Gepost door: WTC De Palingrijders | 28 december, 2016

Een verkort kerstverhaal van en over de WTC De Palingrijders (2010)


Jef Van Rang met de handen in het haar !

De Schonenberg ligt er verlaten bij. Een dichte aanvriezende mist hult de buurt in een mistroostig panorama. Wie niet buiten moet zijn, kruipt heel dicht tegen de kachel aan. Koning Winter is er immers al vroeg bij met vriestemperaturen tot -10. Op de koop toe ligt er een dik sneeuwtapijt.

Het is  ook stilletjes in estaminet De Paling. De pot van de leuvense stoof staat er roodgloeiend bij. De kolenbak is goed gevuld en er hangt een dikke waas tabaksrook boven de houten toog van Lucie. In een hoekje, vlakbij de stoof, is Gomar ingedommeld. Zijn hond ligt met toegeknepen ogen aan zijn voeten. Wat verder zitten Jef Van Rang, Eddyken en Géken Smet aan de ronde tafel.

Er heerst een wat bedrukte stemming onder de drie klanten. Binnen twee weken is er de traditionele Kerstcross en als voorzitter van het Kerstcomité zou Jef nu al lang bezig moeten zijn met de uitpijling van het parcours. Maar de sneeuw maakt dat nu al een paar weken bijna onmogelijk. En er is ook geen beterschap voorzien. Armand Pien maakt zelfs gewag van nog zeker tien dagen harde vorst. Er wordt dan ook hardop over nagedacht om de Kerstcross niet te laten doorgaan. Maar hiervoor bestaat er geen eensgezindheid. Zo is er Mie Van Broos die willens nillens alles wil laten doorgaan. Anderzijds is er Jef Van Rang die het eigenlijk niet zit zitten om in dergelijke weersomstandigheden ook maar één poot uit te steken.

Maar tot nader order zou alles toch doorgaan. De ploeg van het estaminet, De Palingrijders, willen kost wat kost terug winnen dit jaar en zijn dan ook uitdrukkelijk vragende partij om alles te laten doorgaan. Ook de sponsors willen van geen wijken weten. En dan zijn er de concurrerende ploegen als zijnde De Torenvrienden, De Pruine Proeken, de Herzeelse Flandriens, de Malbo’s. Ook die zijn er op uit om de overwinning binnen te halen. Het is dan ook duidelijk : Voorzitter Jef zal goede papieren moeten hebben om de Kerstcross af te gelasten!

Het is echter niet alleen het hardnekkige winterweer dat zorgt voor een bedrukte sfeer bij de supporters van De Palingrijders. Geruchten doen de ronde als zou de cohesie binnen de rennersploeg niet optimaal zijn. Zo is er de groep rond de vorige winnaar Vino, die enkel en alleen de kaart wil trekken voor Vino zelf. Maar er zijn ook een aantal tegenkandidaten die denken evengoed aanspraak te kunnen maken op een beschermende rol tijdens de cross. Zo is er Bart Vralmans die persé een gooi wil doen naar de eindoverwinning. En ook Dino Roeckhout wil dit jaar op het hoogste schavotje staan. Het is evident dat dit de goede sfeer binnen De Palingrijders niet ten goede komt. Op de koop toe is er ook Joris B. die zelfs nog twijfelt of hij wel voor De Palingrijders wil rijden. Geruchten doen immers de ronde dat hij zou uitkomen voor De Pruine Proeken.

Kortom, voorzitter Jef heeft zorgen bij de vleet. En dat is te merken aan de diepe groeven op zijn voorhoofd. Misschien dat Mie Van Broos soelaas kan brengen in de komende dagen. Want zij is eigenlijk nog de enige die gelooft in het welslagen van het ganse gebeuren. De vraag is alleen of zij Jef Van Rang terug op het goede spoor kan zetten en vooral : of zij terug rust kan brengen bij De Palingrijders…….

 

 

Het dilemma van Joris B.

 

Mie Van Broos stapt met lange halen terug naar huis. Het dikke sneeuwtapijt deert haar niet. Eigenlijk deert Mie niets als ze boos is. Ze is zonet bij Jef Van Rang langsgeweest en  die heeft haar lange tirade moeten ondergaan. Wat dacht Jef Van Rang wel? Dat de cross omwille van Mijnheerken Jef  niet zou doorgaan? En wat met de voorbereidingen dan als zijnde de feesttent, de VIPS, de TV en radioverslaggeving? En haren Marc zijn jeneverkot? En Géken Smet zijn wafelkraam?

Ja Jef Van Rang is er het hart van in. Hij raakt amper nog van zijn keukenstoel. Zo een wervelwind al Mie Van Broos, dat was lang geleden dat hij dat had meegemaakt. Hij kon kiezen van Mie : of zijn ontslag geven of maken dat het parcours morgen zou uitgestippeld zijn. Jefken heeft geen keuze. Hij zal noodgedwongen het parcours gaan opbouwen. Eddyken, Nazeir en Zotten Twin zullen hem wel moeten helpen want alleen kan hij dat niet aan.

Jef slaakt een diepe zucht. Wordt hij nu oud of wordt hij die kerscross beu? Hij weet het niet meer. Wat hij wel weet is dat Mie Van Broos het meent en dat hij maar best naar haar luistert . Het leven kan hard zijn. Een Zemir-filter is momenteel zijn enige troost. Met diepe inhalen trekt hij de rook naar binnen en kalmeert. Het zal morgen een harde dobber worden….

Intussen is er al een Palingrijder deftig aan het trainen. Joris B. is in alle vroegte met de mountainbike vertrokken. De sneeuw deert hem niet. Integendeel, hij kent als geen ander het parcours, ook al ligt er een centimetersdik sneeuwtapijt op.  Joris B. staat onder druk. Enerzijds zou hij graag de kleuren van De Palingrijders verdedigen, anderzijds trekken de Pruine Proeken  hem ook aan de mouw. Ze hebben er zelfs een pakje geld voor over. En het is net dat wat Joris B. parten speelt. Hij ziet de euro’s blinken.

Hij trapt nijdig op de pedalen. Er zit woede in hem. Hij kan maar niet kiezen. Of voor de eer rijden, of voor de poen. En dat zullen zijn pedalen geweten hebben want hij gaat hevig tekeer. Feit is dat de klandizie van het estaminet De Paling hem met een scheve nek aanziet. De meeste supporters bekijken hem niet eens meer als hij het estaminet binnenkomt. Dat geeft hem juist zo een slecht gevoel. Hij wil graag hun held zijn, hun favoriet. Maar als je niet kan kiezen tussen twee ploegen, wordt dat natuurlijk bijzonder moeilijk.

Joris B. staat er nochtans. Zijn fysiek is optimaal en nu komt het er enkel nog op aan om niet teveel meer bij te trainen. Het juiste evenwicht zoeken en dan uithalen op de kerstcross. Eigenlijk wil hij de cross winnen en opdragen aan zijn vrouwke en zijn pasgeboren zoontje. Daar droomt hij van!

 

 

VRALMANS   EN   DE   CONCURRENTIE

 

Het winteroffensief  is op zijn hoogtepunt nu de wind pal in het oosten zit. Van dooi is in de verste verte geen sprake en een dik grijs wolkendek bedekt het bibberende Sint-Lievens-Esse.  Daarenboven voorspelde Armand Pien gisterenavond een nieuwe lading sneeuw voor deze voormiddag. Een verse lading bovenop het reeds centimeters dikke sneeuwtapijt dus.

Gomar uit De Paling ziet alles met lede ogen aan. Sedert de bijtende koude zijn intrede gedaan heeft is hij iedere dag om vijf uur uit de veren, want hij heeft nu meer werk te doen met de ijskou. Na een eerste sigaret te hebben gerold, zoekt hij gewoontegetrouw het buitentoilet op. Sinds de koude steeds  met de wc-deur dicht want de frisse temperatuur is niet te harden voor Gomar’s bleke billen. Desondanks zit hij nu  te gniffelen op zijn wc. Want vandaag in alle vroegte gaat Jef Van Rang samen met Nazeir, Zotten Twin en zijn makker Eddyken het parcours van de kerstcross uitstippelen.
En Gomar weet dat Jefken er een bloedhekel aan heeft om in zo een koude buiten te pakken. Ook al heeft hij de nodige hulp.

Terwijl Gomar terug in de kleine woonkamer komt, zit Jef Van Rang al aan de Leuvense stoof. “Awel Gomar, waarom brandt die stove nog niet? ’t Is verdomd koud hoor!” snuift een norse Jef. Alles zit nochtans klaar om het vuur aan de gang te krijgen. Het rijsthout zit een kleine halve meter uit de ronde stoofpot, en Gomar steekt er snel nog wat krantenpapier onder om het dan met een vuurtje aan de praat te krijgen.  Tien minuten later giet de cafebaas al een eerste portie kolen op het vuur.

Intussen is ook Géken Norre al gearriveerd. Ook hij neemt plaats aan de Leuvense stoof. Het onderwerp van gesprek is al snel aanbeland bij de werkzaamheden van de dag : het parcours. Gomar en Géken Norre zijn experten om de voorzitter van de kerstcross woedend tegen het plafond te krijgen. Feit is dat Jef er niet te veel handen wil aan vuil maken. Zo is hij niet van plan om balken op het parcours te leggen. Daarvoor heeft hij absoluut geen zin. “Geen balken en anderen trut vandejaar!! Dat ze maar op hunnen vélo blijven zitten, die verrekte coureurs !!” aldus een reeds opgenaaide Jef Van Rang.

Maar dat is buiten de waard gerekend, want Gomar heeft reeds een ander voorstel klaar : “Waarom eens geen brug bouwen halfweg het parcours?” Hierop ontsteekt Jef pas echt in een Franse colère, maar Gomar wil van geen wijken weten. Of balken op de weide of een heuse brug op de velden van Middeleers. Het zal het een of het ander worden of misschien wel allebei ….. Het wordt daar nog een boeiend onderonsje daar aan die Leuvense stoof ….

Een aantal uur later zoeft er een onverschrokken Palingrijder de parking van het estaminet op. Het scheelt geen haar of hij rijdt frontaal in op Zotten Twin en Nazeir. Die mannen staan klaar om met een volgestouwde kruiwagen richting parcours te trekken. De sneeuw spat tot in hun gezicht en de onstuimige renner kan zich zelf ternauwernood op de fiets houden. Het is niemand minder dan Bart Vralmans. Hij is het beu om nog langer op de rollen te rijden, hij wil voeling met het parcours. Hij wil de harde en vooral gladde ondergrond voelen, één worden met het besneeuwde en bevroren parcours! Vrees kent hij niet, zoveel lef heeft hij !

Hij rijdt richting het veld van Middeleers, de eerste plaats op het parcours waar al een eerste schifting zal kunnen doorgevoerd worden. Hier hoopt hij het juiste traject te vinden alwaar straks het officiële parcours zal lopen. Bart vloekt even binnensmonds op Jefken, want het parcours moest al lang uitgestippeld zijn.

Het loopt allemaal mis volgens Bart. Hij had gehoopt op eenheid binnen De Palingrijders, maar die is ver te zoeken. Zo is er de wijfelende Joris B. die zijn hoofd op hol laat brengen door de Pruine Proeken. Mocht hij uiteindelijk toch voor die andere ploeg kiezen, dan zou hij alleszins een te duchten klant worden. Joris B. is de laatste tijd outstanding, de te kloppen persoon.
En dan zijn er de drie musketiers : Prilmans, Rouckhout en Grootjans. Die mannen zijn al een ganse winter druk in de weer met trainen. Samen met Eddy Goemans en Peter Velits rijden ze ganse zaterdagen en zondagen doorheen weer en wind in de Vlaamse Ardennen. Mocht hij deze renners aan zijn kant krijgen, dan zit een overwinning erin.

Van Vino en co heeft hij minder vrees. Vino leeft er niet voor en buiten wat loopoefeningen is zijn voorbereiding voor de cross lamentabel. Hopelijk kan hij rekenen op Tommy VDP. Deze krachtpatser zou hij ook goed kunnen gebruiken, vooral voor het slopingswerk.  Bart Vralmans vindt het eigenlijk Godgeklaagd dat hij straks meer concurrenten heeft binnen zijn eigen Palingrijders dan bij de concurrentie.

Van concurrentie gesproken : in de verte, ter hoogte van het bos van Middeleers ziet hij nog een te duchten tegenstrever : Ignace Lauwers, de schrik van De Torenvrienden, de Atilla onder alle tegenstanders. Het is Lauwers zijn ultieme droom om ooit de Kerstcross te winnen en daarvoor geselt hij ongenadig iedere spier in zijn atletisch afgetraind lichaam. En dat zal Vralmans geweten hebben! Tenslotte is er ook nog Dré Temmerman en zijn trouwe luitenant Kristof Lauwereys. Dat zijn twee hardrijders uit de Malbostal, twee renners die naar niets of niemand omkijken in hun roes om de overwinning.

Vralmans heeft dus een hoofd vol met zorgen. Gelukkig kan hij deze zorgen van zich afzetten door intensief te trainen. Alleen zo kan hij zijn hoofd leegmaken en zich focussen op de kerstcross, dè wedstrijd van het najaar!

En intussen komt er nog een zorg bij  voor alle crossers …… het begint te sneeuwen ….

 

 

 

De keuze van Joris B.

In estaminet De Paling is er een nachtelijk beraad aan de gang. Het is eerder een crisisberaad, want Joris B. heeft eindelijk een beslissing genomen : hij komt uit voor de Pruine Proeken en heeft dus voor het geld gekozen. En deze beslissing is ingevallen als een bom. Mie Van Broos had na het late bekendmaken van Joris B.’s beslissing onmiddellijk een bijeenkomst belegd. Mie keek echter niet op een uur en vandaar de nachtelijke beraadslaging.

Zitten aan de ronde tafel : voorzitter Jef Van Rang, zijn trouwe kompaan Eddyken, Mie Van Broos, Géken Smet en de sponsor Dirk Haegmans. De sfeer is bedrukt, want een kandidaat-winnaar zit nu in het andere kamp. Wat ook pijn doet is het feit dat Joris B. de Palingrijders laat vallen voor een schamele fooi. Mie Van Broos ziet rood van woede. De anderen zitten met de handen in het haar. Wat nu?

De discussies zijn verhit. Jef Van Rang wil het parcours terug afbreken. Eddyken wil er met de zware hamer op kloppen. Géken Smet ziet zijn wafelkraam al in elkaar vallen en Dirk Haegmans ziet zijn sponsorgeld in rook opgaan. Tot Mie Van Broos de vuist op de ronde tafel slaat. Er valt een stilte. Mie’s woorden klinken hard en vastberaden : “We schuiven Bart Vralmans naar voor als nieuwe kopman! iedereen gaat rijden in functie van die jonge kerel! Daar ga ik verdomd voor zorgen!” En als Mie Van Broos spreekt, dan is haar wil wet! Niemand durft er dan ook nog één woord tussen te wringen. De wedstrijdstrategie gaat Mie, straks bij het ochtendgloren, gaan bespreken met de drie musketiers : Prilmans, Roeckhout en Grootjans!  En als joker heeft Mie Van Broos een heel bijzonder iemand in gedachten …..

Later op de dag raken de gemoederen danig verhit in Estaminet De Paling. Iedereen is er het hart van in dat Joris B. komende zaterdag gaat uitkomen in de tenue van De Pruine Proeken. Alleen Celleken Wemmer kan er mee lachen, maar dat is vooral bedoeld om nog meer herrie te scheppen. Tot plots Joris B. en een aantal van zijn makkers de estaminet binnenkomen.  Er valt een onwennige stilte. Alle blikken zijn nu op Joris B. gericht. Hij voelt de vijandige blikken in zijn rug priemen. Wat bezielt hem toch? Waarom waagt hij zich in het hol van de leeuw? Wat is zijn bedoeling?

Al snel ontstaat er enig geroezemoes, maar niemand durft echt de confrontatie aan te gaan. Tot Luc Audenhoofs zich niet meer kan beheersen. Vol fustratie komt hij uit de toiletten van het estaminet gestormd en scheldt Joris B. de huid vol. Maar de renner blijft stoïcijns kalm. Hij komt blijkbaar eventjes de temperatuur meten in het supporterslokaal van de concurrentie. Eventjes zijn visitekaartje afgeven, tonen wie er komende zaterdag de beste zal zijn:

Maar wie zich niet inlaat met de schermutselingen in het estaminet is Mie Van Broos.  Ze is net bij Steve Prilmans en zijn makkers  langsgeweest en daar heeft ze de strategie voor de Kerstcross besproken.  Ze loopt opgetogen en welgemutst. Haar woede van voorbije nacht lijkt volledig weggeëbt na het gesprek met Prilmans en Co.  Nu moet ze enkel nog haar geheim wapen aanspreken, een renner die Bart Vralmans gaat bijstaan gedurende gans de cross ……..

Het worden nog spannende dagen!

 

 

De KERSTCROSS 2010

Een gure wind blaast de sneeuw als een tol in het rond. De bomen buigen nederig voor Koning Winter, takken kraken bij elke windstoot. Overal in en langs de greppels ligt er opgehoopte sneeuw. Tot de einder ligt alles bedekt onder een dik sneeuwtapijt. Het is Kerstmis vandaag.

Wie zich van deze gure weersomstandigheden niets aantrekt, is de onvertogen en onverzettelijke Mie Van Broos. Ze is al vroeg in de weer om de laatste hand te leggen op de organisatie van het VIP-dorp. Straks zullen de eerste genodigden de VIP-tent binnenschuiven, op zoek naar de warmte en het lekkere eten. Ook Géken Smet is er al vroeg bij : zijn wafelkraam zal straks de lekkere geur van versgebakken wafels en pannenkoeken verspreiden. Wat verder staat Marc van Mie Van Broos met zijn triepenkraam. De grote ronde braadpan staat blinkend te wachten. Straks zullen daar ettelijke braadworsten in liggen te sudderen, wachtend op de eerste hongerige magen.

Het enige tentje waar er al enige beweging te bespeuren valt, is het jeneverkot van Eddyken en Géken Norre. Daar is ook voorzitter Jef Van Rang te vinden! Deze morgen is hij in alle vroegte het parcours gaan inspecteren. Hij is er evenwel zo door verkleumd geraakt dat enkel een goeie jenever soelaas kan brengen. In één omhaal giet Jef het goedje achter de kiezen. De dag is goed begonnen!

Rond de middag krioelt het al van het volk. De supporters en de VIP-genodigden hebben zich om ter warmst ingeduffeld en trotseren de onaangename oostenwind. Overal duiken spandoeken op om de renners aan te moedigen. Hier en daar troepen een aantal mensen samen. Ze verdringen zich aan de campers van de vedetten. En aan één van die campers zit er een renner de trappers van zijn fiets te geselen. Bart Vralmans zit geconcentreerd de spieren op te warmen en  is gefocust op maar één zaak : de overwinning in de Kerstcross. Hij heeft de beslissing van Joris B. om voor de concurrentie te rijden niet aan zijn hart laten komen. Het heeft hem alleen maar gesterkt om meer dan ooit voor de overwinning te gaan. Daarbij wordt hij omgeven door een sterke ploeg Palingrijders. En dat is aan Mie Van Broos te danken want zij heeft in extremis de orde binnen de ploeg hersteld. In feite was de vaandelvlucht van Joris B. de aanzet tot een hernieuwde ploeg en de broodnodige eensgezindheid.

En die samenhorigheid zal meer dan ooit nodig zijn, want De Pruine Proeken, De Malbo’s en De Torenvrienden zijn te duchten ploegen. Een voor een hebben ze sterke pionnen met Joris B., Dre Temmerman en Ignace Lauwers. En elk van deze toppers heeft een ganse schare supporters meegebracht. De omloop krioelt intussen van het volk, mensen zoeken de beste plaatsen om hun idolen aan te moedigen.

Vooral de nieuwe passage op Middeleers’ veld is populair. Jef Van Rang heeft daar met zijn medewerkers een heuse brug neergepoot! De renners moeten daar maar liefst dertig trappen naar omhoog om daarna steil naar beneden te scheuren. Het wordt daar alleszins een heikel punt in het parcours, misschien wel de scherprechter in de cross. Ook de balkjes op het eind van de omloop liggen er terug, dit ondanks vergeefse pogingen van Jef Van Rang om deze ondingen uit het parcours te bannen. De protesten van de sponsor en van Gomar deden Jef toch besluiten om de balken te plaatsen.

Aan de start verdringt de massa zich rond de renners. Een vijftigtal crossers staan klaar om de wedstrijd op gang te trekken. Sponsor Dirk Haegmans staat met opgeheven arm klaar om het startschot te geven. Vooraan staan de vier protagonisten, hun luitenants staan direct achter hen. Alle blikken staan op oneindig, gefocust als ze zijn om als allereerste het veld in te duiken. En dan gaat het startschot af ….

Als bezetenen schieten ze uit de startblokken. Het is Joris B. die als eerste Middeleers’ Veld opdraait, direct op de hielen gezeten door Vralmans en Lauwers. Dre Temmerman heeft een vijftal meters achterstand en moet Palingrijder Steve Prilmans  voor zich dulden. Joris B. maakt evenwel al snel kennis met het al te gladde parcours, want plots gaat hij onderuit en glijdt middenin een schare Vralmanssupporters. Hoongelach is zijn deel.

Maar deze vroege schuiver is direct het sein voor Dré Temmerman om zijn luitenant Lauwereys het tempo te laten optrekken. Met doodsverachting sleurt en beukt hij aan de kop van een eerste groepje renners. Het is alsof Lauwereys geen last heeft van het gladde parcours. Hij draait dan ook als eerste de scherpe bocht vóór de brug in om dan met lange halen de steile trappen van het onding omhoog te lopen. Als een bezetene rijdt hij na de trappen het plateau naar beneden. Zijn kopman moet om adem happen en roept zijn luitenant tot de orde : “Zo rap niet verdomme !”, briest een al rood aangelopen Temmerman. Maar als hij even omkijkt, ziet hij dat ze een kleine voorsprong hebben en hij waagt het erop om direct over te nemen. Lauwereys snapt het niet meer!

Achter het tweetal heeft zich al een klein groepje gevormd met Vralmans en  Lauwers als grote tenoren. En op ruim tweehonderd meter volgt Joris B. Hij is omringd door zijn trouwe makkers Tom Bidon en Mezelveer. Enkel Pruine Proekrenner Kaveedeebee zit in de voorste gelederen. Er sijpelt wat bloed vanonder Joris B.’s helm. Zijn uitschuiver heeft hem in nauwe schoentjes gebracht en heeft hem direct op achtervolgen aangewezen. Zijn hart gaat als een wilde tekeer. Een lichte paniek maakt zich van hem meester als hij de opgelopen achterstand inschat. Hij schreeuwt zijn makkers toe om het tempo op te drijven om zo snel mogelijk te kunnen aansluiten.

Vooraan hebben Malborenners Temmerman en Lauwereys het gezelschap gekregen van twee Palingrijders : Steve Prilmans en Mario Grootjans. Geen van beiden weigeren over te nemen en nestelen zich in een woedende Temmerman zijn wiel. Hij sakkert en verwijt de twee Palingrijders dat ze “poesies” zijn. Een grijns van Prilmans is zijn antwoord. Temmerman ziet het nutteloze van zijn actie in en temporiseert. Zo kunnen de achtervolgers terugkomen. Op het einde van de eerste ronde is er een vrij compacte groep vooraan. Ook de Pruine Proeken  naderen met  rasse schreden. Hierbij imponeert Tom Bidon door onvervaard jacht te maken op de leiders. Hij ruikt als het ware de leiders. En het duurt dan ook geen halve ronde meer tot de uiteindelijke aansluiting een feit is.

Een grote groep van wel vijftien renners blijft geruime tijd bij elkaar. Er is af en toe wel een uitschuiver op het gladde ijs. Maar de wedstrijd blijft vrij lang gesloten. Het moeilijk berijdbare parcours dwingt de renners tot echte acrobatie, tot jolijt van het joelende publiek. Er heerst een sfeer uit de grote dagen. De renners worden als het ware vooruitgeroepen, het bezorgt ze af en toe kippenvel.

Pas in het laatste kwartier gebeurt het onvermijdelijke. Wanneer de crossers na de zevende passage over de brug nogal met vaart het bos indraait, verliest Ignace Lauwers de controle over zijn fiets en rijdt pal op een boom. Hét sein voor Tom Bidon om het gat te laten vallen op de vooraanrijdende Joris B.  Hij slaat onmiddellijk een gat van twintig, dertig meter en hij steekt na de passage door het bos nog een tandje bij. Joris B. is een echte machtsmens en op het moeilijke stuk bergop zet hij hem recht op de pedalen. Hij neemt daarmee grote risico’s want af en toe schuift zijn achterwiel. De Pruine Proekcrosser is echter heel behendig en hij blijft mooi overeind. Aan de meet heeft hij al ruim honderd meter voorsprong op de achtervolgende groep. Hier zijn het nu vooral De Palingrijders die de kop trekken. Achteraan de uitgedunde groep hangen de twee Malborenners. Blijkbaar zijn hun beste pijlen verschoten.

In de achtervolging zijn het Steve Prilmans en Gino Roeckhout die hun motor hebben laten aanslaan. Ze hebben het gevaar Joris B. goed ingeschat. Achter hen probeert Tom Bidon de boel stil te leggen, maar Mario Grootjans geeft hem een geen kans en verwijst hem naar achteren. Het is Joris B. tegen De Palingrijders, een Pruine Proeker tegen de rest, een uitdager tegen de uitgedaagden. En toch geeft ook Tom Bidon het niet op, want plots zit hij achter Prilmans op de tweede stek de boel te saboteren. Het is een spannend slot, een pokerspel, ….

En het is net als Tom Bidon als eerste de brug oploopt en de kadans uit de achtervolgende groep haalt dat Mie van Broos “haar ultieme wapen” zijn turbo laat in gang schieten : Tommy VDP ! De hardrijder nestelt zich aan de kop en het tempo gaat gevoelig de hoogte is. Het is nu pompen of verzuipen. Tommy is de ganse wedstrijd aan de zijde van Bart Vralmans gebleven en hij acht zijn tijd gekomen om de puntjes op de ï te zetten. Vralmans beseft dat de wedstrijd  in een beslissende fase is gekomen en nestelt zich in Tommy’s wiel.

Het beukwerk van Tommy VDP maakt slachtoffers, letterlijk en figuurlijk. Zo struikelt Dre Temmerman bij het verlaten van het bos over een uitstekende boomwortel, schuift Steve Prilmans onderuit en sleurt hij Roeckhout mee in zijn val.  Ook de tot nu toe onzichtbare Vinokourov breekt en laat het hoofd hangen, net als Tom Bidon. De Pruine Proeker is compleet leeggereden.

Bij het ingaan van de laatste ronde heeft Joris B. nog een vijftigtal meter voorsprong op een ontketende Tommy VDP, Bart Vralmans en de verrassende Malborenner Kristof Lauwereys. En dat maakt Tommy nerveus. Hij betrouwt de aanwezigheid van Lauwereys niet.

De laatste passage over de brug. Tommy is nog steeds aan het achtervolgen. Hij neemt grotere risico’s en neemt tot drie trappen tegelijk. En dat moet hij nu juist niet doen, want de treden liggen er bevroren en aartsgevaarlijk bij. Halfweg mist hij een trap en valt voluit op zijn buik. Hij sleurt Lauwereys mee in zijn val en plots staat Bart Vralmans er alleen voor. Hij ziet Joris B. voor hem uit rijden, zo een dertig meter. Vralmans  ziet zijn kansen toenemen, maar zijn longen staan op springen.

De aanmoedigingen zijn talrijk voor Vralmans. Hij nadert meter voor meter, de mond wijd open, zijn hartslag bereikt de grens van 200, .. Nu moet hij het doen. De zenuwen gieren hem door de keel. Hij moet denken aan de talrijke uren training en  aan Mie Van Broos die zorgde dat iedereen achter hem stond vandaag. Maar zijn ultieme boost krijgt hij wanneer hij denkt aan Joris B. Vralmans is ontgoocheld in zijn voormalige ploegmakker, hij krijgt er juist nog meer adrenaline door.

Zo stoomt Vralmans door tot bij Joris B. Aan de laatste passage bergop heeft hij hem bij de lurven. Bart kijkt Joris B. bij het passeren recht in de ogen. De blikken van beide crossers zeggen voldoende: doorgaan tot ze erbij vallen! Geen van beiden wil zich geven. De balkjes komen eraan. Joris B. wipt er zo over terwijl Bart Vralmans van de fiets moet. De Palingrijder verliest enkele meters en zit terug in het verweer. Nog vijfhonderd meter. Joris B. ziet zich al als winnaar en rijdt het beton op. Nu nog de parking van estaminet De Paling over, dan een scherpe bocht naar links en dan lonkt de eindmeet. “Eindelijk !”, denkt  de Pruine Proeker. Maar net als hij zegezeker de laatste bocht neemt, verschijnt Vralmans in zijn wiel. Het wordt een spurt. De toeschouwers gaan door het dak, de speaker weet niet meer waar hij het heeft, Mie Van broos is een hartinfarct nabij.

Joris B. trekt de spurt op gang, Vralmans schakelt nog snel een tandje bij. De twee besten van de cross strijden in de laatste meters voor de overwinning. Met wijdopen mond trappen ze de ziel uit hun lijf, spannen ze alle spieren op, geselen ze de benen. Een laatste ultieme jump, ….

Het wordt plots stil aan de aankomst. Wie heeft er nu gewonnen? Het was echt zeer nipt. Niemand kan het zeggen. De fotofinish zal uitsluitsel moeten brengen! Ondertussen komen de andere crossers over de meet. Kristof Lauwereys wordt verdienstelijk derde en een ontgoochelde Prilmans vierde.

Maar daar zijn de mensen niet mee bezig. Er heerst opwinding onder de massa. Ze willen weten wie er nu gewonnen heeft. De wedstrijdjury zit met de handen in het haar bij het bekijken van de fotofinish. Er ontspint zich een ware thriller … tot er uiteindelijk een overwinnaar gekend is. De wedstrijdjury begeeft zich naar het podium en licht voorzitter Jef Van Rang in. Een ernstig kijkende voorzitter neemt daarop de microfoon in de hand en deelt mee : “Beste vrienden sportliefhebbers, de jury heeft meegedeeld dat de winnaar van de Kerstcross 2010 is geworden : Joris B. van de Pruine Proeken EN Bart Vralmans van De Palingrijders. De fotofinish wees uit dat beide renners gezamenlijk de meet hebben overschreden!”, aldus een onthutste voorzitter. En hierop breekt een waar volksfeest los. Zowel de naam van Bart Vralmans als van Joris B. wordt gescandeerd. De verrassing is compleet. Voor het eerst worden twee crossers tegelijk uitgeroepen tot overwinnaar!

En zo eindigt alweer de kerstcross 2010. Hét evenement van het crossseizoen. De VIP-tent zit afgeladen vol, Géken Smet zijn wafel- en pannenkoekendeeg is bijna op, Marc Van Mie Van Broos is de ene braadworst na de andere aan het verkopen, Geken Norre en Eddyken kunnen met moeite de jenevers bedienen aan het gelukkige supportersvolkje. Een volksfeest is aan de gang! En op het podium vallen de twee winnaars elkaar in de armen. Ze vergeten de onderlinge ongemakken, de rivaliteit. Ze hebben beiden hard gevochten voor de overwinning en door een toeval zijn ze beiden overwinnaars.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: