten we al aan een gemiddelde van 29km/h. Ik was ook heel blij dat ik die verduivelde Koppenberg kunnen oprijden heb. Eerste opdracht goed volbracht! Maar dan begon het spektakel nog maar : draaien, keren, de koude wind op de snoet, de rotte slechte kasseien, bergjes en weer kasseien … Na 160 km begon ik het wat zwart te zien. Te veel bergop, te veel wind op kop.

 

Op de duur was ik te moe om degene die me voorbijstaken nog te volgen en zo even beschutting te zoeken. Zelfs denken ging niet meer. Ik was mentaal moe en had algauw geen goesting meer! Ik vroeg aan mijn kompanen-Palingrijders (Joris, David en Koen) om verder te rijden zonder mij. Ze dienden zeker niet op mij te wachten. In die conditie was ik een blok aan het been.

 

En daar reed ik dan in die Vlaamse Ardennen : gans alleen met de wind als metgezel. O ja, natuurlijk waren er supporters langs de weg. Aanmoedigingen zat, dat hielp me wel vooruit. Alleen waren het geen supporters van mijn club. Waar zaten die toch? Er wachtte me een lange weg tot in Oudenaarde.

Koppenberg

Blij dat ik de Koppenberg opgefietst ben, aldus Guy!

Plots zag ik een groepje renners voor mij. Ik besloot een poging te wagen om aansluiting te vinden. Maar ik had de kracht niet meer, zeker niet met die stomme wind pal in mijn aangezicht. Ik had het gevoel dat die wind er alleen voor mij was. Plat voelde aan als vals plat, hellingen als bergen …. Verdomme ik was leeggereden, het zag zwart voor mijn ogen. En ik moest denken aan dat liedje van Boudewijn De Groot : de eenzame fietser….. in de Vlaamse Ardennen.

 

En dan was er de bevoorrading ter hoogte van de Rekelberg. Mijn familie was daar natuurlijk nergens te bespeuren. Iedereen was naar de begrafenis van een tante. Ik niet dus, maar ik ben zeker dat mijn tante zou gewild hebben dat ik die RVV reed. Ze wist dat ik er hard voor getraind had en dat ik naar die dag toegeleefd had. Maar nu twijfelde ik! Zou ik niet beter mijn plicht gedaan hebben? Misschien was die barre wind en de koude temperaturen wel mijn verdiende straf. Er spookte van alles door mijn hoofd.

 

Plots een telefoontje! Het was de Steven : “Waar zitte gij Guy?”, hoorde ik hem vragen. “We staan op de Valkenberg!” . Ik herleefde plotsklaps. Mijn supporters op de Valkenberg! Ik had dan toch vrienden, supporters die me komen aanmoedigen! Ik sprong op mijn fiets en vatte moed!

 

In mijn hoofd ging het nogal tekeer : “Ze mogen niet weggaan! Ze moeten daar blijven staan om me op te wachten.” Ik had gezegd dat ik er binnen 20 minuten zou zijn. Maar dat was overmoedig van mij! Eerst nog die Rekelberg omhoog, dan de Berendries en dan de Kasteeldreef naar beneden. Zo naar de Valkenberg …. En ja daar stonden mijn supporters : Steven en Dino! Ik stopte even en ik herleefde letterlijk. Het deed deugd om twee bekenden te zien. Steven vertelde me dat ik 17 minuten achter zat op de andere Palingrijders. En toch had ik weer moed geschept!

Guy op de Valkenberg

Steven en Dino vuurden me trouwens aan : “Ge zijt al 196 km ver Guy! Komaan Guy! Ge kunt het Guy!!!!” Ja ik kon het zeker ! Ik zette mijn verstand op nul en ik geloofde er terug in! En met die mentaliteit zette ik koers naar de Haaghoek. En ja, ik vond het plezier terug want ik vloog over die verdomde kasseien. Ik reed er zelfs een aantal voorbij. Dat gaf me extra kracht en moed! Tot ik aan de Foreest kwam en Berg ten Houte. Daar voelde ik hoe leeg mijn benen wel niet waren . Ik bedaarde mezelf : “Rustig blijven, kleinste verzet duwen, niet denken en ronddraaien!”

Neen Dino, niet nu ! 🙂

Tot plots een stand van Red Bull. Die moest me wel vleugels geven, maar jammer genoeg was het niet zo. De Redbull-meisjes vroegen of ik een drankje wou en dat sloeg ik niet af. En ja het was waar wat die mooie Redbull- dames me hadden verteld : ik kreeg terug vleugels. Getuige mijn vlotte beklimming op de Kruisberg te Ronse. Aan de voet was het nog 30 km tot de eindmeet. Ik sloot aan bij een klein groepje.

 

Eenmaal boven draaiden we echter terug naar Ronse. Ik vloekte : “Waarom nu terug naar Ronse? Is het nog niet zwaar genoeg misschien? Verdomme! “ Goddank kon ik bij het groepje blijven. Ik kon me daar goed wegsteken en we vlamden er veel voorbij. Zo kwamen we aan de laatste bevoorrading. Maar de ganse groep liet die laatste stop voor wat ze was! Ik ook dus. Mijn maag zat sowieso al vol met koekjes en sportdrankjes. De goesting om een laatste bevoorrading was over.

 

De kwaremont dan! Het was dan al bijna 17 h en veel volk was er al niet meer. Het was hoog tijd dat ik het einde haalde. Maar dan moest ik nog die Paterberg over. Een knoert van een helling, maar ik reed ze boven. Yess! “Mijn Ronde is binnen !!” , galmde er door mijn hoofd. Ik was bij het groepje kunnen blijven en samen vlamden we aan 30 km/h naar Oudenaarde toe. Met de wind op kop dan nog! We reden er nog veel voorbij. Mensen die net als ik afgezien hadden en die waarschijnlijk blij waren dat de eindmeet in zicht was. Sommigen zaten er dus nog meer door dan ikzelf.

 

En dan het einde : we reden onder de aankomstboog door van de echte Ronde. We bedankten elkaar en voelden ons opgelucht en tevreden. Voldaan ! We waren voor die laatste 30 km als echte vrienden. Dat gaf een goed gevoel. Wat verder zag ik de drie andere Palingrijders : David, Koen en Flandrien Joris. Sterke mannen!

 

En beste Steven en Dino, ik dank jullie voor de steun. Het heeft me daadwerkelijk geholpen!

Zou ik het nog eens overdoen? Ik weet het dus niet : ik heb het gedaan en het is mooi geweest. 100 jaar Ronde Van Vlaanderen!

 

De dag nadien was ik op het stadhuis te Oudenaarde. Iedereen van mijn groep genodigden was verbaasd en wenste me proficiat met mijn prestatie. Vrienden, ministers, en ander volk … ze vonden dat ik er goed uitzag. Het was het dan toch allemaal waard, dacht ik bij mezelf. En nu dus volhouden! Fit blijven en zeker geen gewicht bijkrijgen. Nu wachten andere uitdagingen ….. de Mont Ventoux !! of suggesties voor nog een andere uitdaging?

 

Vele RVV groeten van

 

Guy R.


Responses

 1. Prachtig verslag! Mooi verhaal en een beresterke prestatie! Veel respect Guy!

 2. Proficiat Guy en alle Palingrijders die er weer maar eens in geslaagd zijn “De Ronde” te bedwingen.
  Blij dat we je leed wat hebben kunnen verzachten.

 3. Proficiat mannen, gullen et da echt goe gedaan!… ’t was dit jaar niet evident om de nodige trainingskilometers op te bouwen en ook tijdens de Ronde zelf zaten de weersgoden (en dan vooral de temperatuur en de wind) niet echt mee.

 4. Puike prestatie gasten, met deze koude wind,en het was leuk om jullie aan te moedigen op de Valkenberg.

 5. Chapeau Guy!
  ’t Is niet van horen zeggen dat het geen lachertje was om de volle 259 km te rijden: kou, wind, kasseien, hellingen… echt iets voor flandriens en met deze meen ik uit de grond van mijn hart: nieuwe flandriens (die geen helling of kassei schuwen) steken de kop op! Komaan mannen nog van dat dit seizoen…
  Joris VE

 6. Aan alle rijders nen dikke proficiat!
  Toch sterke manne ze die palingdinges!

 7. van mij en ons moe lucie ook nen dikke proficiat da zijn toch wel kerels hé mijn toeristen !!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: